Debatt: «Singletforbud» gjør ikke treningssentrene renere

Sammen Trening ønsker at medlemmene skal tørke av apparatene når man har brukt dem, kan det da være et alternativ å heller håndheve et slikt ønske heller enn et singletforbud?

FORBUD. Juss-student Helene Holmøy Hansson forstår ikke grunnen til at Sammen velger å sette opp et singletforbud på sine treningsentre. ARKIVFOTO: SYNNE HOLST
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

I 2011 forsøkte en tidligere ansatt ved et av Sammen sine treningssentre å protestere mot organisasjonens «singletforbud» i styrke- og kondisjonsområdene. Det er nå åtte år siden. Samfunnets holdning til trening har endret seg noe siden den gang, og etter å ha snakket med flere medstudenter om regelen, mener jeg det er på tide å ta en ny runde.

Hovedargumentet lyder slik: Hvis ingen bruker singlet er det mindre kontakt mellom hud og apparater, og treningssentrene vil derfor være rensligere. Av hensyn til helse er det viktig at treningssenteret er rent, men hvor effektivt er egentlig et «singletforbud» i denne sammenheng?

Som mange vet svetter man over store deler av kroppen når man trener. Egil Lingaas, som er smittevernoverlege ved Oslo universitetssykehus, uttalte i fjor til TV2 at bakteriene, deriblant tarmbakterier som man finner på apparater, har blitt overført dit fordi bakteriene befinner seg på hud på lår og rumpe – og at disse bakteriene spesielt kan lekke gjennom når man svetter. Med andre ord går bakteriene gjennom tights og shorts, men bakterier fra svette skuldre og rygg går nok også gjennom klesplagget på overkroppen, uansett hva du har på deg.

Treningssentrene ønsker av den grunn at medlemmene skal tørke av apparatene når man har brukt dem, eller bruke et håndkle til å sitte og ligge på hvis en foretrekker det. Hvorfor ikke håndheve et slikt ønske i større grad enn før, og således kunne gi medlemmer litt større frihet i klesveien?

Ifølge direktøren for Sammen trening, Bård Johansen, er «singletforbudet» en «policy som de har hatt i alle år». Han forklarer i en mail at en av hovedgrunnene til forbudet er at treningssentret skal være et nøytralt sted med fokus på trening og helse – og ikke et sted hvor man føler på kroppspress. Selv er jeg helt enig i at man burde ha fokus på helse og trening når man er på et treningssenter, men jeg tror også at hva man har på seg kan være et viktig virkemiddel til nettopp det.

For eksempel, har svært mange treningsentre speil langs veggene. Dette er fordi man får bedre utbytte av treningen om man utfører øvelsene riktig. Speilene er der altså ikke hovedsakelig for at en skal kunne stå og beundre seg selv. Det er heller ikke derfor man trener i singlet.

Singlet er akseptert som både fritids- og treningsplagg i samfunnet. Det er et plagg mange er vant til å trene i selv og se andre mennesker trene i. En opphevelse av «singletforbudet» vil ikke føre til et «singletpåbud», men det vil gi de som trener større frihet til å selv velge hva man er komfortabel i når man trener. Og paradoksalt nok er singlet tillat i gruppetimesalene…

PS: Et ønske om å forhindre seksuell trakassering har også tidligere blitt brukt som et argument for «singletforbud». Til det ønsker jeg å kun si én ting: Årsaken til seksuell trakassering er ikke klær, det er menneskene som seksuelt trakasserer.

Powered by Labrador CMS