Han er Branns satsing på e-sport

– Jeg liker å si at jeg spiller «kontringsorientert», men kompisene mine pleier å si at jeg spiller defensivt.

E-SPORT. Anders Rasmussen fra BI Bergen, med gode stats i både økonomi og administrasjon, er Branns første spiller i e-sport.
E-SPORT. Anders Rasmussen fra BI Bergen, med gode stats i både økonomi og administrasjon, er Branns første spiller i e-sport.
Publisert Sist oppdatert

Tjue år gamle Anders Rasmussen ble i januar Branns første e-sport-utøver noensinne. Nå skal han utvikle Branns satsing på e-sport innenfor FIFA, i tillegg til å fortsette studiene sine ved BI. Dette kun noen måneder etter at han vant NM i FIFA, og spilte Norges første landskamp.

Studvest møter Rasmussen noen dager etter at han og landslaget spilte nordisk turnering i FIFA i Helsinki. Kampen ble sendt på TV 2.

– Blir du ikke nervøs når du spiller slike avgjørende kamper? 

– Jeg blir jo nervøs. Det handler om å ikke la begivenhetene komme til deg. Man må spille som om man var hjemme. Ellers går det ikke.

Denne gangen ble det dessverre tap i finalen mot Danmark for Rasmussen og Norge, men eventyret har så vidt begynt.

Norgesmesterskap i oktober
ØVER. Rasmussen under landslagssamling. Foto: Mats Theie Bretvik, NFF
ØVER. Rasmussen under landslagssamling. Foto: Mats Theie Bretvik, NFF

Mange vil nok kjenne seg igjen i livsstilen som yngre. Da det eneste man stort sett gjorde med vennegjengen var å enten spille fotball, se på fotball, eller spille fotballspillet FIFA.

For Rasmussen har den FIFA-entusiasmen blitt noe mer enn bare en fritidssyssel, den har blitt en jobb.

På tross av at han ikke hadde spilt særlig mye på en stund meldte han seg på NM i FIFA 19 i oktober i fjor. FIFA 17 var det siste spillet han virkelig hadde investert tid i.

Han reiste egentlig mest for moro skyld, forteller studenten. I premiepotten lå en landslagskontrakt i e-sport.

– Litt overraskende at du ikke hadde spilt noe særlig FIFA 18, og så går du hen og vinner NM i FIFA 19?

– Ja, det viser nok det at det har litt med talent å gjøre. Og så var jeg jo god i FIFA 17, så det ligger litt i fingrene.

Allerede i desember var han med å spille Norge sin første landskamp noensinne i FIFA, mot Frankrike. To av de fire franske spillerne har rimelig lukrative kontrakter med den franske toppklubben PSG. Og sponsoravtaler med produsenter som for eksempel Adidas. Men det ble likevel en uventet seier for Norge i den kampen.

SKAL BYGGE ET LAG. Rasmussen har fått ansvar for å bygge opp Branns ferske satsing på e-sport. Der kommer nok hans utdanning fra BI godt med.
SKAL BYGGE ET LAG. Rasmussen har fått ansvar for å bygge opp Branns ferske satsing på e-sport. Der kommer nok hans utdanning fra BI godt med.

Rasmussen forteller at han ikke nødvendigvis bruker enormt mye tid på å trene på FIFA i løpet av en uke. Det viktigste er å bruke en del tid når det kommer nye spill i september, og etter oppdateringer, slik at man mestrer endringene. Utover det handler det mest om å opprettholde formen, forklarer han.

Mer enn kun spilling

På landslaget er det fokus på kosthold, søvn og noe trening. Under turneringen i Finland forrige helg startet de klokken ti om morgenen og holdt på til elleve om kvelden. Det er ganske intensivt, forteller Rasmussen. Man må opprettholde en ekstrem konsentrasjon under kamper. Han sammenlikner det litt med sjakk, der konsentrasjonen er veldig høy over lengre tid. –

Studenten tror ikke det blir noen utfordring å kombinere den nye jobben sin med studiene på BI.

– I januar, februar og mars er det jo ikke så veldig mye fokus på eksamens uansett, sier han.

Rollen Rasmussen har fått i Brann handler ikke bare om å spille. Men også om å bygge opp hele e-sport-satsingen rundt FIFA for Brann.

Her var den pågående økonomi og administrasjon-utdannelsen hans fra BI en viktig faktor for at han fikk jobben. Målet utover å prestere i konkurranser, handler om å hjelpe Brann med å nå ut til nye målgrupper.

– Det er rett og slett et forsøk på å få flere på Stadion, og få flere til å assosiere seg med Brann, forteller Rasmussen.

Ennå ingen nasjonal liga i Norge

Men man er nok et stykke unna en nasjonal liga i Norge. Rasmussen mener det aller først må det komme flere klubber og spillere på banen. Til nå er det kun Viking, Brann, Vålerenga og Sandnes Ulf som har startet med e-sport. I tillegg er Kristiansund og HamKam på utkikk. Rasmussen tror nok at de labre tallene handler mye om mangel på en kultur for e-sport i FIFA, i alle fall i Norge.

Riktignok synes han at man kan merke litt blest når landslaget spiller kamper.

– De fleste norske fotballfans er vel mest opptatt av det som skjer i England uansett?

– Haha, ja. De skal jo forresten starte en e-sport-versjon av Premier League.

Powered by Labrador CMS