LESERINNLEGG: Ja, studentene skal få være studenter. Det har Høyre jobbet for de siste fire årene.


Debatt

ARKIVFOTO: SESILIE BJØRDAL

Profileringsansvarlig  i Arbeiderpartiets studentforening skriver i et leserinnlegg i Studvest at studentene skal få være studenter, og anklager Høyre for å mangle visjoner for det. Men det er nettopp derfor Høyre de siste 4 årene har satset på fulltidsstudenten! De 30 000 studentene fra hele landet som nå strømmer til Bergens høyskoler og fakultetsbygg vil møte en enklere hverdag fordi vi har hatt en regjering som satser på fulltidsstudenten.

Jeg er helt enig med Kahrs, det er viktig å satse på studentboliger. Utbygging av flere studentboliger er nemlig essensielt for å møte det økende behovet for bolig hos oss studenter. Med Høyre i regjering har derfor byggingen av nye studentboliger blitt mer enn doblet. Dette gjøres både med tanke på at det skal bli nok til alle, men også for å lette på trykket i boligmarkedet.

En dobling av antallet studentboliger innebærer at regjeringen har gitt tilskudd til over 2000 studentboliger årlig. Den rødgrønne regjeringen klarte i snitt 1000 studentboliger per år i sine to perioder. Høyre har dermed tatt handling og gjennomført en viktig og riktig satsning.

Budsjettet du referer til kan fremstå som stramt. Men selv om et stramt budsjett på ingen måte er ukjent for en student, blir regnestykket bedre for hvert år som går. For med Høyre i regjering har man forstått at det er vanskelig å betale husleien juni, når lønnen fra sommerjobben ikke kommer før i juli, og vi har derfor innført en opptrapping til 11 måneders studiestøtte. Høyres opptrapping øker studentenes økonomiske handlingsrom, og er det største økningen i studiestøtten på over 10 år.

Til tross for at Høyre har satset på fulltidsstudenten, bør vi likevel snakke om elefanten i rommet. For det er sant at flere studenter likevel velger å jobbe ved siden av studiene. Men her er det først verdt å nevne at norske studenter er blant dem i verden som jobber minst ved siden av studiene. Videre er det ikke slik at det er negativt å skaffe seg arbeidserfaring under studietiden. Mange studenter klarer å skaffe seg en deltidsjobb ved siden av studiene som er relevant for studiet, på denne måten har studenten muligheten til å bli bedre kjent med de praktiske sidene ved faget. I dag er det videre slik at færre studenter går rett ut i relevant jobb etter studier, og tiden de bruker på å skaffe jobb blir lengre. Dette er et alvorlig problem. For å unngå en slik sitasjon kan det være viktig å ha muligheten til å tilegne seg kunnskap og arbeidserfaring underveis i studiet som gjør at man blir ettertraktet i arbeidsmarkedet.

Selvsagt vil det økte økonomiske handlingsrommet som en deltidsjobb eller sommerjobb gir for mange også være en avgjørende faktor. Høyre ønsker derfor å legge til rette for at studentene får mest mulig igjen for arbeidet, og har derfor økt frikortgrensen til hele 55 000 kr. Dette betyr du som student kan jobbe for hele 15 000 kr ekstra helt skattefritt. Dette påvirker selvsagt studentenes økonomiske situasjon på en positiv måte.

Kjære medstudenter. Dersom dere er opptatt av studentboliger, ønsker større økonomisk handlingsrom, og muligheten til å skaffe dere arbeidserfaring ved siden av studiene, uten å måtte skatte av det, da er det bare en ting dere kan gjøre, og det er å stemme på Høyre. Godt valg.

ARKIVFOTO: SESILIE BJØRDAL

Kommentarer

kommentarer