Studentkulturens variabler og konstanter
I gryta som vi alle bor i, har studentene fått lov til å runge over byen. Nygårdshøyden gir studentene et overblikk over byen, og her får tankene løpe fritt. Vi tråkker i den samme stien som så mange andre har gått før oss, likevel føles det ikke som veien er lagt. Her er vi alle under utvikling.

I kjelleren på Humanistisk fakultet er dørene åpnet til fortiden. Vi vandrer blant arkivene og får bla gjennom Bergens historie sammen med lederen for Universitetets Biblioteket sine spesialsamlinger, Bjørn Arvid Bagge. Selv beskriver han seg som et gammelt møbel her på Universitetet i Bergen (UiB).


Som et gammelt møbel har man kanskje en observerende funksjon, og vi stiller det åpne spørsmålet: Hva er kultur?
– Kort sagt betegner kultur all menneskelig aktivitet som er i samfunnet, til forskjell fra natur.
– Studentkulturen da, hva kjennetegner den?
– Det er mange former for studentkultur hvis du begynner å grave i dette, så det kommer tilbake til at man gjør ting sammen. Det er i hvert fall sånn jeg tenker på det.
En tidskapsel på Høyden
Bagge mimrer og reflekterer rundt studenten og kulturen som omgir dem. Det viser seg at drømmen om sentrale boliger alltid har vært aktuell.
– Det viktigste i min tid var å være nær byen. Det er det vel sikkert ennå. Kronstad er jo også egentlig sentralt, bare 25 minutter til Nygårdshøyden og 25 minutter hjem igjen. Akkurat den trimmen du trenger. Men hvis jeg hadde drukket seks-sju-åtte halvlitere, så hadde man kanskje savnet å bo mer sentralt.
Det finnes noen studenter som har vunnet i utleiemarkedets lotto og kapret seg en plass på den sentrale høyden vi alle søker til. Her finnes det et hus som har blitt brukt som et studentkollektiv siden 80-tallet. Kollektivet fungerer som en tidskapel fra tidligere beboere, og interiøret er en salig blanding av humor og kaos.


I en stue med panoramautsikt utover Bergen henger det hjemmelagde girlandere, og på veggen et malt portrett av Trude Drevland. Tonette Hunsbedt, som studerer Film- og TV-produksjon ved UiB, har åpnet dørene inn til kollektivet som omtaler seg selv som familien Hest.
– Visste du hva du kom til da du flyttet inn her?

– Nei, jeg vil egentlig ikke si det. Jeg overtok rommet til en bekjent, men jeg hadde ikke vært her før. Innsalget hennes var at det er billig og sentralt, og et kollektiv fra 80-tallet, så det er jo veldig kult.
– Jeg flyttet inn i januar. Det var iskaldt, men det er kanskje prisen å betale for å bo sentralt.
Sentrale boliger med store mangler og lange boligkøer ser ut til å være en tematikk som er like aktuell nå som da. I august 1996 var Studvest sitt hovedoppslag at det var rekordmange studenter som sto uten bolig i Bergen.
Tilbake i arkivet forteller Bagge om litt andre forhold enn dagens standarder.
– En god del bodde i kollektiv, en god del bodde i studentbolig på Fantoft. Boligsituasjonen er sånn sett ikke så veldig annerledes. Det er standarden som er den store forskjellen. Jeg skal ikke si det var normen, men jeg husker jeg hadde venner som heller valgte å bo i en råtten leilighet på nedre Nygård med utedo, men med kort vei til «Garage», enn å bo i en torommer i Åsane med dusj og toalett.
«Garage» holdt til i et sagnomsust barlokale, som de fleste av oss i dag kjenner bedre som høstens mest populære uteplass: «Hjørnet».


Husfester
Familien Hest har både dusj, toalett og et tørkeloft. Her henger det et laken langs en vegg, og noen gamle madrasser er omgjort til en slags kinosofa.
– Det jeg liker veldig godt er at vi er veldig mange forskjellige folk som bor sammen. Det er ikke en vennegjeng som har flytta inn. Vi er alle plukka fra forskjellige ting. Det føler jeg er veldig studentete. Alle er litt forskjellige, men kan komme sammen og ha det hyggelig, som når vi arrangerer kinokveld.
Foruten en hjemmelagd kinosal er tørkeloftet utstilt med et trafikkskilt og et maleri av en djevel. Ukonvensjonelle interiørvalg er gjennomgående i hele huset.


– Hvem er det som velger hvilke dekorasjoner som henges opp?
– Interiøret er ikke særlig gjennomtenkt. Jeg føler at ting bare blir tatt opp litt av seg selv. Det meste er etter husfester.
– Arrangeres det ofte husfester?
– Det pleier å være en temafest i semesteret. Da kommer det som regel en del folk. Det er en som har bodd her i ti år, og det har iallfall vært sånn siden han flyttet inn. Sist var temaet de syv dødssynder, så nå står vi i helvete.
Under bakken på Humanistisk fakultet smiler Bagge når han beskriver den levende studentkulturen i gatene på Nygårdshøyden.

