Vil endre holdningene på NHH

NHH-student Caroline mener flere ikke forstår hva som er seksuell trakassering.

UKULTUR. Redaktør i K7 Bulletin, Caroline, ønsker en holdningsendring på skolen. – Mange gutter på NHH tror de eier jentene. ARKIVFOTO: INGRID KVÅLE FALEIDE
Publisert Sist oppdatert

– Jeg ble satt ut og redd, og turte ikke gå på skolen. Jeg måtte til og med droppe eksamen, sier Caroline.

Hun er student på NHH, og forteller at hun følte seg observert da hun fikk meldinger av en ukjent medstudent. Meldingene opplevde hun som seksualiserte og truende. Caroline er redaktør i studentavisen K7 Bulletin, og skrev først om hendelsen på lederplass i avisen.

Til Studvest forteller hun at det ikke er første gang hun har opplevd seksuell trakassering på NHH.

– Mange gutter på NHH tror de eier jentene. Hvis de vil klapse en jente på rumpen, så gjør de det, fordi de er vant til å få det som de vil. De forstår ikke at det er seksuell trakassering, sier Caroline.

Ikke kun et fåtall

Hun vil ta et oppgjør med det hun kaller en ukultur på skolen, der seksuell trakassering er så vanlig at det blir sett på som normalt. Hun presiserer at dette ikke gjelder alle, men at det er flere tilfeller enn de tre varslene som har kommet.

– Jeg er uenig med dem som sier at det bare er et lite fåtall som trakasserer. Flere kvinner jeg har snakket med forteller at de har opplevd trakassering i Kjelleren på NHH, sier Caroline.

En kvinne beskriver også i et leserinnlegg at hun ble presset inn til veggen av en annen student, på en fest i Kjelleren.

Problemet, tror Caroline, ligger i at mange studenter ikke vet forskjellen på flørting og trakassering, og dermed gjør som de vil.

– Så våkner de dagen derpå og later som om det ikke eksisterer trakassering på NHH.

– Vi har nulltoleranse

Leder for kjernestyret i studentforeningen ved NHH, Marius Hauahei, skriver i en mail til Studvest at han synes det er utrolig trist å høre at studenter ikke føler seg trygge på kjellerfest på NHH.

– Kjelleren skal være et sted hvor alle skal føle seg komfortable og kunne ha det gøy, uansett om de er 1. kull eller 5. kull, gutt eller jente, skriver han.

NULLTOLERANSE. Leder for NHHS, Marius Huahei, forteller at de vil sette seg ned med NHH-ledelsen for å forebygge seksuell trakassering på skolen. FOTO: NHHS

Når det gjelder påstanden om en ukultur på NHH, fremholder Hauahei at for NHHS er det en ukultur bare det forekommer én varslingssak.

– Vi har nulltoleranse for seksuell trakassering i NHHS og vil sette oss ned med Vaktkorpset og ikke minst NHH-ledelsen for å utarbeide nye og forbedrede tiltak og forebygging mot seksuell trakassering. 

NHH feilinformerte media

Etter at Caroline selv opplevde trakassering, gikk hun til administrasjonen til skolen for å varsle om hendelsen. Sjokket ble derfor stort da hun leste i Morgenbladet i januar at NHH ikke hadde mottatt noen varsler om seksuell trakassering.

– De vet at de har mottatt varsler, men gir feil informasjon til media.

Linda Nøstbakken, prorektor for utdanning ved NHH, skriver i en epost til Studvest at det definitivt ikke var deres intensjon å holde tilbake informasjon.

– Her viser det seg at ting har gått litt i kryss internt hos oss og vi har snakket forbi hverandre. Resultatet ble at meldingene i januar til Morgenbladet og senere til BT var at NHH ikke hadde hatt varslingssaker etter MeToo-kampanjen. Vi beklager på det sterkeste at vår kommunikasjon her ikke var god nok, skriver Nøstbakken.

Nøstbakken bekrefter at skolen har mottatt tre varsler, to i midten av november, og et nytt varsel den 22. januar.

– Den forklaringen skolen kommer med er ikke bra. Det er svake unnskyldninger, sier Caroline.

– Mer opptatt av eget rykte

Caroline forteller at hun savner en skole som går hardt ut og sier at de ikke tolererer seksuell trakassering.

– Det virker som om NHH-ledelsen er mer opptatt av sitt eget rykte enn å ta problemet på alvor. Ellers forstår jeg ikke hvorfor de ikke bare legger seg flate og ber om tilbakemeldinger på hvordan de kan forbedre seg, sier hun.

Prorektor Nøstbakken skriver til Studvest at de absolutt ikke kjenner seg igjen i påstanden om at de er mest opptatt av sitt eget rykte.

– Vi har hatt stort fokus på arbeid mot trakassering, både på kort og lang sikt. Men vi innser også at vi kunne vært bedre på å kommunisere dette arbeidet ut, både til våre studenter og andre. Et trygt og godt studiemiljø er viktig og noe vi i samarbeid med studentforeningen kontinuerlig jobber for, skriver Nøstbakken.

Caroline presiserer at det er studentene selv som må jobbe med å endre holdningene sine, men ønsker en rektor som er tydelig på at trakassering er alvorlig og vil få konsekvenser.

Torsdag ettermiddag skrev NHH-rektor Øystein Thøgersen et leserinnlegg hos K7 Bulletin hvor han blant annet beklager at media har fått feil informasjon om varslinger på NHH, og at skolen om kort tid vil arrangere allmøter med alle kullene ved skolen. Caroline kommenterer dette som et godt steg i riktig retning, og er glad for at rektor beklager feilinformeringen.

Etter at saken ble publisert har vi, i dialog med Caroline, fjernet et sitat der hun sier at en stor del av de mannlige studentene har trakassert og fjernet hennes etternavn. Vi har i tillegg tatt med en presisering fra henne der hun understreker at det ikke er slik at alle mannlige studenter trakasserer. Et avsnitt om at en kvinne sendte inn et leserinnlegg til K7 Bulletin er også lagt til.

TRE VARSLER. Prorektor Linda Nøstbakken ved NHH bekrefter at skolen har mottatt tre varsler om seksuell trakassering. FOTO: EIVIND SENNESET, NHH
Powered by Labrador CMS