UiBs nye studenter fikk bare to kvelder med fadderarrangement. Nå er alt på kveldstid avlyst.

ARKIVFOTO: Henriette F. Thorkildsen


Saken oppdateres.

I en pressemelding skriver Universitetet i Bergen (UiB) at fra og med onsdag vil det ikke bli arrangert flere fadderaktiviteter på kveldstid.

Arrangementene på dagtid fortsetter som planlagt for å sikre en god og inkluderende studiestart for nye studenter, står det i pressemeldingen.

Av hensyn til faddere 

Tirsdag kveld opplyste UiB-rektor Dag Rune Olsen om at de av smittevernhensyn ikke ønsket å avlyse noen fadderarrangementer. Tidligere på dagen hadde universitetsledelsen et møte med byrådet som også anbefalte dem å holde fram med fadderuka som normalt. 

Onsdag ettermiddag har universitetet gjort en helomvending.

– Vi avlyser ikke kveldsarrangementene av smittevernsmessige årsak, men av hensyn til studentene våre, sier Olsen til Studvest. 

REKTOR. I går gikk rektor ved UiB, Dag Rune Olsen, faddervakt. Da var han fornøyd med hvordan studentene overholdt smittevern. ARKIVFOTO: Daniella Daae

– Fadderstyrene har fått et stort press på seg de siste dagene, både på å følge opp smittevern, men også gjennom det medietrykket som har oppstått. Sistnevnte fremstiller fadderne våre som uansvarlige, mener han. 

Han understreker at fadderstyrene har gjort en fantastisk jobb, men at det er et stort ansvar som legges på dem. 

– Denne beslutningen skjer ikke fordi fadderne og studentene ikke har vært gode nok på dette, men vi ser at presset både når det gjelder gjennomføringen, og når det gjelder oppmerksomheten fadderuken får nasjonalt over tid blir stor, og for oss er hensynet til studentene helt sentralt her, sier viserektor Oddrun Samdal i UiBs pressemelding onsdag ettermiddag.

Byrådsleder foretrekker fadderarrangement

– Vi har ikke rådet noen til å avlyse fadderarrangementer. Beslutningen tok UiB basert på egen vurdering, sier byrådsleder Roger Valhammer til Studvest.

Han tror ikke nødvendigvis at å avlyse er det beste alternativet med tanke på smittevern.

– Vi har brukt dagen på å samle tilbakemeldinger fra utdanningsinstitusjonene, politiet og smittevernkontoret. Disse var klare på at smittevernet har blitt godt ivaretatt på de organiserte fadderaktivitetene, sier han.

– Det er de private festene som er problemet. Dersom de organiserte arrangementene erstattes av hjemmefesting, har det motsatt effekt på smittevern og smittesporing av det vi ønsker å oppnå med å holde en regulert fadderuke.

KLANDRER IKKE FADDERUKA. Byrådsleder Roger Valhammer understreker at det ikke er på grunn av studentene at vi nå ser en økt smittespredning. ARKIVFOTO: Beate Felde

Han har like fullt forståelse for fadderstyrene som har kjent på presset de siste dagene.

– Jeg har veldig stor forståelse for at det ved fadderarrangementene er fadderne som står til ansvar for smitteverngjennomføringen, og at de som ikke tør garantere for at de klarer det velger å avlyser, sier han.

Valhammer understreker at det ikke er studentenes feil at vi nå ser økning i smitte, men at studentene likevel er en viktig del av løsningen for å unngå et større smittespredning.

Frykter dårligere smittesporing 

Rektor Dag Rune Olsen er heller ikke overbevist om at dette er lurt med tanke på smittevern. 

– Jeg ser nå for meg at studentene trekker inn på trange hybler på kveldstid. Der er ikke smittevernet regulert, og vi har ikke kontroll på hvem som er til stede og hvordan de er sammen med andre igjen i ettertid, forteller han til Studvest. 

– Smittesporingen kommer til å bli vanskeligere nå.

Samdal vektlegger i pressemeldingen at dette er studenter som jobber frivillig, og at de gjør en kjempejobb.

Samdal selv og resten av rektoratet gikk faddervakt i går kveld, og UiB-rektor Dag Rune Olsen uttalte da at han trodde ting kom til å bli verre dersom man avlyste fadderuken.

I pressemeldingen sier Oddrun Samdal at hun var imponert over oppførselen til studentene.

– Det bekreftes også av politiet, og det er hyggelig og noe vi kan være stolte av, sier hun.

Kommentarer

kommentarer