Leder

Kuttene er triste nyheter for Kultur-Bergen

Regjeringens kutt av KODE og manglende oppstartsmidler til Griegakademiets nybygg er forutsigbare strofer i den gamle visen om manglende satsing på kultur i regnbyen.

KUTTES: KODE er landets nest største kunstmuseum. I årets statsbudsjett kuttes det kraftig. FOTO: Emily Dishington (arkiv)
Publisert Sist oppdatert

Dette er en leder. Lederartikkelen gir uttrykk for Studvest sin holding som en partipolitisk uavhengig avis av og for studenter tilknyttet de høyere utdanningsinstitusjonene i Bergen.

Fredag morgen våknet syvsoverne blant bergensstudentene til et nitrist regnvær og skodde. 

Samtidig la regjeringen frem sitt forslag til statsbudsjett for 2024 i Oslo. 

Der kom det frem at Regjeringen kutter driftsbudsjettet til KODE Kunstmuseer og komponisthjem med 20 prosent.

Det skjer selv med den første kulturmininster fra Bergen ved roret. Det første Lubna Jaffery gjorde som nybakt minister var, ifølge BT, å ta en kaffe med kulturbyråd i nettopp Bergen, Eduardo Andersen. 

I de første intervjuene etter at det ble kjent at hun skal styre kulturskipet, var hun tydelig på at hun kjenner utfordringene i regnbyen godt, men at det ikke bare er Bergen som skal få penger.

I forbindelse med utnevnelsen av Jaffery gjorde direktøren for KODE, Petter Snare, det klart overfor BT at han forventet et løft på kulturfeltet i Bergen og på Vestlandet.

I dag er han skuffet.

Kuttet til KODE er en knusende nyhet for museet, som har slitt økonomisk i mange år allerede. Museet var nær å gå konkurs i 2020, og ble foreslått kuttet kraftig i fjorårets statsbudsjettforslag.

Til NRK betegnet direktøren for museet det dramatiske kuttet som lyn fra regntung himmel. Manglen

Kutt og manglende finansiering er nemlig ikke ukjent for kultursektoren i Bergen.

For samtidig som regjeringen la nok en stein på KODEs økonomiske bør, ble det klart at Universitetet heller ikke i år bevilger oppstartsmidler til nybygg til Griegakademiet, musikkinstituttet ved Universitetet i Bergen.

Bygget som nå huser musikkstudentene er loslitt, og Kunnskapsdepartementet anerkjente i fjor at de nåværende lokalene er «nedslitte og lite funksjonelle med hensyn til fysisk miljø, samhandlingsmuligheter og gjennomføring av øving.»

UiB har for lengst gjort gjort klar en tomt til nybygg, forprosjektet er godt i gang, og prosjektet er gryteklart, men manglende oppstartsmidler fra staten mangler fremdeles. Før finansieringen er på plass, må Griegakademistudentene ta til takke med altfor dårlige lokaler.

Det er trist å se at disse studentene nedprioriteres år etter år. 

Rektor ved Universitetet i Bergen, Margareth Hagen, peker i et intervju med Studvest på at «selv nobelkomiteen anerkjenner vestlandskulturen, men ikke vår egen regjering.»

Selv har UiB en del å gå på her. I vår kuttet nemlig universitetet i teatervitenskap, noe som er spådd å medføre en nedleggelse av studiet.

Kuttene i statsbudsjettet kommer i kjølvannet av nyheten om at Bergen skal søke om å bli europeisk kulturhovedstad i 2036 – en tittel byen holdt sist i 2000.

Og selv om det er noen lysglimt å skimte, deriblant en realøkning på 12 prosent i støtten til Bergen Nasjonale Opera, er Regjeringens manglende prioritering av kultur i Bergen soleklar. 

For nå pissregner det på Kultur-Bergen, og vi snakker ikke penger. 

Fredag var en regntung dag for kulturbyen Bergen.

Vil du få din mening på trykk i Studvest?
  • Send innlegget ditt på e-post til ansvarligredaktor@studvest.no.
  • Typiske innlegg er rundt 500 ord.
  • Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte og redigere innlegg.
  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, fremstår som reklame eller som er hatske og trakasserende.
  • Legg ved et portrettbilde av deg selv.
Powered by Labrador CMS