– Alt skal være lov

Psyksess er en nyoppstartet revygruppe tilhørende det psykologiske fakultet. I år setter de opp revy. Det er ni år siden sist.

SOSIALT: Det sosiale miljøet er viktig når man arbeider med en revy.
Publisert Sist oppdatert

Vi møter revysjefene Dina Storvik og Mia Eriksen Ellila når de er i full gang med onsdagsøvingen. 

Øvingene til revygruppa er veldig varierte. Revysjefene vil gjøre det mulig at det skal passe for alle, forteller Dina.

– Målet vårt er at alle skal være på gulvet og alle skal gjennom det samme. Selv om man ikke skal være skuespiller, får man prøvd seg på improleker, og selv om man ikke skal være sanger, får man prøvd seg på sang. 

ALLE SKAL MED: God stemning på øvelse

Dette handler om gruppetilhørighet, forteller hun. Psyksessgruppa skal være et hyggelig og morsomt sted å komme på onsdager. Etter hvert vil de ha mer spesifikke oppgaver for de ulike gruppene.

Sosialt samhold

I januar arrangerte de også hyttetur. Ellila forteller at revygruppen har hatt særlig stort fokus på å bli godt kjent før selve arbeidet starter.

– Av erfaring har vi lært at det sosiale er det aller viktigste. De fire første øvelsene har det derfor bare vært fokus på å bli kjent. Hver gang starter vi med en innsjekk hvor alle skal dele litt om dagen sin. Når vi begynner å jobbe med skuespillerne er det særlig viktig at vi er trygge på hverandre.

Videre forteller Dina at det er ikke alle revyer som har så mye fokus på samhold før prosessen begynner.

– På andre revyer jeg har vært med på, har det nok ikke vært like mange felles øvinger, sånn som vi nå har fokus på. Vi ønsker at alle skal lære litt av alt og alle skal bli kjent med alle. Så det er litt unikt, sånn som jeg kjenner det.

AKTIVT: Her skjer det noe, litt uvisst nøyaktig hva.

Revygruppen har satt undergrupper, band, dansere, sangere og skuespillere. Temaet er også satt, så hovedfokuset er å skrive selve forestillingen. Revygruppen er opptatt av at alle skal få bidra med sine egne ideer. Dina forteller at det er vanskelig å si om noe ikke funker før det står på scenen.

– Alt skal være lov. Det er begrenset hvor mange begrensninger vi setter.

Mia mener begrensninger kan være en hindring for den kreative prosessen. Trygghet er et nøkkelord.

– Alle skal føle at det skal være behagelig å være her, selv om man tvinges litt utenfor komfortsonen når man må løpe rundt i ring som en idiot. Det skal være lavterskel og folk skal kunne vokse og pushe seg litt. Det er viktig at alle får være med å skrive og at alle skal føle seg like viktige.

Mye styr å lage revy

Storvik forteller at oppstarten har bestått av to prosesser: En administrativ og en kreativ. I tillegg til å sette opp en forestilling, måtte de nemlig starte opp en helt ny revygruppe.

– Det er mange administrative ting som henger sammen med det å starte opp en gruppe, blant annet å fylle ut dokumenter, skrive vedtekter, møtereferater, søke om midler og sponsorer. Det er også veldig mange steder hvor man må registrere seg.

REVYSJEFER: Det er mye administrativt å holde styr på når man skal starte opp en ny revygruppe.

Psyksess har også besøkt og sett andre revyer for å lære og se hvordan de løser ting. Mia trekker fram hospiteringen på jusrevyen. 

– Vi fikk se gjennomgang, pratet med sjefene der og fikk masse gode tips og triks. HF - revyen var der samtidig, så vi pratet litt med dem om det å starte opp en revy. Etterpå gikk vi ut og tok en øl.

– Så det er ikke så veldig konkurranseorientert?

– Vi driver med forskjellige ting. Det blir spennende å se hvordan HF løser ting når vi har likt utgangspunkt.

Målet er ikke nødvendigvis å få en dritbra anmeldelse, forteller Dina.

– Det viktigste er at folk har det gøy på scenen, at det har vært en gøy prosess og at folk har lært noe. At de kommer hit og tenker «shit! Vi har prøvd veldig mye nytt dette semesteret.» Ja, vi vil gjerne ha et show hvor folk koser seg i salen, men det viktigste er at de som er med, har det gøy.

TRYGGHET: Revysjefene er opptatte av å skape et trygt, kreativt rom.

Ni år siden sist

Det er hele ni år siden det psykologiske fakultet satte opp en revy. Så døde den ut.

– Hva er det som gjør at man får en solid tradisjon for revy?

– Ildsjeler, svarer begge. 

Dina legger til at det er nødvendig med god overlevering for å få ting til å funke fremover.

– Man trenger ildsjeler som holder det gående, sånn at ikke alle ildsjelene slutter samtidig. Det er viktig at de nye revysjefene tar eierskap til revyen. Økonomi tror jeg også er viktig.

Hun forteller at både jusrevyen og UKEN har mye sponsorer og penger i omløp. I tillegg har de egne lokaler hvor de kan sette opp show.

– De har faste lokaler, og det har ikke vi. Det er ikke noe naturlig sted for en revy å starte opp her. Vi har ikke noe scenerom, vi er på et grupperom.

Revyen blir å se 23. – 25. mai, med fire forestillinger på Kvarteret.

Powered by Labrador CMS