LESERINNLEGG: Arbeiderpartiet angriper Høyre for å mangle tydelige mål for antall nye studentboliger.


Debatt
TEKST AV: Torkild Kahrs, profileringsansvarlig i Arbeiderpartiets studentlag i Bergen. FOTO: PRIVAT

TEKST AV: Torkild Kahrs, profileringsansvarlig i Arbeiderpartiets studentlag i Bergen. FOTO: PRIVAT

I disse dager strømmer det 30 000 studenter fra hele landet til Bergens høgskoler og fakultetsbygg. Da Erna Solberg på tirsdag sist uke åpnet Universitetet i Bergen, snakket hun varmt om studenttilværelsen og ga en liten formaning om at studentene må «fokusere på studiene». Elefanten i rommet er at mange studenter er nødt til å jobbe for å ha råd til å studere.

Studentsamskipnaden på Vestlandet har 4397 studentboliger i Bergen. Det er alt fra enkle hybler til leiligheter for par og familier, og leiekostnadene her varierer fra 2500 kr til 4500 kr i måneden per student. På det private markedet ligger leieprisen stort sett mellom 4500 kr og 5500 kr per student. Årsbudsjettet for en fulltidsstudent som leier privat i Bergen kan se slik ut:

Skjermbilde 2017-08-18 kl. 13.50.25

Skulle en behøve å gå til tannlegen, klippe håret eller betale en telefonregning i løpet av studieåret, har en ca. 120 kr i måneden til å dekke de utgiftene. Klær, strømmetjenester, konserter og uteliv må finansieres på en annen måte. En student som bor i studentbolig har fort 1000 kr mer å rutte med i måneden enn en som bor privat. For de som er så heldige og bor i studentboliger, er det mulig å være fulltidsstudent uten ekstra inntekt, vel og merke med et veldig stramt budsjett.

Over halvparten av alle norske studenter jobber ved siden av studiene, og 48 prosent ønsker mer tid til studiene. Det er typisk at bachelorstudentene jobber mer enn 11 timer i uken, et nivå knyttet til lavere innsats på studiene. Ikke overraskende er hovedårsaken til å jobbe ved siden av studiene å tjene til livets opphold.

Høyre har ingen konkrete løfter om hvor mange studentboliger de vil bygge i neste stortingsperiode. Arbeiderpartiet vil øke tilskuddet til studentboliger med 50 prosent og trappe opp byggingen av studentboliger til 3000 boliger årlig. Det vil gjøre flere studenter økonomisk uavhengig av arbeidsmarkedet og la dem faktisk være fulltidsstudenter. Det betyr at en har mulighet til å fokusere på studiene så mye som en ønsker, å anvende kunnskapen fra studiet i relevante foreninger, organisasjoner og faglige debatter, å bygge vennskap og å legge sunne vaner i en hverdag man styrer selv. Du vet, den studenttilværelsen Erna snakket så varmt om.

Les Høyres svar på kritikken her.

Kommentarer

kommentarer