Sammen sa nei til å få større konteinere gratis. I stedet ba de beboerne la vær å kildesortere fram til konteinerne ble tømt.

OPPGITT: – Kapasiteten for å kaste papiravfall er for liten her på Gyldenpris, sier Jonas Nikolaisen som er leder for tillitsutvalget på Gyldenpris. FOTO: Eline Hjellbakk Pettersen.


I søppelkonteineren utenfor Gyldenpris Studentboliger tyter det ut pappesker og annet papirsøppel. Konteineren er full, og studentene har i stedet lagt søppelet på bakken like ved.

Slik har det vært i flere uker, ifølge leder for tillitsutvalget på Gyldenpris, Jonas Nikolaisen. 

– Kapasiteten for å kaste papiravfall er for liten her på Gyldenpris, og BIR tømmer kun en gang i måneden, sier Nikolaisen.

Etter egne observasjoner og flere tilbakemeldinger fra andre beboere tok han kontakt med Sammen for å høre hva de ville gjøre med problemet. Beskjeden han fikk var at de hadde satt en ekstra konteiner opp, og Nikolaisen ble bedt om å anbefale studentene å bruke denne når papirkonteineren ble full.

Det er spesielt mye papiravfall i innflyttingsmånedene august og januar, men konteineren fylles derimot fort opp resten av året også ifølge Nikolaisen.

– Det har vært et problem over lengre tid, sier han.

Andre returpunkt et alternativ

Direktør for Sammen Bolig, Stein Ove Halhjem, blir først kjent med saken når Studvest presenterer den for han.

– Jeg kjenner ikke til den aktuelle saken, men på generelt grunnlag forstår jeg at dette kan ha blitt et problem i august. Spesielt på Gyldenpris som er en av våre boliger der rommene er umøblert og de nye beboerne kommer med masse møbel- og flytteesker.

– Hva tenker du om at beboerne er blitt bedt om å kaste papiravfall i restavfallet?

– Dette er overhodet ikke en god løsning. Jeg vil heller anbefale beboerne til å bruke det nærmeste returpunktet.

Det nærmeste returpunktet er den lokale Spar-butikken som befinner seg noen hundre meter fra studentboligene.

Jens Sætre som er områdeleder for Gyldenpris studentboliger i Sammen var i kontakt med Nikolaisen da papiravfallet var fullt.

– De har fremdeles mulighet til å kildesortere, men da må papir kastes på andre returpunkter i bydelen, sier han.

Nikolaisen er enig i at selv om det er mangel på søppelplass, så rettferdiggjør ikke dette at beboerne setter avfall på utsiden av konteinerne.

SØPPEL. Slik så det ut i mars i 2018 utenfor studentboligene. – Det har vært et problem over lengre tid, sier leder for tillitsutvalget på Gyldenpris, Jonas Nikolaisen. FOTO: Privat.

Tilbyr gratis konteinere

BIR har imidlertid en løsning på problemet. De tilbyr to nye og større konteinere til Sammen, uten ekstra kostnad.

– Dette er det Sammen som må ta kontakt med oss for å bestille. De er utleier og har den nåværende avtalen med oss, sier kommunikasjonsdirektør i BIR, Eva Skjold.

Halhjem i Sammen mener derimot at de ikke har plass til større konteinere ved Gyldenpris.

– Vi har nok plassutfordringer fra før av, da vi blant annet har bruk for plassen til handikapparkering, men vi vil vurdere tiltak ved neste store innflytting som er august neste år, sier Halhjem.

Ekstratømming koster penger

I mailen Nikolaisen mottok tar områdeleder Sætre til orde for at BIR er firkantet med tanke på å komme med en løsning. Sætre utdyper dette med at BIR ikke tømmer konteineren oftere uten at det blir dyrt.

– Jeg synes de burde tømme oftere istedenfor å tilby større konteinere der, det går også utover plassen til beboerne med to stygge konteinere rett foran fellesarealet deres, sier han.

BIR opplyser at en ekstra tømming i måneden koster 7171 kroner i året. Da vil konteineren bli tømt hver 14. dag.

– Er 7171 kroner en dyr pris å betale hvis det kan løse problemet?

– Det er to månedsleier for studentene det. Altså det er penger uansett, og vi prøver å holde utgiftene så lavt som mulig på drift for studentene, sier Sætre.

Sætre fra Sammen kan opplyse at han nå har bestilt inn en større konteiner som skal erstatte dagens papirkonteiner. Den ble bestilt etter at Studvest tok kontakt med Sammen.

Kommentarer

kommentarer