Kulturredaksjonen gir deg sine tips til hva du bør finne på i ferien.

GOD TUR! Ingenting er som å nyte påskesola i fine omgivelser. Vi tipser deg å ta på turskoa. ARKIVFOTO: Marie-Louise Deike


Annonse

Ferien er her og det er tid for å slappe av. Trenger du en pekepinn på hva du skal finne på? Frykt ikke! Vi gir deg noen tips til hva vi mener du bør ta deg til, mens du spiser kvikk lunsj og skreller appelsin. God påske!

Slapp av med ei god bok

KRIM TIL FROKOST. For veldig mange nordmenn, inkludert meg selv, blir påsken aldri det samme uten en eller annen form for krim. Men, det er ikke alltid man har tid til å verken lese ut en krimbok eller se ferdig en klassiker med Poirot i hovedrollen. Så hva gjør man, da? Jo, du løser krimgåten på melkekartongen din. Ikke nok med at du har noe annet å lese på enn gårsdagens instagraminnlegg mens du gafler i deg påskefrokosten; Du får sjansen til å være Sherlock i din egen stue.
ANNA JULIE NYTRØEN BERGESEN

LOKAL KRIM. Hva hadde vel påsken vært uten krim? Og hvor kult er det ikke å lese om mord og mysterier som foregår i gaten der du selv bor, eller i strøket der du var på et veldig dårlig nach en gang? Gunnar Staalesen sine tre bøker 1900 Morgenrød, 1950 High Noon og 1999 Aftensang er en krimserie som følger Bergen, og Norge, gjennom hele det 20.århundret. Via et mord som skjer den første dagen i år 1900 blir vi kjent med personer i familier som tidvis er mer innviklede enn i Game of Thrones, og vi følger dem helt til utgangen av årtusenet. I tillegg til en god leseopplevese, lærer du kanskje en ting eller to om gaten, og byen du studerer i!
INGEBORG LØKLING

KAPITTEL ETTER KAPITTEL. Det er få ting som er mer koselig enn å boltre seg i alle krim-bøkene som finnes på markedet. Vi anbefaler deg et par av våre favoritter. ARKIVFOTO: SYNNE DALSEGG JOHNSEN

MAKTENS DYR. En kjapp bok å lese i påsken er Animal Farm av George Orwell. På gården Manor Farm gjør de misfornøyde dyrene opprør mot eierne for å ta over makten. Med ny ledelse blir det lovet bedre tider, men det tar ikke lang tid før enkelte dyr begynner å misbruke makten. Boka er en kritikk av den russiske revolusjonen og hvordan kommunismen ble ødelagt under Stalin. En bok som ikke bare er meningsfull, men også veldig humoristisk.
FILIP JURICIN

BLI EN SUPERSTUDENT. Påsken kan være en ypperlig tid for å samle tanker, søke inspirasjon og sette egne mål. Jeg som forhåpentligvis mange andre, et vanedyr, trenger rutiner for å opprettholde balansen mellom studier, jobb og fritid. En lettlest bok jeg ofte vender tilbake til, når jeg trenger et lite spark bak, er boken Superstudent av Olav Schewe. Her finnes tips og triks om effektiv læring, optimal prestering og riktig tankegang. Har du ennå ikke lest boken, bør du sette av tid snarest. Det er fortsatt lenge til eksamen og aldri for sent å innarbeide gode studierutiner!
INGRID HOLM

Sleng deg i sofaen og slå på TV-en

FINCHER-THRILLERE. Påske er en ypperlig tid for å se thrillere av regissøren David Fincher. Han er en mester i å lage stemningsfulle og visuelle filmer. Flere av filmene hans er nå tilgjengelig på en rekke strømmetjenester. Filmadaptasjonen av Menn Som Hater Kvinner, The Girl With The Dragon Tattoo, finnes på TV2 Sumo. Zodiac, basert på den sanne historien om Zodiac-morderen, er tilgjengelig på Netflix og HBO Nordic. Seven, en av tidenes beste thrillere, og Finchers nyeste serie, Mindhunter, kan sees på Netflix.
FILIP JURICIN

