Utdanningsstedene jobber med å finne alternative løsninger.

BEKYMRET: Student Sunniva Kvamsdal Sveen sier hun følger nøye med på situasjonen rundt Brexit.


Erasmus+-avtalen

I starten av februar advarte forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø overfor NRK mot å reise til Storbritannia på utveksling til høsten. Dette på grunn av fortsatt manglende avklaringer rundt Brexit.

– Hvis du er student og vurderer å reise ut til høsten, anbefaler jeg deg å se på andre land enn Storbritannia. Usikkerheten knyttet til Erasmus-programmet er stor, sa hun til NRK.

Dette kom dagen etter at søknadsfristen for utveksling gikk ut for de fleste læresteder.

Sunniva Kvamsdal Sveen studerer sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen (UiB). Hun har satt opp Storbritannia som både første og andrevalg på sin søknad til utveksling denne høsten.

Hun har søkt seg inn på School of Oriental and African Studies ved SOAS, University of London.

– Å reise til høsten var egentlig planen, men det er veldig mye usikkerhet knyttet til situasjonen nå. Så jeg må jo revurdere det litt, men mest sannsynlig kommer jeg til å reise, forteller hun til Studvest. 

Utdanningsstedene advarer

Studentene ved UiB som har søkt utveksling, fikk på tampen av januar en mail fra ledelsen der det advares mot usikkerhet knyttet til Erasmus avtalen. 

Viserektor for utdanning ved UiB, Oddrun Samdal, forteller at dette er noe fakultetene har informert studentene om muntlig, men at de i slutten av januar valgte å sende ut en felles mail.

– Det er for å sikre at alle studentene er kjent med den usikkerheten, forteller hun. 

Ifølge Samdal er det 115 studenter ved UiB som har Storbritannia som førstevalg. 71 av disse har søkt gjennom Erasmus+.

TILRETTELEGGER: Oddrun Samdal forteller at universitetet skal gjøre alt de kan for å hjelpe studenter i Brexit-knipe på utveksling. ARKIVFOTO: Studvest.

Samdal forteller at de vil prøve å hjelpe så mange som mulig av studentene som skulle havne i knipe dersom avtalen ryker, men at det avhenger av når en avklaring skjer. 

– Men vi er innstilt på å kunne bistå studentene slik at de kommer seg på utveksling, forteller Samdal, og legger til at de har en god dialog med de britiske lærestedene om situasjonen.

Norges Handelshøyskole (NHH) har også sørget for å gi en advarsel til studentene som har bestemt seg for å reise. Også der avhenger det mye av timingen for en avklaring om det blir «Deal» eller «No deal» mellom EU og Storbritannia.

– Vi kan ikke garantere å gi en fullverdig erstatning for den opprinnelige plassen i Storbritannia. Men vi kommer til å se på mulighetene, og strekke oss så langt vi kan for et fullverdig alternativ om det skjer, forteller seksjonsleder for internasjonale relasjoner ved NHH, Astrid Foldal. 

Håper på løsning

IVRIG: Sunniva Kvamsdal Sveen sier hun har veldig lyst til å reise til London, og vurderer om hun skal reise uansett, selv om det vil svi økonomisk.

Studenten Sveen er bekymret over situasjonen, og forteller hun følger nøye med på alt som har med Brexit å gjøre.  

– Ja, jeg tenker jo masse på det om dagen. Det nettsidene sier, er jo at man skal undersøke nøye, men det er jo vanskelig å undersøke nøye når det er en så kaotisk situasjon, og veldig mye usikkerhet knyttet til hva som skal skje.

Hun håper og tror imidlertid at det vil komme en løsning på situasjonen.

– Blir det en Deal mellom EU og Storbrittania, og det blir spesifisert hva som skjer med Erasmus kan det jo være at det ordner seg. Så en «No-Deal» er definitivt worst case scenario.

Les også: El Económico er avlyst

Les også: Lovendring skal gi deltidsansatte fast lønn

Kommentarer

kommentarer