I år har Pernille skrevet bachelor og konkurrert i bikinifitness

Mange studenter lever på nudler og bruker pengene fra stipendet på øl. Sampol-student Pernille Lindseth har helt andre prioriteringer.

FORDOMMER: Pernille Lindseth sier det eksisterer mange fordommer mot fitness, men at reaksjonene hovedsakelig er positive. FOTO: Nora Elvestad.
Publisert Sist oppdatert

Dette er bikinifitness

  • Gren innenfor fitness og bodybuilding.
  • Bikinifitness er den grenen i kvinneklassen som setter lavest krav til muskelmasse. En bikinifitnesskropp skal være slank og feminin, men samtidig se sterk og muskuløs ut.
  • Utseende og utstråling er også viktige faktorer i bikinifitness.

Denne våren har Pernille Lindseth (23), ved siden av å skrive bacheloroppgave, deltatt i tre ulike konkurranser i bikinifitness. Med 2.-plasser i både Sandefjord Open, Oslo Grand Prix og Sweden Grand Prix har Lindseth hatt et produktivt halvår.

– Jeg gikk for å vinne i år, så det var egentlig litt kjipt med plasseringene.

Å skulle delta i konkurranser samme semester som man skriver bachelor var en utfordring. Spesielt i perioden med konkurransene måtte hun legge studiene på siden.

– Det gikk greit i høst, men det var mer utfordrende dette semesteret. Heldigvis greide jeg å skrive masse i starten. Det var seks uker jeg ikke skrev noe mens jeg holdt på med konkurranser, for man blir veldig sliten og tom i hodet av en sånn diett.

Fitness på studentbudsjett

Lindseth, som trener hver morgen før forelesning, innrømmer at konkurransene kan ha gått litt utover studiene i år.

– Jeg tror det skal gå fint, men noen toppstudent blir jeg nok ikke, ler hun.

Med et kosthold bestående av varer som kylling, cottage cheese, skyr og proteinpuddinger i mengder som skal bygge muskler, er det ikke enkelt å få hverdagen til å gå opp på studentbudsjett. I tillegg kommer alle andre utgifter sporten krever.

– Det er ikke bare-bare. Jeg jobber 40 prosent i butikk ved siden av studiene for å få råd, så ja, det er dyrt å drive med fitness, bekrefter hun.

– Ser ikke sånn ut til vanlig

Mange tenker kanskje på kroppspress og urealistiske idealer når man snakker om fitness-sporten. Lindseth avviser at dette er et problem i miljøet.

EKSTREMSPORT: I konkurransetidene er dietten ekstrem, men Pernille Lindseth er opptatt av å kunne spise og kose seg når hun kan. FOTO: Privat.

– Vi vet at den ekstreme formen man ser på bilder i sosiale medier bare er i de ukene rundt konkurranse. Jeg kan skjønne at utenforstående kan se det og føle på press, men det er viktig å få fram at det ikke er sånn man ser ut til vanlig.

Per-Christian Storheim er personlig trener og muskelterapeut på Sammen Trening City, og deler oppfatningen til Lindseth. Han tror perspektivet på fitness er forskjellig utenfor og inne i miljøet.

– Det har ingenting med sunnhet å gjøre. Den tiden hvor man bygger muskler og spiser bra er sunn, men månedene med konkurransediett er ikke sunt i det hele tatt. Det er på mange måter en ekstremsport. I fitness-miljøet er det mye kunnskap og bevissthet rundt dette, sier han.

Storheim tror imidlertid at kroppspress generelt er problem blant studenter, og ser flere på treningssenteret som gjerne er der flere ganger om dagen.

– Det er kjempebra med et så bra treningsmiljø som vi har i student-Bergen. Det er sunt og skaper overskudd i studiehverdagen, selv om det er noen studenter som overdriver treningen.

Doping og fordommer

Fitness-konkurransene har generelt fått lite omtale i media. Sandefjord Open ble skrevet om, men ikke helt slik som utøverne hadde håpet på. Det ble nemlig gjort en politiaksjon der totalt 20 måtte i politiavhør, mistenkt for dopingbruk. 12 av dem testet positivt.

– Det er bare bra at politiet kom, men det er synd at det vinkles sånn som det gjør av media. Det skaper enda mer fordommer enn det allerede er, sier Lindseth.

MILJØ: Personlig trener Per Christian Storheim forteller at det å velge riktig miljø er alfa omega om man ønsker å drive med fitness. FOTO: SAMMEN.

Hun forteller at hennes team har nulltoleranse for doping og at ingen hos dem driver med det, men at det helt klart finnes folk som gjør det.

– Men jeg føler det har blitt mindre av det, og jeg tror dessuten der er mindre i fitness enn i bodybuilding.

Storheim er sikker på at det brukes doping blant studentene på Sammen-sentrene, men tror ikke det nødvendigvis er fitness-utøverne.

– Det var mer åpenbart før i tiden da idealet blant brukerne var å bli så svær som mulig. Nå er idealet helt annerledes og fullt mulig å oppnå uten doping, bare at man må bruke noen år ekstra. Det er vanskelig å peke ut hvem som bruker det, sier Storheim.

– Er perfekt å drive med som student

Selv om budsjettet kan være en utfordring og dagene blir knappe, sier Lindseth at det passer perfekt å være student når man driver med fitness på grunn av fleksibiliteten man har.

Ifølge henne er det faktisk en del studenter som driver med fitness, og mange av de trener på Sammen-sentrene.

– Det er alt mulig fra økonomistudenter, til tannlegestudenter. Og meg fra sammenlignende politikk. Spesielt tannlegestudentene er jeg imponert over at klarer det med alt det obligatoriske de har.

Powered by Labrador CMS