Nyhet

Lovendring skal gi deltidsansatte fast lønn

Men Adecco tror det vil føre til negative konsekvenser for studenter.

SKEPTISK TIL ENDRING. Lærervikar Sjur Molden er én av mange studenter som jobber i et bemanningsbyrå: – Jeg trives med fleksibiliteten, sier han.
Publisert Sist oppdatert

Arbeidsmiljøloven

  • Lovens hensikt er blant annet å sikre trygge ansettelsesforhold i alle bransjer og sektorer.
  • I 2015 åpnet regjeringen for å gjøre det lettere å ansette midlertidig.
  • Lovendringene fra 2019 fikk gjennomslag etter ønske fra opposisjonspartiene med støtte fra Krf.
  • Endringene innebærer at fast ansettelse uten garantilønn blir ulovlig.
  • Andre endringer omfatter økt rett til utvidet stilling, tydeliggjøring av arbeidstid og innstramming av tidsbegrenset innleie av arbeidskraft.

– Dette er en viktig seier for arbeidstakere.

Det sier Munir Jaber, studentrådgiver i LO.

Fra 1. januar i år trådte nemlig nye endringer i Arbeidsmiljøloven i kraft. Disse skal blant annet sikre deltidsansatte økt forutsigbarhet med tanke på arbeidstid, lønn og reelt stillingsomfang. 

Jaber forklarer at endringene blant annet betyr at ansatte i bemanningsbyråer nå har krav på lønn som samsvarer med stillingsprosenten deres. Dette uavhengig av om de får oppdrag fra bedriften eller ikke. 

– Du vet altså hvor mye du kommer til å tjene en måned, og at du har råd til å betale utgiftene dine. Den tryggheten er utrolig viktig, sier Jaber. 

– Mer komplisert for studentene

Lektorstudent Sjur Molden er én av mange studenter som er ansatt i et bemanningsbyrå. Han har det siste året jobbet som lærer for vikarbyrået PVS, og forteller at han foretrekker fleksible arbeidstider.

– Jeg jobber cirka fire ganger i måneden, og mer av og til. I eksamens- og praksis-perioden går det fint om jeg tar meg fri, sier han.

Molden sier at han trives godt i jobben, men at uforutsigbarheten kan gjøre det litt stressende.

– Jeg blir som regel ringt kvelden før eller om morgenen samme dag. Du vet jo ikke alltid hvordan morgendagen kommer til å se ut.

Også bemanningsbyrået Adecco er skeptisk til økt regulering. I et høringssvar til regjeringen da forslaget ble kjent i 2017 hevdet de at flere av deres ansatte ikke vil se seg tjent med generell arbeidsplikt.

BLANDET: Sjur Molden vil ha muligheten til å ha fleksible arbeidstider, men kjenner samtidig at uforutsigbarheten kan være stressende.

– Vi mener det er for mye regulering nå. Vi skulle ønske det var som i 
Sverige, der studenter og eldre arbeidstakere blir unntatt fra loven, sier Bjørn Wiik, kommersiell direktør i Adecco.

Han mener at bemanningsbyråer har vært en fin løsning for disse gruppene, som ifølge Wiik gjerne sliter med å komme seg inn på arbeidsmarkedet.

Ifølge Jaber i LO utgjør studenter rundt 20 prosent av ansatte i bemanningsbyråer.

Arbeidsmiljøloven fremhever at fast ansettelse skal være normen. Nytt av 2019 er en presisering av hva dette innebærer. Fast ansettelse har imidlertid ikke alltid vært realiteten, særlig i bemanningsbyråer der såkalte nulltimerskontrakter er et utbredt fenomen. Slike kontrakter er nå ulovlige. 

– Fra årsskiftet har vi ansatt alle i minimum 20 prosent-stillinger, forteller Wiik.

Han tror det kan bli utfordrende for studenter som vil jobbe mye i noen perioder og lite i eksamenstiden.

– Det blir mer komplisert for studentene, og det blir mer komplisert for oppdragsgivere som trenger varierende arbeidskraft, sier han.

– Viktig med trygghet

Jaber, på den annen side, avviser Adeccos argument om fleksibilitet. Han mener det er fullt mulig å avtale egne løsninger med bemanningsbyrået dersom man ønsker å jobbe mindre i noen perioder.

– For studenter betyr presiseringen av fast ansettelse at de får økt forutsigbarhet og trygghet, og at bemanningsbyråer fortsatt skal følge de samme reglene som andre bedrifter, sier han. 

Jaber forteller at noen bemanningsbyråer tidligere har forsøkt å finne smutthull i loven, og operert som formidler av arbeid, heller enn som arbeidsgiver. Loven tydeliggjør nå ifølge ham byråenes rolle som arbeidsgiver.

– Det er deres ansvar å sørge for at de ansatte får den jobben de skal ha, slik at de får økonomisk trygghet, også ved sykdom, sier Jaber. 

– Så du mener at lovendringen kun har positive konsekvenser?

–  Ja, det mener jeg virkelig. 

Kan miste ansatte

Bjørn Wiik i Adecco forteller at de arbeider med å finne gode løsninger innenfor lovverket. Han frykter imidlertid at flere studenter ikke lenger vil jobbe hos dem når de har gjensidig arbeidsplikt.

– Vil dere beholde alle de som er ansatt fra før?

GLAD: Munir Jaber i LO avviser kritikken fra Adecco og mener lovendringen bare er positiv. Foto: Utrop/ Natasza Bogacz

– Vi tar med de aller fleste, men de som ikke ønsket fast arbeid har sagt opp, sier han. 

Adecco vil ikke si noe konkret om hvor mange dette gjelder.

– Betyr det at dere nå mister studenter som ansatte?

– Ja, det stemmer. Jeg tror det vil bli færre studenter i slike jobber når alle må være fast ansatt.

Powered by Labrador CMS