Utenriksministeren ble møtt med demonstrasjon

Ine Eriksen Søreide (H) sitt besøk hos UiB tok en uventet vending.

PROTEST. En gruppe aktivister tilknyttet ungdomspartiet Rød Ungdom reiste seg i protest under møtet med utenriksministeren på UiB.
Publisert Sist oppdatert

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) besøkte Universitetet i Bergen tirsdag ettermiddag. Mange hadde møtt opp for å høre henne snakke om internasjonalt samarbeid.

Møtet tok imidlertid en uventet vending da en liten gruppe studenter reiste seg idet Søreide kom til orde. Over hodet holdt de et banner med skriften “norske våpen dreper”.

De fem demonstrantene ble stående gjennom halve foredraget.

Mener Norge er en krigsnasjon

Til Studvest forteller en av demonstrantene, Vegard Holtås (19), at de er tilknyttet Rød Ungdom, men at de møtte opp denne dagen som uavhengige aktivister.

– Grunnen til at vi demonstrerte er fordi vi mener det er hyklersk at Norge fremstiller seg selv som en fredsnasjon når vi selger våpen til for eksempel Tyrkia og USA, som igjen selger videre til Saudi-Arabia, som er involvert i krigen i Jemen, sier han.

Holtås mener Norge i realiteten er en krigsnasjon og en krigsprofitør, og at dette er verdt å protestere mot.

– De er i sin fulle rett til å gi uttrykk for sin mening, sier Søreide til Studvest på spørsmål om hva hun tenker om demonstrasjonen.

AKTIVIST. Historiestudent Vegard Holtås (19) tok initiativ til demonstrasjonen. – Det er hyklersk at Norge fremstiller seg som en fredsnasjon, mener han.

– Norge har et av verdens aller strengeste regelverk for eksport. Vi følger nøye med på hva som skjer. Det er viktig å understreke at vi har ingen indikasjoner på at norsk forsvarsmateriell er brukt i Jemen, sier hun. 

– Men det er greit å selge til Tyrkia?

– Tyrkia er jo et NATO-land som i utgangspunktet er åpent for eksport, men vi har også der regler vi følger. Hvis vi har mistanke om at militært materiell brukes til intern undertrykking, så eksporterer vi ikke, svarer hun med henvisning til spenningen mellom kurdere og Tyrkia.

Hemmelig aksjon

Holtås forteller at han håpet at flere demonstranter skulle dukke opp, men at de akkurat var mange nok til å gjennomføre opplegget.

STRENGT. – Norge har et av verdens aller strengeste regelverk for eksport, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

–  Vi ville ikke at det skulle bli altfor stor blest rundt det, for da kan det hende at vi ikke hadde blitt sluppet inn i salen, sier Holtås.

– Så dere holdt det hemmelig?

– Ja, litt hemmelig. Hvis flere hadde vært med så kunne det hendt at de hadde begynt å rope og gjøre mer oppstyr enn vi hadde tenkt.

– Hva håper dere å oppnå med dette?

– Vi håper at studentene i salen kommer til å tenke over det vi har å si og revurdere Norges rolle som fredsnasjon. At de skal bli litt mer bevisst på hvordan vi profitterer på krig og deltar i krig. Vi mener det er viktig at studenter engasjerer seg i dette.

Studvest presiserer: Eirik Wichstad, som var utsendt journalist på ministerbesøket, er selv medlem i Rød Ungdom, men hadde ingen tilknytting eller kjennskap til demonstrasjonen. Han har heller ikke selv intervjuet demonstrantene i forbindelse med denne saken.

Les også: Her får Thea vite at hun vant. Nå kan hun bli norgesmester

Les også: Apropos: Det norske språk er i forfall

Powered by Labrador CMS