Nattugler bør også ha muligheten til å lese når de vil. Derfor ønsker Liberal Liste å jobbe for døgnåpne lesesaler og biblioteker, samt å avskaffe 08:15-forelesninger.

NATTUGLER. Sarah Zahid og Katja Busuttil fra Liberal Liste mener studentene bør ha friheten til å bestemme når de skal studere, om det er morgen eller kveld. Arkivfoto: Beate Felde.


Debattregler:

Studentene bør selv ha frihet til å ta avgjørelser som preger deres hverdag. Mangfoldet blant norske studenter er stort, men universitetene tar i liten grad hensyn til dette. Det er ikke alle som har en A4- hverdag der åtte til fire-studiet passer best. Noen er avhengig av å jobbe på dagtid, noen har strenge treningsrutiner mens andre har verv i organisasjoner eller til og med barn. Dersom man har en obligatorisk oppgave i for eksempel Kontraktsrett I som skal leveres inn på mandag, men ikke klarer å konsentrere seg i helgekveldene på grunn av naboens fest, mener vi at det bør være rom for å sitte på lesesalen så lenge man vil.

Det er ikke uvanlig å sitte oppe til sent på natten før en innlevering. Da er det greit å kunne gjøre det på sin faste leseplass uten distraksjoner. Studentene vet selv når det passer dem å lese. Derfor bør bibliotekene og lesesalene være åpne for både nattugler og morgenfugler.

08:15-forelesninger er en byrde for svært mange unge studenter. En byrde for de som bor et stykka unna sentrum, for de som jobber til sent og ikke minst for de som er uvilkårlig trøtte så tidlig på morgenen. Man får åpenbart lite læringsutbytte gjennom morgentretthet. Flere studier viser at unge har et større søvnbehov enn voksne. Anbefalt søvn er mellom åtte og ti timer. Dersom grytidlige forelesninger forstyrrer dette behovet og gjør unge ukonsentrerte og irritable, bør disse forelesningene i det minste forskyves til en time senere. Å avskaffe 08:15-forelesninger kan bidra til å redusere søvnmangel, koffeinavhengighet og gi studentene en mulighet til å rekke å spise frokost og viktigst av alt: skjerpe deres læringsutbytte.

Vi håper 2019 blir studentenes år! 

Kommentarer

kommentarer