MORD OG DRAMA. Vi anbefaler deg å sette litt krim på TV-skjermen også. FOTO: FILMWEB

PÆRRA I PÅSKEN. Hvis du fort går lei vinteridyll, skitur og appelsin er ikke påsken nødvendigvis årets hyggeligste tid. Derfor er det en perfekt mulighet til å ta igjen tapte episoder av Norges nye TV-tradisjon, Paradise Hotel. Se med ironisk distanse eller vidøyd beundring på deltakernes sprø påfunn. Send familien på vidda og sett på kakaoen. Skaff deg 30 dagers gratis prøveabonnement på Viaplay og kos deg med sesong på sesong av prima skandinavisk høykultur.
HÅVARD FINNSETH

INTRIGER OG DRAMA. Paradise Hotel er om kvelden å finne på TV-skjermen. Vi anbefaler deg å følge med på spillet. PRESSEFOTO: TV3, Rune Bendiksen

En god aktivitet?

SPILL FOR VINST. Påsken er som kjent en tid for avslapning og rekreasjon, hvor fritida helst skal brukes på så lite som mulig. I dette øyemed kan det anbefales å bli skikkelig god på ett eller annet skikkelig sært. Sjakk, for eksempel! Dra fram sjakkbrettet, legg deg i hemmelig hardtrening, og inviter til familie- eller venneturnering. Gjør eventuelt som undertegnede: Få pappa til å vedde på at han kan slå deg i sjakk, lek uskyldig, og se ham svette i timesvis over ditt vakre springeroffer. Bedre underholdning får du ikke.
HÅVARD FINNSETH

«SNØSKRED»? JA, TAKK! Det er ingen hemmelighet at mye av påsken tilbringes ute, enten det er i slalåmbakken, skiløypa eller i akebakken. Derfor kommer det vel heller ikke som noen overraskelse at etter lange dager med påskemoro er det ekstra fristende å trekke inn i stua, samt nyte en velfortjent drink. Og svaret på hva som er den beste vinterdrinken er enkelt: Snøskred. Bland vodka, sprite, limejuice og grappa, og nyt en drink som til tross sitt navn, varmer deg innvending fra topp til tå.
ANNA JULIE NYTRØEN BERGESEN

TA PÅ TURSKOA. Nå gjelder det å krysse fingrene for at været blir fint i påsken. Hvis sola skinner, er det ingenting som er bedre enn å være ute i frisk luft. Jeg vil anbefale deg å gå en tur, bare for å nyte stillheten og frihetsfølelsen – rett og slett slapp helt av. Hvis du befinner deg i Bergen vil jeg råde deg å ta turen opp Rundemanen. Det er en fin opplevelse, som tar litt tid, men som ikke er alt for tung. God tur!
SIREN GUNNARSHAUG

NYDELIG UTSIKT. Dersom været tillater det, er Vidden et fint sted til å bruke tiden du har til rådighet i ferien. ARKIVFOTO: Marie-Louise Deike

Stemning på høytalerne

LITTERATURMUSIKK. Hvis du ikke vil drasse med deg altfor mye på hytta i påsken, kan du likevel få med deg ei salig blanding av litteratur, musikk og humor ved å lytte gjennom Majorstuens nyslupne CD Skrible! Musikken ble i utgangspunktet skrevet som et bestillingsverk som hadde premiere på Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i 2017. I låttitlene finner vi blant annet Cannibals Have TV-Dinner som er en hyllest til Ragnar Hovlands forfatterskap og hans merkverdige karakter Per Waglen. Verket inneholder også blant annet Morgan Kane, Lensmann Geissler og Holbergs Polonese.
JANNIKE SVENSVIK

Kommentarer

kommentarer