Mange har hørt at det gjør vondt å bli sparket i ballene, men kan de egentlig bli skadet av dette? Og hva er egentlig greia med blå baller?

BJELLEKLANG: Testiklene har funksjon som en viktig fabrikk i kroppen, og produserer kjønnshormonet testosteron som gir skjeggvekst og mørkere stemme, i tillegg til sædceller. Illustrasjon: Anna Jakobsen


Annonse

Mellom beina på omtrent halvparten av jordas befolkning henger det noen kuler og dingler. De har flere viktige funksjoner, er penis sine nærmeste tilhengere og er et følsomt område. Vi ønsker i denne spalten å gi deg svaret på alt du lurer på og ikke visste at du lurte på, om testiklene.

Vi starter først med det helt grunnleggende: Inni pungen har man testikler. Som oftest har man to, men det er ikke unormalt å ha bare én. Størrelsen varierer og de er som oftes asymmetriske. De er altså litt forskjellige og den ene henger gjerne litt lenger ned enn den andre.

Testiklene har funksjon som en viktig fabrikk i kroppen, og produserer kjønnshormonet testosteron som gir skjeggvekst og mørkere stemme, i tillegg til sædceller. Etter at sædcellene har blitt produsert lagres de i bitestikkelen som ligger helt inntil testikkelen. Her ligger de til de blir skutt ut gjennom sædlederen, innom prostata og ut av penis som sperm. Noen kan kjenne sædlederen sin som en streng i pungen. 

For at disse sædcellene skal ha de best mulige levekårene, må temperaturen være perfekt. Den optimale temperaturen for de fleste testikler er omtrent 35 grader. Siden kjernetemperaturen vår er litt varmere enn dette henger de utenfor kroppen. Dette gir også testiklene mulighet til å regulere sin temperatur i forhold til omgivelsenes temperatur. Er det veldig varmt, som for eksempel etter at du har trent, vil de kunne henge lenger ned og vekk fra kroppen. Ved kulde vil de trekke seg nærmere kroppen. 

Illustrasjon: Ingvild Hauglid

Å bli sparket i pungen er kjent for å være en vond affære, men det betyr ikke at all kontakt på testiklene er smertefullt. Noen liker ikke å bli tatt på dem i det hele tatt, mens andre kan synes det er deilig å bli tatt, klasket eller sugd på pungen. Ettersom de henger utenfor kroppen er de mer utsatt for slag og skade, men testiklene er generelt ganske robuste og tåler en støyt. Om det gjør veldig vondt over lenger tid, om de blir røde og hovne eller du har blod i urinen anbefaler vi å oppsøke en lege. 

Noen tror at om du ikke ejakulerer over en lengre periode, så vil testiklene vokse i størrelse og gjøre vondt, men slik er det altså ikke. Enten vil sædcellene bli brutt ned og tatt opp igjen i kroppen, eller så kommer de ut som våte drømmer, altså sædavgang på natten. Testiklene vil derimot bli litt mindre med alderen, og ettersom huden blir slappere vil også pungen synke mer med tyngdekraften.

Konseptet «blue balls» skjer oftere på film enn i virkeligheten, men det kan forekomme. Det oppstår ved langvarig opphisselse når blodet, som gjør penis stiv, ikke trekker seg tilbake.

Sjekk jevnlig og bli kjent med hvordan dine testikler kjennes ut så du kan oppdage eventuelle forandringer. Vær obs en ny kul eller ømhet. Og husk at også pungen din er like individuell som resten av den du er! 

Smask og dask, 

Magnus & Marie

Magnus Hofbauer og Marie Børmer er to medisinstudenter med et mål om å fjerne skam rundt kropp og seksualitet. Har du spørsmål, ris, ros eller noe på hjertet? Send inn anonymt til magnusogmarie@studvest.no! Her kan du også komme med forespørsler til neste spalte eller etterspørre kilder!

Kommentarer

kommentarer