Å stemme uten kunnskap er ansett som bedre enn å la være å stemme.

DEMOKRATI: Basert på at mennesker tidligere har gjort sin samfunnsplikt, har jeg kunnet vokse opp i verdens rikeste land, med trygge rammer og et velferdssystem rundt meg.


Annonse

Som student, og spesielt som student i sammenliknende politikk er det forventet at jeg skal stemme. Det er viktig både for min egen del og som mitt bidrag i samfunnet. Hva er det vi kaller det igjen, en samfunnsplikt?

Basert på at mennesker tidligere har gjort sin samfunnsplikt, har jeg kunnet vokse opp i verdens rikeste land, med trygge rammer og et velferdssystem rundt meg.

Likevel sitter jeg mindre enn to uker før stortingsvalget og er usikker på om jeg i det hele tatt skal stemme.

Det er ikke det at jeg ikke bryr meg eller at jeg ikke gidder.

Jeg kan være førstemann til å innrømme at temaene parti og valg ikke er det mest spennende jeg vet om. Jeg syns det er vanskelig og krevende. Det er et lite originalt argument å bruke, men jeg bruker det likevel: «Det er ingen partier som passer perfekt til meg, det er så mange saker jeg ikke støtter». 

Jeg har brukt en god del tid på valgomater, diskusjoner om de ulike partiene, nyhetslesing og debattobservering.

Ja, jeg kan stemme et parti som tilfredsstiller noen av de politiske sakene jeg synes er viktig, men da kan jeg også stemme tre eller fire andre partier. De andre partiene vil jo mest sannsynlig ta tak i noen av de andre sakene jeg bryr meg om.

Problemet som følger med dette, blir de politiske sakene som automatisk følger med – som jeg ikke er enig i. Selv om jeg forstår at politikk er lagt opp slik, og vet at man ikke kan få «i pose og sekk», synes jeg det er vrient.

Argumentet «Du kommer nok ikke til å merke så mye til sakene du ikke støtter» får meg til å tenke på sakene jeg faktisk støtter. Vil jeg merke noe til de da? Hva er vitsen med å stemme, hvis jeg ikke kommer til å merke så mye uansett?

Jo, på grunn av argumentene «Det er en samfunnsplikt» og «Alle stemmer teller».

Men hvis alle stemmer teller, og jeg ikke er sikker på om jeg stemmer rett for min egen del, hvordan kan jeg da ta et valg på vegne av en hel befolkning? Hvis min stemme betyr så mye, kan min mangel på kunnskap få store feilutslag. 

Kanskje jeg heller skal stemme neste år …

Kommentarer

kommentarer