Kronstad DPS har aldri hatt så mange pasienter

4707 unge slet så mye psykisk at de ble henvist til distriktspsykiatrisk senter i fjor. – Det er de unges sykdom, sier sjefen for Kronstad DPS.

PSYKISK HELSE. Én av fem studenter sliter med psykisk problemer, ifølge SHoT-undersøkelsen. Sjefen for Kronstad DPS, Randi-Luise Møgster tror det tallet vil være enda høyere når det kommer ny SHoT-undersøkelse til høsten. FOTO: ELLISIF NYGAARD.
Publisert Sist oppdatert

Klinikkdirektørens råd til mental hygiene:

  • Øv deg på å være glad i deg selv
  • Spørre hverandre hvordan man har det
  • Sove regelmessig
  • Sette realistiske mål
  • Greit er godt nok
  • Slappe av og kose seg selv om man har mye å gjøre

Solen skinner sterkt over de syv fjell i det Studvests utsendte går av Bybanen på Danmarksplass. Bilene suser forbi i høy fart i begge retninger, og holdeplassen er full av mennesker som surrer rundt, på vei til ulike steder.

Solstrålene virker til å gjøre folk ekstra blide denne dagen, men vi skal på besøk på et sted der solen kanskje ikke skinner like sterkt for alle. Nemlig til Kronstad distriktspsykiatriske senter.

Distriktspsykiatriske sentre (DPS) driver med behandling av psykiske problemer der pasienten har mer alvorlige plager og trenger lenger behandling over tid.

Nesten halvparten er unge

Nye tall viser at det i 2017 var 10.398 pasienter som ble henvist til de ulike DPS-ene i Bergen. Av disse var 4707 i aldersgruppen 18 til 30 år, noe som tilsvarer 45 prosent av alle pasientene.

– Tallene bekrefter det vi ser i det daglige om at en høy andel unge trenger hjelp for sine psykiske problemer. Det er rimelig å anta at flere av våre pasienter er studenter, sier klinikkdirektør ved Kronstad, Randi-Luise Møgster, som har takket ja til å vise oss rundt på senteret.

Tallene som Studvest har fått er hentet fra Kronstad DPS, Bjørgvin DPS, Solli DPS og Betanien DPS.

– Angst og depresjon er de mest vanlige psykiske plagene for pasientene, forteller Møgster.

– Psykiske lidelser er de unges sykdom

Studentenes helse og trivselsundersøkelse (SHoT) fra 2014 viste at én av fem studenter sliter med psykiske problemer. Det er dobbelt så mye som resten av befolkningen i samme aldersgruppe. Det pågår nå en ny SHoT-undersøkelse som vil bli publisert til høsten.

SOLSTRÅLE. – Det er et privilegium å kunne tilby hjelp til dem som trenger det i samfunnet, sier klinikkdirektør Randi-Luise Møgster. FOTO: ELLISIF NYGAARD.

– Samfunnsutviklingen de siste årene, samt mine egne erfaringer, gjør at jeg tror tallene vil være enda høyere nå, sier Møgster.

Hun påpeker at dagens samfunn legger et stort press på unge og at studenter er ekstra utsatt ettersom de er i en livssituasjon der de møter mange nye utfordringer, blant annet masse ansvar som de tidligere ikke har hatt.

– Livsstilsykdommer er de gamles sykdommer, mens psykiske lidelser er de unges sykdom, sier hun.

Alle får en behandler

Møgster tar oss videre på en omvising. Vi ser pasienter og ansatte som spiser lunsj sammen i lyse og koselige omgivelser. Stemningen er løs og munter. Veggene er prydet med vakre malerier og gatekunst i diverse farger. Det virker ikke som vi er på et senter der brorparten sliter med angst eller depresjon.

– Det er viktig å ufarliggjøre behandling av psykiske problemer. Da kan det være flere kommer og deler sine bekymringer, og vi kan unngå at en bekymring utvikler seg til noe mer alvorlig, sier Møgster.

