Her får du kjøpt verdens beste cevapi

Sarajevo er ikke bare kjent for å være byen som markerte starten på første verdenskrig og OL i 84.

OGSÅ PERFEKT FOR KEBABENTUSIASTER. Solid cevapi med grillede grønnsaker. Cevapi er en grillrett av oppmalt kjøtt og finnes hovedsakelig på Balkan. Foto: Marit Moen Fjeld.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Jeg ankom Sarajevo, Bosnia-Hercegovina, tidlig i januar. Dette for å jobbe på den norske ambassaden i Sarajevo i seks måneder. Jeg ble møtt av en bitende kulde og masse snø. Luftkvaliteten var så dårlig at jeg fikk utlevert maske og ble oppfordret til å bruke den hele tiden (det brennes bildekk for å varme hus). Det kan bekreftes at luftrensere og apper som måler luftkvalitet, faktisk er en greie. Likevel er sigarettrøyking fortsatt kult her – helst innendørs.

Sarajevo er heldigvis mer enn cevapi og dårlig luftkvalitet.

UAVHENGIGHETSDAG. Flagg er hengt opp i gatene på Bosnia-Hercegovinas offisielle uavhengighetsdag, 1. mars. Foto: Marit Moen Fjeld.

Det er også en av Europas billigste og sannsynligvis hyggeligste hovedsteder. Sentralt plasserte leiligheter kan leies for under 2000 kroner i måneden og middag er billigere å kjøpe ute enn å lage hjemme. Man skulle kanskje tro at krigen har gjort bosniere mistenksomme og fordomsfulle, men mitt inntrykk er stikk motsatt – folk er generelt blide og imøtekommende.

Hver dag fra kontoret på ambassaden hører jeg bønnerop og kirkeklokker om hverandre. Her lever nemlig muslimer, katolikker, ortodokse og jøder side om side, og det har de gjort i lang tid. På grunn av dette har Sarajevo fått kallenavnet «Europas Jerusalem». Som en del av Europas utkant, har kulturen blitt formet av diverse stormakter opp gjennom tidene. Dette er spesielt synlig hvis man trasker fra sentrum til gamlebyen.

Gamlebyen er kanskje den mest spennende delen av Sarajevo. Her finnes blant annet «hookah lounges», et Mekka for dem som liker vannpipe og røkelse. På solfylte dager sitter folk på gatehjørnene og drikker bosnisk kaffe fra karakteristiske gullkopper. I de små butikkene finnes også et bredt utvalg av fargerike tallerkener, lommebøker, falske fotballdrakter og annet skuff-fyll. Du får også kjøpt baklava – en ekstremt søt, klissete (men overraskende god) kake.

SENTRUM. Min nærmeste nabo er den katolske katedralen i hovedgaten Ferhadija. Katedralen er Bosnia-Hercegovinas største. Foto: Marit Moen Fjeld.
NIPS. I gamlebyen får du tak i det meste. Og er du utkikk etter kopper og kar, har du kommet til riktig sted. Foto: Marit Moen Fjeld.

Bosnia-Hercegovina har angivelig verdens mest kompliserte politiske system. Etter krigen ble det bestemt at landet skulle styres av et presidentskap bestående av én serber, én kroat og én bosnjak. Hensikten er å hindre maktkonsentrasjon hos en av gruppene. Mindre komplisert blir det ikke av at landet er delt inn i to entiteter, ett distrikt, i tillegg til utallige kommuner og kantoner som alle har sine egne parlamenter. Dette til forvirring for en stakkars praktikant som prøver å ha en viss oversikt.

Da er det mer enn greit at ambassadøren initierer til 15 minutters pause med aerobic annenhver dag.

GOD STEMNING. Det er som regel mye folk i sentrum av gamlebyen, spesielt på fine dager som denne. Foto: Marit Moen Fjeld.
Powered by Labrador CMS