Sexspalten

Prikk på din pikk?

Nyoppståtte prikker på tissen? Ikke spør kvinneguiden, les heller hva det kan være her!

PRIKKER. Prikker på tissen kan være mye forskjellig, skriver Magnus og Marie. ILLUSTRASJON: Benedicte Dahm
Publisert Sist oppdatert

I underlivet kan vi finne litt av hvert: Alt fra kukost til kjønnssykdommer og kjønnshår. Underliv er like forskjellig som ansiktene våre. Og akkurat som i ansiktet kan det dukke opp litt av hvert i underlivet.

Men hva er det som kan sprette frem på tissen din?

Alle har hår på tissen som en naturlig beskyttelse mot bakterier, i tillegg til at det lufter og gir god ventilasjon og isolering for kroppens edlere deler. Hårene kommer ut fra hårsekker, som synes i varierende grad fra person til person. 

Ser man på huden rundt testiklene vil man kunne finne små prikker eller klumper spredt utover. Det er hårsekker! De synes godt fordi huden er ekstra tynn i dette området. Barberer du bort håret, vil prikkene synes desto bedre. 

Etter barbering er det vanlig å få små røde prikker, gjerne kalt nupper. Disse nuppene ser ut som små kviser hvor hårsekkene er, og skyldes at hårsekkene har blitt irritert i forbindelse med barberingen. Nuppene klør gjerne litt, men går bort etter noen dager. For å unngå nupper er det viktig å tenke på hygiene når man barberer seg, i tillegg til å barbere med hårets retning. 

I underlivet har vi mange kjertler som produserer talg og gir fuktighet. Disse finner vi på skaftet og spesielt rundt penishodet. Som i ansiktet kan talgkjertlene øke og produsere mer talg og bli kviser. Dette talget kan samle seg opp under forhuden, eller i vulva, og er kjent som kukost eller smegma. Det er viktig å ikke bruke kvise-vask, som du bruker i ansiktet, på tissen fordi huden nedentil er mye mer sensitiv.

På rundt 1 av 5 peniser kan vi finne noe som heter penile papler. Det er små, hudfargede kuler, rundt kanten på penishodet, mellom hodet og skaftet. Disse små utvekstene er talgkjertler, som er helt normale og ufarlige. Rett og slett bare noe som gjør hver penis helt unik. Det er ikke smittsomt eller tegn til sykdom, og kan ikke gjøres noe med. 

Disse paplene kan ligne på kjønnsvorter. Kjønnsvorter, medisinsk kalt kondylomer, er små vorter forårsaket av HPV – humant papillomavirus. Mange kobler kanskje HPV med livmorhalskreft, men det finnes flere typer HPV, hvor noen kan gi risiko for kreft og kjønnsvorter. Det finnes flere typer kjønnsvorter, og mange er ikke forbundet med kreft. Vortene kan behandles, men forsvinner som regel av seg selv etter en stund. De kan komme på slimhinner og hud, på og rundt kjønnsorgan og anus. De kan ha forskjellig farge, størrelse og form – være få eller mange samlet.

Vortene smitter ved tett kroppskontakt, og utbrudd av dem kan komme lenge etter at du har blitt smittet av HPV. Så om partneren din plutselig får kjønnsvorteutbrudd betyr ikke det at hen har vært utro! 

Det finnes altså utallige ulike prikker som kan dukke opp på tissen din. De fleste er som regel helt ufarlige og veldig vanlige. Er du usikker på om du har en prikk som ikke passer inn i den ufarlige kategorien, kan du alltids ta en tur til legen din og få dem undersøkt.

Bli kjent med ditt eget underliv!

Smask og dask,

Magnus og Marie

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS