Kommentar

– Det er altså mer ved bergenspolitikken enn bare evig kamp om bybanetraseer

Giftige stikk, lovnader og fylkeskandidater i skjønn harmoni stod på menyen da politikerne barket sammen på Kvarteret.

DEBATT: Studvests journalist tok turen til «Den store studentdebatten» på Kvarteret torsdag kveld. FOTO: Lise Hansegård Brustad
Publisert Sist oppdatert

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for journalisten sine egne meninger.

Som nylig konvertert bergenser (i hvert fall ifølge Folkeregisteret) har jeg de siste ukene ladet opp til å bli førstegangsvelger i byen. I prat med medstudenter som også skal stemme her for første gang, er det én setning som gjerne går igjen: «Njaa, bergenspolitikk… Handler ikke det bare om hvor Bybanen skal gå og sånn?»

Det gjensto å se da Velferdstinget Vest (VT) torsdag kveld inviterte til «Den store studentdebatten» på Kvarteret. I forkant av det kommende lokalvalget skulle politikerne få overbevise den gjengse student om at også studentpolitikken blir satt på dagsorden, og ikke minst at nettopp de er riktig menneske for maktjobben.

Arrangørene kunne friste med både tapas og åpen bar, og det møtte faktisk så mange opp at det måtte fylles på med ekstra stoler underveis.

– Debatten starter klokken 18 uansett hvor mange som står i barkø, annonserte debatt- og VT-leder Sjur Selsvik noen minutter før det hele satte i gang.

Først ut i ilden var Høyres Christine Meyer, som utfordrer den sittende byrådslederen Rune Bakervik fra Arbeiderpartiet.  

Kjør debatt!

Debatten mellom byrådslederkandidatene skulle vise seg å gå hardt for seg. På et tidspunkt fikk jeg følelsen av at vi var tilbake til hjemmeskole og videoforelesning, og at noen hadde skrudd opp hastigheten til 2x.

Styreleder i Sammen, Amalie Lunde, åpnet med en påminnelse om at det i år har stått dobbelt så mange som før på venteliste til studentboliger. Ved en håndsopprekning blant de to kandidatene var det kun Bakervik som hadde troa på at de kunne nå 30 prosent dekningsgrad innen 2030.

For byrådslederen så det samtidig ikke ut til å være noen hast.  

STIKK TIL SAMMEN: Rune Bakervik (AP) la noe av skylden for manglende studentboliger på samskipnaden, her ved styreleder Amalie Lunde. FOTO: Lise Hansegård Brustad

– Undersøkelser viser at studentene stort sett ikke er misfornøyde med tilbudet som finnes. Hadde Sammen derimot hatt flere prosjekter klart, hadde vi kanskje fått tildelt mer enn 78 studentboliger fra regjeringen i mars.

Og det ble ikke siste gang denne kvelden uttalelser fra kandidatene ble møtt med hevede øyenbryn, ristende hoder og lange blikk mellom studentpolitikerne i salen.

Meyer: Opp mot to millioner til psykisk helse

Høyres kandidat hadde kanskje ikke troa på dekningsgraden, men hun viste seg å være en sann optimist på andre områder. Hun lovet blant annet bort opptil to millioner kroner til studenters psykiske helse, med forbehold om at Sammen kunne dokumentere behovet.

– Det er ikke noe problem økonomisk, det lønner seg, slo Meyer fast.

Hun ville også sørge for utvidet åpningstid og større kapasitet på Helsestasjon for ungdom og studenter, og ønsket å gå i dialog med Sammen for å få på plass en egen fastlegetjeneste.

Bakervik stilte seg tvilsom til hvordan Meyer planla å finansiere disse tilbudene, ettersom Høyre samtidig ønsker å kutte 4 millioner i eiendomsskatt.

– Jeg er økonomen, ikke du, kom det kjapt fra Meyer, som utenom valgkamp er professor ved Norges Handelshøyskole.

– Ja, og vi så hvordan dét gikk sist Høyre hadde makten, smalt det kjekt fra Bakervik.