– Studentkulturen i seg selv utvikler seg blant studenter ved et universitet eller en høyskole, og rommer masse. Slik som sosiale ting og måten å feste på.
– En endring fra før til nå er byens raushet i forhold til fredagsstøyen. Det er jo alltid minst fire-fem private diskotek på Møhlenpris. Det er jo halloi. Jeg elsker det, det er puls. Det hadde ikke gått før, da hadde politiet vært der med en gang.
Selv om studentene har fått rausere naboer, er det kanskje også en ukultur i fremvekst. Høsten 2024 var forsiden av avisen prydet av saken om innføring av vektere på studentenes vannhull, Legal. Tidligere i år plukket også Bergens Tidene opp en apropos fra Studvest om en uønsket økning av antall studenter som oppholder seg i Nygårdsgaten.

Med alkohol som hemmer frontallappen som fortsatt er i utvikling, kan man havne i situasjoner hvor dårlige valg blir tatt. Når det kommer til studentkultur og hva som preger den, understreker Bagge at dette er formative år for oss alle.
– Jeg tenker festlighetene også kanskje er en del av studentenes rolle, selv om det viktigste er at de skal tilegne seg kunnskap for å bli en del av samfunnet på en eller annen måte.
Flere jenter og eksamensangst
– En stor forskjell fra da og nå er heldagsstudentene. I dag virker studentene mye mer målrettede. De fleste har jobb og verv ved siden av, og mange går hele løp. Vi shoppet fag og rotet vel mer rundt i studieløpet.
Blant målrettede studenter og mangel på surrete valg trekker også Bagge frem likestilling som en endring i studentkulturen.


– For 40 år siden var det studier hvor det var ekstremt mye gutter og lite jenter. Embetsstudiene er jo nå dominert av de flinke jentene, mens før var det mye mer mannsdominert. Så her er det noe som har snudd.
– Hvilke likheter finner man i dag?
– I min tid var konstantene eksamensangst, det var musikk og øl. Kaffe og enorme mengder sigaretter i kantinen, med uendelige diskusjoner. Litt om faget, men også ekstremt mye om politikk eller samfunn som du egentlig ikke hadde peiling på i det hele tatt. Foruten sigaretter tror jeg mye er likt i dag.

Politiske vesener
– Vi lever i en veldig politisk verden i dag også, hvordan har studentengasjementet endret seg?
– Tidligere var folk politisk engasjerte med enormt sterke fronter. Det som var morsomst av alt, var at det gjerne var krig mellom ulike fraksjoner på samme side òg. Spesielt slutten av 60- og 70-åra. Det var studentstreiker og småmillitant engasjement.
Bagge forteller engasjert om våren i 1969. Studentene forlangte å ha med politiske paroler på 17.mai. Da Studentersamfunnet ble nektet dette utleverte de ikke en av feiringens viktigste faner, den såkalte Wergelandsfanen til 17. mai-komiteen.

– I fire år så satt de på den, som førte til rettssak på rettssak, før fanen endelig ble gitt tilbake igjen til 17. mai-komiteen.
– Hvorfor?
– Fordi de mente at 17. mai-toget var noe kapitalistisk dritt.
Sextips på kjøkkenet
På vei ned fra tørkeloftet passerer vi både solkremreklamer og musikkplakater. I en retro sofa møter vi familien Hest sitt lengstboende medlem, Simon Morales, som i år har ti-årsjubileum.

– Har du et favorittobjekt i huset?
– Kanskje bladene i taket, faktisk? Det var vel det jeg la merke til først da jeg var her på visning.
– Har de hengt her i ti år?
– Ja, om ikke lenger.
– Vet du hva det eldste objektet er?
– Kanskje et av kortene på kjøkkenet?
Moralis ser mot Hunsbedt som nikker anerkjennende. På denne veggen finner man både politiske ikoner og klassiske feriemotiver. Sammen plukker de ned og leser bakpå kortene med gulnede kanter.

– Irriterende at ingen har skrevet dato, ler Hunsbedt.
På kollektivets kjøleskap henger det også et falmet gammelt avisutklipp fra Studvest.

Hunsbedt lener seg og leser på det.
– Dette må ha blitt hengt opp igjen, for noen i kollektivet fjernet det før forrige husfest, fordi hun syns det var så flaut.
– Kanskje det er min favoritting nå som noen har lyst til å ta den vekk, sier Moralis.
De er enige om at det er gøy med sjokkfaktoren når gjester oppdager et avisutklipp om sexstillinger på kjøleskapsdøra.
I studentkollektivet på Høyden er bladgirlander, Trude Drevland og vennskap konstanter.
Vi spør en siste gang om Bagge kan oppsummere studentbergen sine konstanter.
– Eksamensangst, studentfester, forelskelser og Hulen. Det er det som alltid har vært der tror jeg.

