Bachelorstudenter vil forandre drikkekulturen i studentbergen

To studenter ved Høyskolen Kristiania ønsker å flytte fokuset fra kvantitet til kvalitet hos studenter som drikker øl.

Publisert Sist oppdatert

Studentene Hans Marius Glenne og Olafur Alexander Vidarson Eriksen studerer kreativ markedskommunikasjon ved Høgskolen Kristiania. De har skrevet en bacheloroppgave om hva som påvirker bergensstudentenes valg av ølmerke.

– Det vi har funnet ut når det gjelder valg av ølmerker blant studentene, er at både smak og pris påvirker valget, mens etikettdesign, for eksempel, ikke er så viktig for dem.

Liten tro på endret fokus

Gjennom arbeidet med oppgaven ønsket de å forbedre studentenes drikkekultur gjennom å fremme kvalitet fremfor kvantitet.

– Det er lettere sagt enn gjort, for studenter ønsker å få mest for pengene, og de ønsker å drikke seg opp på vorspiel for å slippe å bruke penger på øl på byen.

De to studentene tror mange studenter drikker fordi det er sosialt, mer enn for smakens skyld.

– Som student drikker man ofte bare for å drikke. Man vet nok ikke så mye om øl, selv om man kanskje drikker mye av det. Man er ikke så opptatt av hvilket glass som skal brukes til hvilken type øl, for eksempel.

I forbindelse med oppgaven kontaktet de prosjektet Lykkepromille, et prosjekt med mål om å redusere de negative konsekvensene av alkohol i studentmiljøet, som introduserte dem for temaet studenter og alkohol. Ingvill Skjold-Thorkildsen, leder for Lykkepromille, synes initiativet er fint, men har liten tro på at et fokus på kvalitet vil få studentene til å drikke mindre.

– Vi ser det med vinkulturen: Det har blitt mer og mer vanlig å drikke et glass vin for hyggens skyld, uten at målet er å bli stupfull. Men dette kommer dessverre i tillegg til de skikkelige fyllekulene, ikke i stedet for. Det finnes i hvert fall ingen forskning som tilsier at et slikt fokusskifte har noen innvirkning på hvor mye studentene drikker, sier hun, og legger til:

– Samtidig kan et fokus på kvalitet fremfor kvantitet selvfølgelig ha noe å si for enkelte. En fokusendring kan absolutt ha noe for seg.

– Mange drikker farlig mye

I arbeidet har de to studentene kartlagt studentenes drikkevaner gjennom en spørreundersøkelse som 273 studenter har svart på. De som svarte var studenter fra alle utdanningsinstitusjonene i Bergen bortsett fra Bergen Arkitekthøgskole, med klar overvekt av respondenter fra Universitetet i Bergen (UiB).

– Vi har ikke grunnlag for å generalisere, men det vi kan se gjennom spørreundersøkelsen, er at det er veldig spredt hvor mye studenter drikker. Noen drikker én gang i måneden, mens andre drikker tre-fire ganger i uka.

Skjold-Thorkildsen fra Lykkepromille forteller at gjennom sine funn ser de at studentene drikker både mye og ofte.

– Studenter drikker mer enn jevnaldrende som ikke studerer. Nesten halvparten av studentene drikker så mye at det kan forbindes med risiko.

For å se en forandring i drikkekulturen blant studenter, mener hun at studentorganisasjonene må komme på banen.

– De kan spille en viktig rolle ved å tilby alternativer til arrangementer som baserer seg på inntak av alkohol. Det er litt fantasiløst å tenke at den eneste måten å skape et sosialt samhold på er gjennom alkohol.

Powered by Labrador CMS