Garnsalget skjøt i været under koronatiden

En 26 år gammel BI-student driver butikken.

STUDENT OG BUTIKKEIER. Charlotte Mackinnon skriver bacheloroppgave i retail management samtidig som hun driver sin egen butikk.
STUDENT OG BUTIKKEIER. Charlotte Mackinnon skriver bacheloroppgave i retail management samtidig som hun driver sin egen butikk.
Publisert Sist oppdatert

Det er 12. mars 2020. Studenter kaster sammen tingene sine for å komme seg hjem til familien og bedrifter legger planer for hvordan de skal overleve den kommende perioden.

Men i butikken til Charlotte Mackinnon renner det inn med folk som vil kjøpe seg strikketøy.

– Den torsdagen da alt stengte ned eksploderte det. Det var dobbelt så mange i butikken som før, forteller hun.

26 år gamle Mackinnon skriver for tiden bacheloroppgave i «retail management» på handelshøyskolen BI. Samtidig driver hun Modellstrikk, en liten strikkebutikk på hjørnet av Vaskerelven og Sigurds gate.

Suksessen til butikken er åpenbar ved første øyekast. Selv like før stengetid er det såvidt plass til å snike seg fram mellom garn og mennesker med én meters avstand.

Mackinnon forteller at salget var 21 prosent høyere i februar, mars og april enn det var i de samme månedene i fjor.

– Jeg tror alle trengte noe å gjøre, sier hun med et smil.

Nye, unge strikkere

Mackinnon forteller at de har noen stamkunder som har handlet på Modellstrikk i 60 til 70 år, men at økningen de opplever nå hovedsakelig er blant nye, unge strikkere.

Hun tror grunnen til at de har tatt en interesse i strikking, er blant annet at det er bærekraftig og fører til at man tar bedre vare på klærne sine.

– Også trenger man ikke å kjøpe ting som er laget i u-land, man får akkurat det man skal ha og akkurat den fargen man vil ha, sier hun.

Hennes egen interesse for strikking startet for sju år siden, i den butikken hun nå eier selv.

– Det var en venninne som tvang meg med inn i den butikken her. Hun ville at vi skulle lage skappelgenser, og jeg var litt sånn «åh, må vi?». 

Men skappelgenser lagde de, og det ga mersmak. Det endte med at Mackinnon maste seg til en jobb i strikkebutikken. 

– Folk har vært veldig flinke

Sju år senere har Mackinnon eid butikken i litt over et år, og pandemien bryter ut.

– Jeg ble jo litt stressa over hva vi skulle gjøre, forteller hun om den første tiden etter at landet stengte den 12. mars. 

– Vi kortet ned åpningstidene med en gang, og passet på å være kun én på jobb av gangen, i og med at butikken er så liten.

Nå, et halvt år senere, føles det mindre utfordrende å holde butikken smittevernvennlig. Mackinnon poengterer at kundene har vært en stor del av grunnen til det. 

– Folk har vært veldig flinke! De har vært hensynsfulle og ventet på utsiden hvis det har vært mange inni butikken, og har vært veldig effektive og tenkt over hva de skulle ha på forhånd, roser hun.

Fremtiden for Bergen forblir usikker, og Mackinnon avventer mer informasjon før hun tar noen beslutninger. Hun har imidlertid ingen intensjoner om å stenge.

– Det er en veldig dårlig idé å stenge. Da er det mange som ikke får strikketøy, og jeg tror det har vært en god trøst for mange i denne rare tiden, sier hun.

LES OGSÅ:

NHH-studenter handler for beboende på «koronahotellet»

Hjelp! Trenger desperat en klon

Powered by Labrador CMS