Kultur

En guide til Biff

Biff er kanskje først og fremst storfekjøtt, men også den årlige Bergen internasjonale filmfestival. Slik får du mest mulig ut av festivalen.

Publisert Sist oppdatert

6 tips til deg som er ny på filmfestival:

  • Meld deg som frivillig
  • Les programmet og få oversikt
  • Snakk med, og spør folk som henger rundt kinoen
  • Engasjer deg i det som skjer utenom filmene, panelsamtaler og arrangement
  • Se tre til fire filmer om dagen, da greier du akkurat å presse inn en forelesning
  • Bruk studentrabatt!

Hvordan skal man, om man ikke kan særlig mye om alternative filmer, forberede seg til Norges største filmfestival? Håkon Tveit jobber som universitetslektor i Latinamerikansk kultur, historie og litteratur ved Universitetet i Bergen, og er også ansatt i BIFF. Han gir tips på løpende bånd.

Nettsiden til BIFF gir et overblikk over årets filmer, og filmeksperten synes det er lurt å starte der. Valget er stort mellom ulike kategorier som politiske spørsmål, action eller de beste norske dokumentarfilmene fra det siste året. Her er det bare å plukke og mikse. 

– Hvis man er interessert i å få input om samfunnet, uavhengig av hva man er engasjert i, så kan man absolutt finne noe. 

OMRÅDET: Det aller meste av festivalen foregår på Bergen kino, men også på Verftet og Kvarteret FOTO: Iben Jorde

På programmet er filmene delt inn i ulike fargekoder: Rød betyr fiksjonsfilm, blå betyr dokumentarfilm, gul betyr førpremiere, lilla betyr «checkpoints», som er menneskerettighetsdokumentarer og grønn er en del av klimafestivalen. Filmene i gul kategori kommer på kino, og du får muligheten til å se store filmer før alle andre.

– Gult er for de fleste, og du slipper å støte på de veldig sære filmene. Dersom du vil ha litt faglig påfyll, anbefaler jeg å sjekke ut de i blå kategori.

– Filmnerder burde gå etter spillefilmene, som er rødt i programmet. Der er det mye spennende som man ikke får sjansen til å se ellers, mener Tveit.

Hva har jeg egentlig sett nå?

Når filmen er ferdig er det ikke alltid like lett å forstå eller ta inn over seg hva filmen handler om. Lysene i kinosalen skrur seg på og hodet fylles med spørsmål. Hvordan skal man prosessere det man har sett?

– Først og fremst gjennom å snakke sammen, tenker jeg. Hvis det er en ting vi i BIFF er opptatt av, så er det å se film sammen, svarer Tveit. 

Tveit ser over 100 filmer i året på grunn av jobben sin. Likevel er det ikke alltid han kommer ut av en kinosal med full forståelse for filmens innhold. 

– Når man snakker sammen synes jeg ofte at jeg skjønner veldig mye mer, og ender ofte med å like filmene bedre.  

Etter en tur til kinoen pleier Tveit å sette seg ned på stampuben eller en kafé for å diskutere filmen med folk. 

GLEDE ETTER KINOEN: Tveit forlenger gjerne et hvert kinobesøk med en tur til et sted i nærområdet FOTO: Iben Jorde

– Rundt kinoen i Bergen kryr det av steder å gå, forteller Tveit.

– Vi kommer til å ha mange panelsamtaler på Kulturhuset, under festivalen. Det vil være en slags hub for å kunne ta de samtalene. De skal selvsagt ikke tas inne i kinosalen.

  • Meld deg som frivillig
  • Les programmet og få oversikt
  • Snakk med, og spør folk som henger rundt kinoen
  • Engasjer deg i det som skjer utenom filmene, panelsamtaler og arrangement
  • Se tre til fire filmer om dagen, da greier du akkurat å presse inn en forelesning
  • Bruk studentrabatt!
Tveits anbefalinger

I løpet av ni dager vises over 120 filmer i et tettpakket program på BIFF. Det er umulig å rekke over alle. Håkon Tveit anbefaler derfor fire filmer til studenter som tenker seg til årets filmfestival i Bergen. 

1: Poor things

Først ut er science- fiction komedien Poor things med Emma Stone i hovedrollen. Filmen vant gulløven i Venezia.

– Det er den nest kuleste prisen i filmfestival-verden, kommenterer Tveit engasjert. 

– Filmen handler om en dame som bryter med forventningene og bare fuckings gjør som hun vil. Den er feministisk, stilfull og en slags vri på Frankenstein, fortsetter Tveit. 

2: Periodical

– Dokumentaren Periodical handler om menstruasjon og «tampon tax». Det er den store dokumentaren om mensen, og mytene og fakta som følger med. Skuespilleren Naomi Watts snakker om overgangsalderen, i tillegg til fagfolk og mange kule damer.  

3: Riddle of fire

– Det er en slags eventyrfilm med barn i hovedrollene, som heter Riddle of fire. Den kommer til å bli en kultfilm i mange år. Den er bare helt hemningsløs, med unger som stjeler en datamaskin og møter en heks. Det kan høres ut som en barnefilm, men den er for voksne.

4: Biocentrics

– Biocentrics er en dokumentar om en brasiliansk stamme og biomimikk. Jeg visste ikke hva biomimikk var før jeg så filmen. Det er et godt eksempel på at man lærer av å se filmer. 

– Dokumentaren handler om det å bruke ting fra naturen til å designe og lage infrastruktur. Den er veldig vakker å se på. Man får litt eyecandy i kinosalen samtidig som du lærer noe!

Powered by Labrador CMS