Kultur

Benjamin (24) brukte «Movember» kun til å gro bart. Det var før han selv fikk kreft.

– Om du får testikkelkreft så har du faktisk vunnet i lotto, sier Benjamin (24). Kreftformen er den vanligste for menn mellom 15 og 49 år.

REALITY CHECK. Benjamin Lindløkken vil at Movember skal fungere som en realitetsorientering for andre. – Gutter, sjekk dere! For det kan faktisk skje hvem som helst, sier han.
Publisert Sist oppdatert

Fakta

  • Movember Foundation er en internasjonal veldedig organisasjon som tar for seg menns helse. Helseproblemer som står i fokus er: prostatakreft, testikkelkreft, psykiske problemer og selvmord.  Alt av bidrag går til å finansiere ulike prosjekter og forskning på menns helse.
  • Barten er symbolet til Movember Foundation. Den er ment å minne om menns helse, og inspirere til donasjoner og samtaler. Derfor gror mange menn bart for å støtte i november.
  • Testikkelkreft er den vanligste kreftformen blant menn mellom 18 og 35 år. Det er også den kreftformen med færrest dødsfall. Tilstanden debuterer vanligvis med at du finner en kul i testikkelen, eller du har merket ubehag i en testikkel.

Den stereotypiske mannen er jo ikke akkurat den som deler mest, og vi menn holder generelt mye inni oss. Det er jo gjerne en grunn til at mange sliter psykisk, sier student Benjamin Lindløkken.

For omtrent et år siden ble han diagnostisert med testikkelkreft. Da studerte han ved BI. Nå tar han opp fag for å komme inn på profesjonsstudiet i psykologi ved UiB. Han forteller at sykdommen fikk ham til å innse hvor vanlig kreftformen er, og hvor lite vi snakker om menns helse.  

Spesielt med en så stor diagnose mener han det er bedre å være åpen.

Jeg ville ikke stenge meg inne og ikke prate om det. Dette har skjedd med meg, og det er ikke noe å legge skjul på, sier han.

Mistet halve semesteret

Benjamin satt hjemme en fredagskveld da han oppdaget kulen på én centimeter i den ene testikkelen. Etter legebesøk og ultralyd på Haukeland fikk han tilbakemelding om at han hadde kreft.

Han fikk da valget om å ta cellegift eller å la være, noe som øker sannsynligheten for at kreften sprer seg. Han valgte å være på den sikre siden.

– Jeg var 22 år, omringet av 60 åringer, og fikk cellegift. Det var veldig rart. Noen var dødssyke og hadde vært syke lenge.

UNG. Mange blir overrasket når Benjamin forteller at han har hatt kreft. – Da sier jeg det som er sant, at det er jo den kreftformen som rammer flest mellom 18 og 35, sier han.

Han forklarer at situasjonen var noe han tidligere bare hadde fått innblikk i på film. Plutselig satt han i cellegifts-rommet fra åtte til tre hver dag, og fikk giften intravenøst inn i blodet. Behandlingen tok derfor opp mye tid og det ble lite tid til studiet.

Jeg hadde ikke krefter til å gjøre noe annet enn å bare slappe av hjemme. Jeg måtte holde meg unna mennesker ettersom cellegiften bryter ned immunforsvaret. Alt i alt tror jeg at jeg mistet halve semesteret og da ble det veldig tungt å ta igjen fagene, sier han.

Ettersom han var så ung gikk prosessen fort for Benjamin. Han må fortsatt den dag i dag jevnlig inn på sykehuset for sjekk, blodprøver og MR, men forteller at han nå ser på seg selv som kreftfri.  

Jeg prøver å ta bort den store K’en i ordet kreft. At ja, det er jo kreft, men om du får testikkelkreft så har du faktisk vunnet i lotto.

98 prosent av de som får testikkelkreft blir nemlig friske, ifølge Kreftforeningen. Norge er, sammen med Sverige, det landet med best overlevelsesresultater i Europa. Testikkelkreft er den vanligste typen kreft hos menn mellom 15 og 49 år. I 2016 fikk 285 norske menn testikkelkreft.

Baller mellom beina

Da Benjamin ble diagnostisert fikk også vennene på lacrosse-laget BI Chiefs øynene opp. Flere begynte å sjekke seg jevnlig og idet de oppdaget siden til organisasjonen «Movember Foundation» mente de det bare var riktig å begynne å engasjere seg, forteller lagkameratene Thomas Brien og Thore Ramsland.  

Vi har også et motto som vi laget i fjor :«Baller i mål er viktig, men baller mellom beina er enda viktigere». Det holder oss gående, sier Brien. 

LITE BART. Thomas Brien og Thore Ramsland har ikke barbert seg i forberedelsene for Movember. – Da gjør vi heller motsatt, sier de.

For dem har ikke «bart» (se faktaboks) vært i fokus, men heller å opplyse og få inn penger til saken. Hver og én av lacrosseguttene laget sin egen movember-konto hvor folk kan sette inn penger til Movember Fondet. De står også på stand for å prøve å fremheve menns helse.

Så maser vi gjerne litt ekstra på familien og mor og far, da, sier Ramsland.  

Mer enn bare bart

Studentene mener mange ser på Movembers bartesymbol som en «kulturting», hvor man barberer seg for gøy uten å undersøke hva det betyr. Guttene fra BI innrømmer selv at de ikke hadde hørt om organisasjonen før de oppsøkte den.

– Vi snakket aldri om kreft før. Movember var en ting vi ikke visste helt hva var, litt sånn «vi gror bart i november, men vet ikke hvorfor», sier Benjamin.

Han forteller at han selv ikke visste hva testikkelkreft innebar før diagnosen. Nå mener de det er fantastisk at flere studenter har oppdaget Movember og undersøker saken.

– Jeg synes det er kjempebra at det er flere som engasjerer seg. Vi gjør jo ikke dette for å skille oss ut. Det er jo for å få fokus på en viktig sak, sier Brien.

Powered by Labrador CMS