SV-fadder ut mot UiB: – Vi har fått ekstremt lite informasjon

SV-fadder kritiserer UiB og fadderstyrene for det han kaller «ekstremt lite» informasjon. UiB-rektor svarer at det er beklagelig.

Publisert Sist oppdatert

Vemund Risbøl Litschutin (22) er fadder ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet (SV) ved Universitetet i Bergen (UiB). I dag kom det en beskjed om at en student ved SV-fakultetet har blitt smittet av Covid-19.

– Det er veldig skummelt og noe vi går rundt og tenker på hele tiden. Selv om vi ikke kan gjøre noe med det på dette tidspunktet så er det skummelt å tenke på at det er en risiko for å bli smittet, sier Litschutin til Studvest tirsdag kveld.

Han er en av tre fadre i sin gruppe på Sammenliknende politikk, til en faddergruppe på ni studenter. De var i Nygårdsparken i går, hvor den smittede studenten også skal ha oppholdt seg.

FOLKSOMT. Flere hadde samlet seg i Nygårdsparken også tirsdag.

– Jeg synes det er altfor mange som er for dårlige til å holde avstand og altfor dårlige til å følge de smittevernreglene vi har fått. Og det er ingen som synes det er en morsom situasjon vi står i, men vi må bare følge de rådene vi får og være forsiktige.

Langer ut mot UiB

SV-fadderen er frustrert når han møter Studvest. Noe av det han trekker frem er at SV-fadderne ikke har fått noen spesifikk informasjon fra universitetet.

– Jeg synes det er veldig problematisk at vi ikke har fått mer informasjon fra universitetet og fadderstyret etter at det ble klart at en ved SV-fakultetet har fått påvist smitte. Det er jo der vi er. Jeg savner mer informasjon derfra, sier han.

– Hvilken informasjon har dere fått til nå?

– Ekstremt lite. Vi fikk litt i dag om at vi måtte passe på litt ekstra og være påpasselige med å vaske hender, bruke sprit og holde avstand. Og at de fra fadderstyret vil være mer til stede ute blant faddergruppene på arrangementer, sier han.

Ifølge Litschutin har de ikke fått noe mer konkret å forholde seg til på dette tidspunktet.

Mia Huus, fadderleder ved SV-fakultetet ønsker ikke å kommentere saken, og henviser videre til UiB-ledelsen.

Rektor: – Beklagelig

UiB-rektor Dag Rune Olsen forteller at han har vært i et byrådsmøte hvor de evaluerte om fadderuken skulle fortsette som før.

– Det er viktig at vi skal greie å få ut informasjonen raskt. Hvis vi ikke har vært gode nok til å få ut informasjonen så er det beklagelig, og da skal vi prøve å bli bedre. 

– Hvilken informasjon har dere gitt?

– For to timer siden ble det klart at vi ikke gjør noe mer med det oppsatte programmet i dag, og så tar vi en ny vurdering av det i morgen. Informasjonen som gikk ut er at arrangementene går som oppsatt, men at fadderne bør skjerpe inn på én-meters-regelen. I tillegg fikk fadderne et grundig smittevernkurs forrige lørdag og søndag, hvor vi presiserte dette med meteren, håndhygiene og å begrense alkoholinntaket så man ikke mister kontroll.  

KRISEMØTE. UiB-rektor Dag Rune Olsen satt i krisemøte med alle utdanningsinstitusjonene tirsdag kveld. ARKIVFOTO: Line Hatleskog

– Det er naturligvis dumt hvis det oppleves at vi ikke kan komme ut med informasjon raskt nok, men informasjonen er nå gått ut til fadderstyrene, som vi forholder oss til, legger han til.

– Bør avlyse fadderuken

Litschutin synes det er vanskelig å si om han tror det blir flere smittede.

Det er noe man tenker på og er redd for. Og man tenker spesielt på sin egen situasjon, hvis man har eldre eller andre i risikogruppen i nær familie. Man er redd for å smitte dem.

– Man vil ikke ofre noen besteforeldre for at vi skal feste og ha det gøy, presiserer han.

Litschutin mener at fadderuken er viktig for å stifte nye bekjentskaper, men tror at folk ikke tør å avlyse eller si at de ikke ønsker å delta, i fare for å være en festbrems.

– Jeg tror folk er ganske bekymret. Det vil være vanskelig å fortsette fadderuken som før, sier han, og legger til:

– Det ville nok vært det riktige, ut fra et smitte-etisk perspektiv å avlyse hele fadderuken, mener han.

Powered by Labrador CMS