Redd for at 18. mai-eksamen går utover karakteren

Studentene i fire fag ved UiB må ha eksamen dagen derpå. Det faller ikke i god jord hos studentene.

EKSAMEN: Mens de fleste studentene kan slippe jubelen løs og feire 17. mai, må noen studenter ta det mer rolig. De må nemlig ha eksamen dagen etter. ARKIVFOTO: LENE RISHOLT THORBJØRNSEN
Publisert Sist oppdatert

– Jeg tror resultatene til flere kommer til å bli dårligere. For eksempel på grunn av søvnmangel, sier student Morten Stene.

Han har tidligere fått døgnrytmen ødelagt av kollektivets 16. mai-feiring, og er stygt redd for at en reprise kan ha negative følger for hans eksamen 18. Mai.

Han er ikke den eneste som må møte opp i eksamenslokalene tidlig etter nasjonaldagen. Blant annet må studentene på sammenliknende politikk-studiet møte til sin eksamen i emnet Stats- og nasjonsbygging som starter klokken 09.

Studentene som tar emnene Regions, «Federalism and EU integration (SAMPOL205)», «Allmenn litteraturvitskap Litteraturteoretisk særemne (ALLV201)» og «Fordjuping i latinamerikansk litteratur med bacheloroppgave (SPLA258)» må også møte til enten skriftlig eller muntlig eksamen den 18. mai.

Eksamensdatoene er hentet fra UiBs egne nettsider.

Gikk drit dårlig forrige gang
SØVNLØS: Morten Stene belager seg på at eksamen kanskje må gjennomføres med poser under øynene. FOTO: ANNE ISABELLA SVEINSSON

Student Morten Stene får full støtte fra student Mats Varre Sandøy.

– Det er så dumt som det går an å bli. Dette er andre gang jeg har eksamen 18. mai. Den gang var gjennomsnittskarakteren D. Så det gikk rett og slett drittdårlig for de aller fleste.

Viserektor for utdanning ved UiB, Oddrun Samdal, sier problemstillingen er blitt behandlet av universitetet ved flere anledninger.

– Vi har også kommet med en oppfordring til fagmiljøene om å unngå å legge eksamen til 18. mai og bedt dem heller velge andre datoer, sier hun.

Forstår frustrasjonen

Samdal påpeker at det er flere logistiske utfordringer relatert til eksamensperioden, men forstår frustrasjonen til studentene.

– Jeg forstår de som synes det leit. Det er jo en dag man liker å markere, og da kanskje særlig i Bergen. Men som sagt, vi jobber for å unngå det, sier Samdal.

Juliane Ludvigsen tar også Stats- og nasjonsbygging. Hun mener det burde være mulig å finne en annen dato.

– Selv om ikke alle leser dagen før så er det en del som er avhengige av muligheten til å gå gjennom viktige fakta kort tid i forkant, forteller Ludvigsen.

Hun legger til at det føles litt komisk å ha eksamen i Stats- og nasjonsbygging dagen etter feiringen av nasjonens grunnlov.

– I mitt tilfelle blir det derfor en veldig dempet feiring.

Ikke lenger årets favorittdag

Det blir det også for Thea Belhadi, som tar emnet Regions, Federalism and EU integration.

17. MAI: Juliane Ludvigsen er redd for at nasjonaldagen blir en traust affære denne gangen. FOTO: ANNA ISABELLA SVEINSSON.

– 17. mai er favorittdagen min, men i år gleder jeg meg ikke like mye. Det blir kjipere denne gang, sier hun.

Både Ludvigsen og Belhadi mener studentene hadde fått mer ut av å ha eksamen en annen dato.

– Jeg skjønner ikke hvorfor man absolutt skal ha det dagen etter nasjonaldagen. Ville man ikke vært mer tjent med å legge eksamen til uka etter? sier Belhadi.

– Det kan hende at det vil gå utover karakteren til flere.

Powered by Labrador CMS