Ønsker å heve semesteravgiften din til 10 000

– Vi studenter er en elite og bør være med å betale en større del av kaka selv, mener leder i Liberal Liste og Bergen Liberale Studenter, Stian Skarheim Magelssen.

OMSTRIDT FORSLAG. Stian Skarheim Magelssen ønsker å innføre skolepenger i den offentlige utdanningen. FOTO: ADRIAN BRUDVIK
Publisert Sist oppdatert

Forslaget

Å innføre skolepenger, ved å heve semesteravgiften fra omlag 500 kroner til mellom 10-20 000 kroner.

Denne saken ble publisert på Studvest sine gamle nettsider 4. mai 2017.

Studvest gjør oppmerksom på at Stian Skarheim Magelssen i etterkant av intervjuet ønsket at denne saken ikke skal bli publisert. Se mer informasjon i bunnen av saken.

Da Norsk Studentorganisasjon (NSO) hadde landsmøte i mars og skulle diskutere innføring av skolepenger for internasjonale studenter, gikk Stian Skarheim Magelssen på talerstolen. Han ba NSO droppe motstanden og gå inn for skolepenger for alle studenter, også norske. Det førte til humring i salen, uten at det plaget hovedpersonen nevneverdig.

– Det var litt gøy, og jeg tror folk synes det var litt artig at jeg tok opp saken. Jeg tok meg ikke nær av det, sier han.

Han mener det er dumt at diskusjonen om skolepenger fort blir sort hvitt og nærmest tabu å snakke om.

– Folk som er i mot er jævlig i mot. Det blir nesten sekt-aktig, mener han.

Vil øke semesteravgiften fra 500 til 10 000 kr

Skarheim Magelssen forteller at han tenker seg at studenter kan betale 10-20 000 kroner hvert semester.

– Jeg tenker at man kan innføre skolepenger via semesteravgiften og si at den blir på for eksempel 10 000 kroner i stedet for 500.

– Hva skal det være godt for? 

– Jeg tror at mange studenter er ukritiske til utdanningskvaliteten sin fordi det er gratis. Eller “gratis” i hermetegn, for det er jo skattefinansiert.

Han mener at når bare litt over 30 prosent av befolkningen har høyere utdanning, er det urimelig at de resterende nesten 70 prosentene skal betale for en utdanning de ikke har tatt del i.

– 10 000 kroner i semesteret er ikke så mye, sier han.

Mener studenter er en elite

Han ser for seg en løsning der skolepengene finansieres gjennom Lånekassen, slik at det ikke går utover studenter med lavere betalingsevne. Da kan studentene betale ned skolepengene når de har kommet i arbeid.

– Studenter leier gjerne hybler til 5000 kroner helt ukritisk.  Men å ha en semesteravgift på en eller to månedsleier fører til ramaskrik.

– Går ikke spinningen litt opp i vinningen her?

– Nei. Vi studenter er en elite og bør være med på å betale en større del av kaka selv. Skolepenger kan heve studiekvaliteten.

Folk som er i mot er jævlig i mot. Det blir nesten sekt-aktig.

Stian Skarheim Magelssen, leder for Liberal Liste og Bergen Liberale Studenter.

Han peker på BI og mener at institusjonens skolepenger gjør at det stilles høyere krav til forelesere og kvalitet.

– Jeg tror studiestedene ville prioritert studiekvaliteten mer om det blir innført skolepenger ved offentlige institusjoner også.

– Høres helt søkt ut

Håkon Randgaard Mikalsen, leder i Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen og representant for Venstrealliansen, var også tilstede på NSO sitt landsmøte. Han sliter med å se hvordan skolepenger på noen måte skal være positivt for samfunnet.

– Om hvem som studerer skal være opp til tykkelsen på foreldrenes lommebok, ikke egne ambisjoner, taper ikke bare enkeltpersoner på dette, men også hele samfunnet.

– Men hvorfor må utdanningen være gratis? 

PÅ TRYNET. Håkon Randaard Mikalsen synes argumentasjonen til Stian Skarheim Magelssen er søkt. Foto: TORE HAUKE THIESEN

– Det er mange grunner til det. Jeg tenker at det bygger på en tanke om at utdanning er en av de viktigste bærebjelkene i samfunnet, og at det burde være et gode som er tilgjengelig for alle.

Randgaard Mikalsen er redd for at et slikt forslag ville gått hardt utover familier med lavere inntekt.

– Med høyere sosioøkonomisk bakgrunn tenker man mindre på hvor mye lånet vil koste.

– Kan det gjøre studenter mer kvalitetsbevisste? 

– Nei, det høres jo helt søkt ut.

Studvest gjør oppmerksom på at dette intervjuet ble gjort med Skarheim Magelssen i begynnelsen av april. Premisset for intervjusituasjonen var at publiseringen ikke skulle skje før etter valget til Studentparlamentet ved UiB, der Skarheim Magelssens meninger ikke reflekterte det vedtatte programmet til listen han stilte til valg for. Han har etter at valget ble avsluttet ønsket å trekke sitatene, og sier nå at dette ikke var noe han virkelig mente, men at han sa det for å skape debatt. Studvest mener likevel at det er viktig å publisere intervjuet, ettersom at Skarheim Magelssen er en demokratisk valgt student som skal representere studentene ved Universitetet i Bergen. Det er prinsipielt viktig at studentene får vite dette, så de senere kan være klare over dette når de gjør seg opp en mening om han som deres representant sier ting bare for å skape debatt eller faktisk kan forventes å holde det han sier.

Powered by Labrador CMS