Dette er studentenes seier, men det er ingen selvfølge at de tok kampen.

STUDENTENES SEIER. Studentene måtte skaffe fem barn til å utføre et vinter-opplegg dersom de ikke ville delta på studieturen til Mjølfjell. Nå har studentene fått HVL til å hjelpe dem med oppgaven. ARKIVFOTO: TORIL SUNDE APELTHUN


Annonse

I denne utgaven av Studvest kan du lese om at Høgskulen på Vestlandet (HVL) snur etter oppgave-kritikk fra studentene. Oppgaven var alternativet til en studietur. Som Studvest skrev tidligere i år måtte studentene skaffe fem barn til å utføre et vinter-opplegg dersom de ikke ville delta på studieturen til Mjølfjell. Turen kostet i overkant av tusen kroner.

Den gang svarte ansatte ved Høgskulen at oppgaven ikke var så vanskelig som studentene skulle ha det til. De måtte da klare å tenke litt selv.

Nå vil de likevel hjelpe studentene med oppgaven.

For det første er det godt å se at HVL tar til fornuften i denne saken. Det hadde selvfølgelig vært fint å se dem ta kritikken på alvor da de først fikk den, men bedre sent enn aldri. Det er viktig at institusjonene tar på alvor at høyere utdanning i utgangspunktet skal være gratis.

For det andre er det godt å se at studentstemmene blir hørt. Det er studentene selv som har frontet denne saken og ved hjelp av studentombudet fått til en endring. Dette er deres seier, men det er ingen selvfølge at de tok kampen.

Studenter er en relativt liten gruppe. De utgjør omtrent fem prosent av befolkningen. Det er også en gruppe med store utskiftninger. Studenttilværelsen er en fase i livet som går over. Så hvorfor skal du som student egentlig bry seg om at studielånet er litt vanskelig å leve av, eller at en oppgave er urettferdig?

Det er fordi det ikke er sikkert at noen andre gjør det for deg.

Det finnes et knippe politikere og andre som bryr seg om studenter, men det er ikke nok. Vi må ta kampene selv for å gjøre vår studiehverdag bedre, og ikke minst for å gjøre den bedre for dem som kommer etter oss. Et fag varer som regel bare et semester. Da kan det være lett å akseptere ting slik som de er, istedenfor å gjøre noe med det. Likevel tok disse studentene til ordet for en endring. Det kommer nå til gode for studentene som kommer etter dem.

En oppfordring til nye studenter er derfor: Engasjer deg! Dette er kanskje bare en fase av livet, men den er utrolig viktig. Du, og de som kommer etter deg, fortjener å utdannes under best mulig forhold. Det kan vi ikke satse på at noen andre ordner for oss. Derfor burde man kreve sin rett mens man har sjansen.

Kommentarer

kommentarer