Den sittende byrådslederen viste heller til fremskrittene de har hatt de siste åtte årene, med økte midler til helse, flere studentboliger, gavekortordning til tilflyttede studenter og bedre tilbud om praksisplasser i kommunen. Likevel var han tilbakeholden angående veien fremover:

– Jeg kommer ikke til å love eksakte kronebeløp. Det synes jeg blir for useriøst.

Fylkeskandidater i skjønn harmoni
HET DEBATT: Politikerne rakk så vidt å trekke pusten mellom spørsmålene fra salen (f.v. Rune Bakervik (AP), Christine Meyer (H) og debattleder Sjur Selsvik (Velferdstinget Vest)). FOTO: Lise Hansegård Brustad

Den intense debatten kollapset nærmest i andre halvdel, da fylkesordførerkandidatene sto for tur. Silja Ekeland Bjørkly fra Høyre og Stian Davies fra Arbeiderpartiet var rett og slett enige på nærmest alle punkter, og det fremsto til tider som om de drev felles valgkamp.

Resultatet ble en slags tostemt appell med mål om å overbevise om at de på fylkesnivå faktisk også kan få gjennomslag for en sak eller to. Likevel innrømmet Bjørkly i forkant av debatten at hun var usikker på hvor relevante de politiske sakene på fylkestinget egentlig er for studenter.

– Fylkeskommunen er ikke det første man tenker på når man våkner, og heller ikke det siste når man legger seg for å sove, bekreftet motdebattant Davies.

Debatten kort oppsummert: Begge kandidatene erkjenner mangler i tannhelsetjenesten, mangler i kollektivtilbudet, og mangler i den økonomiske støtten til studentorganisasjoner.

De er likevel svært fornøyde med studentrabatten på enkeltbillett som ble innført i vår, og vil videreføre denne. Begge går hardt ut mot Skyss og klandrer dem for den trege utviklingen hva gjelder aldersbegrensninger på billettene og manglende tilbud i distriktene. 

– Skyss er sidrumpa, vi må bli tøffere med dem, slår Bjørkly fast.

ENIGE: Fylkesordførerkandidatene kunne like gjerne drevet felles valgkamp, uenighetene lot nemlig vente på seg (f.v. Silja Ekeland Bjørkly (H) og Stian Davies (AP)). FOTO: Lise Hansegård Brustad

Ironien, som de etter hvert selv påpeker, er at Skyss slettes ikke er et privateid selskap, men en fylkeskommunal enhet. Med andre ord er det fylkeskommunen selv som har ansvar for kollektivtilbudet. Kleint.

Det gjenstår å se om den håpefullt frammøtte studenten fra Stord får oppfylt sin drøm om å ta buss til campus i hvert fall én gang i livet.

Skål!

Så er det altså mer ved bergenspolitikken enn bare evig kamp om bybanetraseer: Den er også ispedd litt hensyn til studenter, men det er fremdeles ikke her skoen trykker mest for politikerne. De var dessuten overraskende krasse mot studentpolitikerne, som til gjengjeld bidro med stødige spørsmål. Alt i alt var det en oppklarende debatt for den undertegnede østlending.

Likevel savnet jeg å høre fra flere partier. Ved forrige lokalvalg kom blant annet Folkeaksjonen Nei til mer bompenger (FNB) nokså hakk i hæl de to tungvekterne i stemmeandel. Denne gangen ligger Industri og Næringspartiet (INP) an til å gjøre et brakvalg. Riktignok er vel de fleste studenter mer bekymret for å ha råd til mat enn til bil, industri og næring nå om dagen.

Skal man kun legge denne debatten til grunn for stemmeseddelen vil jeg tørre å påstå at valget avhenger av om du er en glasset halvfullt eller halvtomt type menneske.

I alle tilfeller sier jeg skål, og bruk stemmeretten din!

Vil du få din mening på trykk i Studvest?
  • Send innlegget ditt på e-post til ansvarligredaktor@studvest.no.
  • Typiske innlegg er rundt 500 ord.
  • Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte og redigere innlegg.
  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, fremstår som reklame eller som er hatske og trakasserende.
  • Legg ved et portrettbilde av deg selv.
Powered by Labrador CMS