På Kronstad har de både polikliniske, dagbaserte, døgnbaserte og ambulante tjenester for pasientene. Hva pasienten blir tilbudt avhenger av hvilke symptomer de har og hvilke vurderinger som blir tatt.

– Alle pasienter får uansett tildelt en behandler som kan være en psykolog, spesialistpsykolog eller psykiater som følger dem gjennom behandlingen, forklarer Møgster.

Antall pasienter øker

Totalt fikk Kronstad DPS henvist 2245 pasienter i aldersgruppen 18 til 30 år i fjor. Det er 853 flere henvisninger enn året før, noe som tilsvarer en økning på 61 prosent. Møgster forklarer at de har hatt en årlig økning av pasienter helt siden senteret åpnet i 2013.

– Det er et velkjent problem i helsepolitikken at økningen i budsjettene ikke alltid samsvarer med økningen i antall pasienter. Det fører til utfordringer i hverdagen, men vi har ikke vært nødt til å avslå pasienter ennå fordi vi ikke har kapasitet til dem, forteller Møgster.

Kronstad DPS hadde ifølge de siste tallene fra Helse Norge 59 dager ventetid i gjennomsnitt under perioden mai-august 2017.

SAMARBEID: Erfaringskonsulent Anne Blindheim (til venstre) sammen med klinikkdirektør Randi-Luise Møgster. – Personer som Anna er med på å formidle håp og kontakt for pasientene våre gjennom å dele egne erfaringer og resultater av behandling, sier Møgster. FOTO: ELLISIF NYGAARD.
Formidler håp

I gangene på Kronstad møter vi mange ulike mennesker som arbeider for pasientene. En av dem er den tidligere profesjonelle fotballspilleren Claus Lundekvam, som har vært åpen om egne rus- og psykiske problemer.

Totalt har Kronstad fire erfaringskonsulenter som Lundekvam, som alle er med å bidra til at psykologene og legene skal kunne behandle pasienter.

– Grunnsteinen i behandlingen vår er gjennom samtaler, både i grupper og individuelt, sier Møgster.

VIKTIG ARBEID: Dag Drotningsvik hjelper tidligere pasienter ved Kronstad DPS med å komme ut igjen i arbeidslivet. – Vi ser at 40 til 50 prosent av dem vi hjelper får og beholder jobb etter to år, sier han. FOTO: ELLISIF NYGAARD.

I tillegg får de en skreddersydd plan etter deres behov. Det kan inkludere musikkterapi, billedterapi, kunstterapi, jobbstøtte og fysisk mestring gjennom idrett.

Vil hjelpe folk å leve

Lundekvam jobber på senteret som sportslig leder for Psykiatrialliansen ved Kronstad. De fungerer som et normalt idrettslag med alt av aktiviteter fra fotball til zumba og pilates.

– Vi er utrolig takknemlig for at Kronstad DPS legger til rette for at vi kan få gjøre vårt arbeid her, sier Lundekvam, og forteller at de har over 1000 brukere av deres idrettstilbud.

Møgster på sin side mener at de drar like mye nytte av Psykiatrialliansen som de gjør av dem.

– Jeg er boklig lært, men mennesker som Claus har et levd liv med erfaringer. De to tingene sammen gjør at vi kan skape god behandling for pasientene, sier hun.

ULIK ERFARING: Claus Lundekvam og Randi-Luise Møgster er to personer med ulike erfaringer ved psykisk helse, men sammen kan de hjelpe mange. FOTO: ELLISIF NYGAARD.

Omvisningen går mot slutten og vi er snart tilbake på bybaneholdeplassen på Danmarksplass. Solen skinner fremdeles over Bergen når Møgster tar farvel med oss i utgangsdøren.

– Vi ønsker ikke at folk skal leve livet her inne, men få hjelp til å leve det der ute, konkluderer hun med et smil.

Powered by Labrador CMS