Det er ikke alltid psykt fett å være student – Disse tilbudene kan hjelpe deg

Overgangen fra å bo hjemme til å bli et ultraselvstendig vesen hvor du er ansvarlig for egne rutiner, skape relasjoner og tilpasse deg en helt ny hverdag, kan være tøff.

HJELP. Mange kan oppleve det utfordrende når livet byr på store endringer, og veien til hjelp kan føles lang og uoverkommelig. Illustrasjon: Thale Mathiassen Meisfjord. Pressefoto: Anna Jakobsen.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Okei, så du har begynt å studere. Du står tidlig opp, trøkker i deg kaffe og slenger sekken over skulderen for å karpe diem. I kjent stil er det kaldt og guffent når du forlater redet, men alle lagene gjør deg tung og svett når du stamper opp trappen til Johanneskirken.

Det ender med at du må rive av deg alt du har tatt på når du andpusten ankommer lesesalen. Dagen går med på å skumme konklusjonene i altfor lange artikler, skule på naboens pc-skjerm og småduppe under forelesning. Før klokka nærmer seg middagstid og du lusker hjem igjen.

Hva nå?

Hva gjør du utenfor studiene, hvem skal du tilbringe tid med, hva skal du drive med og ikke minst hvordan har du det? Velferd handler om så mye mer enn selve studieløpet ditt, pensumlister og forelesningnotater. Det handler om at du også skal leve.

Overgangen fra å bo hjemme til å bli et ultraselvstendig vesen hvor du er ansvarlig for egne rutiner, skape relasjoner og tilpasse deg en helt ny hverdag, kan være tøff.

Vær sjefen i ditt eget liv heter det, ironisk nok, men det ligger mye sannhet i det å vite hvordan man tar kontrollen over sin egen tilværelse når livet butter imot.

Innrykksreaksjoner kaller man det i førstegangstjenesten, men hva med innrykksreaksjonene man får i en ny by og på et nytt studie? Det er helt normalt å føle på ensomhet, stress, lav motivasjon og sorg etter tap av relasjoner til venner, familie og kjærester i kortere eller lengre perioder av gangen.

Derimot er det ikke nødvendig at du må sitte på dette alene.

Nå som samfunnet åpner opp kan det også gjøre terskelen for å være sosial blir enda høyere. Vi er ikke vant med alle menneskene, pulserende aktivitet og en følelse av at bybildet aldri hviler.

Det vil alltid være en quiz som foregår, noen som feirer med en pils, noen som har en hjemmefest eller går fjelltur. Felles for alle er at det legges ut på sosiale medier. En følelse av å ikke bli invitert eller bli oversett blir forsterket av den stadige påminnelsen om noen, et eller annet sted, har det gøyere enn deg.

Skal du etablere deg som student eller kanskje komme tilbake til en normal studiehverdag uten restriksjoner, krever det gjerne ekstra innsats. For de fleste vil dette gå seg til, men hvis ikke det gjør det, er det viktig å sjekke ulike muligheter.

En stor del av semesteravgiften du betaler går til psykisk helsetilbud for studenter, og her er spekteret bredt. Sammen Psykisk Helse tilbyr alt fra studiemestring, rådgivningstimer, gruppeterapi og psykologtimer. De tilbyr også egne selvhjelpsverktøy.

Velferd handler om at du som student har de verktøyene og de midlene du trenger for å mestre studenttilværelse og overgangen til å bli et selvstendig vesen. Det er ikke psykt enkelt å være student, og det er ingen dans på roser mesteparten av tiden.

Likevel venter en tid der du skal vokse og lære, og ikke minst ha det utrolig gøy. Så skal vi legge til rette for at du blir møtt med den hjelpen du trenger.

Powered by Labrador CMS