Sutring, hets, og fisking etter kompliment. Velkommen til Jodel!

JODEL: Forumet som skal være for studenter minner om et dårlig moderert sex- og samlivsforum for ungdomsskoleelever. FOTO: TORIL SUNDE APELTHUN


Annonse
Apropos

Du vet disse treige dagene? Sånne som bare varer og varer og aldri virker å bli ferdige? Sånne hvor du har sjekket alt av sosiale medier, spist middag tre ganger og uten hell forsøkt å lære deg kalligrafi, og livets endeløse tomhet slår innover deg som et spark i mellomgulvet? Jeg hadde en slik, og i min desperasjon dro jeg opp telefonen og åpnet opp det anonyme nettforumet Jodel på desperat jakt etter noe gøy å fylle tilværelsen med. Det hjalp ikke.

«Jeg synes typen min har stor kuk. Prøver å fortelle han det, men han tror meg ikke.» Dette er en faktisk, ordentlig, helt forbanna vaskeekte post som lå ute på Jodel og stirret hjelpesløst opp på meg. Og greit, sucks to be you, men hva er det egentlig du prøver å oppnå med å kaste det ut på internett? Du prøver åpenbart ikke å få seriøse råd til hva du skal gjøre. Du er tross alt på Jodel.

Hele nettsamfunnet virker heller å være en slags hysterisk, konstant og dødfødt jakt på billig oppmerksomhet og bekreftelse. Hver #upopulærmening skriker «se, jeg er edgy!» Hver «er det innafor å like…» gauler «pappa seee, jeg er også unik! Elsk meg da!»

Og ja, kattebilder er også bekreftelsesjakt, bare at fornektelsen her har tatt fullstendig overhånd og du lurer deg selv til å tro at kompliment til dyret i ditt eie/fangenskap er et kompliment til deg. Gratulerer med å ha valgt noe søtt å ta snikbilder av, liksom.

At hele greia er laget for og aktivt mynta på studenter gjør ikke saken bedre. «The buzz on your campus», skriver Jodel stolt på sine nettsider. Hahaha. Haha. Nei. I det hele tatt er det ikke lite ironisk at forumet som skal være for studenter heller minner om et dårlig moderert sex- og samlivsforum for ungdomsskoleelever.

Denne bunnløse idiotien blir selvfølgelig bare forsterka av at forumet er helt anonymt. Så fort ens gode navn og rykte ikke står i fare er liksom alle regler kasta ut vinduet. For eksempel er J19 aldri J19. Selvfølgelig er det ikke det.

I tillegg, som vi nylig har sett blant annet på NHH, er anonyme fora også populære beiteområder for troll. Jeg vet dette her er sagt tusen ganger før, og ikke er spesielt morsomt, men jeg føler likevel jeg burde gjenta det for de tunghørte blant oss: Det å slenge dritt om folk på nettet, beskytta av anonymitet, er bare nesten komisk pinglete. Dette er barnelærdom på et såpass elementært nivå at selv de som bedriver det fjaset nesten må være enige, sant? For dere er pingler. Satans patetiske små rævhollpingler. Unnskyld nordnorsken.

Nå skal jeg ikke påstå at Twitter alltid er et reflektert og intelligent forum. Det ville vært en bommert av galaktisk format. Men sammenligna med Jodel er Twitter et rolig nachspiel på et Mensa-treff. Og da blir vel Jodel, øh, en litt halvhjerta bygdefest i indre Gokkfjord, eller noe sånt.

Hilsen J19.

Kommentarer

kommentarer