Kjønnsvorters kortvarige forbannelse

Kondylomer, også kjent som kjønnsvorter, skyldes noen typer HPV virus og er nokså vanlig og ganske plagsomt. De hudfargede vortene går over av seg selv, men det kan ta en stund, heldigvis er det et par ting du kan prøve for å fjerne dem raskere.

Publisert

En del har opplevd det, en del kommer til å oppleve det og en del er heldige og slipper unna. Vorter på kjønnsorganene kan være kjipe, men er heldigvis ufarlige. Hvordan smitter de og hvordan skal vi behandle dem?

Vortene på kjønnsorganet forårsakes av humant papillomavirus (HPV). HPV er den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen (SOI), hele 80 prosent av alle seksuelt aktive vil ha det en gang i løpet av livet. Det finnes over 200 ulike typer og kun noen av dem gir vorter. Andre undertyper av HPV-viruset er årsaken til blant annet livmorkreft, men det er viktig å understreke at det ikke er samme type som gir vortene.

Veldig mange har blitt vaksinert mot HPV-viruset. Vaksinen som tilbys på skolen er derimot den som kun beskytter mot kreft-HPV, og ikke HPV-virusene som gir vorter. 

Kjønnsvorter kalles også kondylomer. Kondylomene er små, hudfargede utvekster med ruglete overflate som du gjerne finner på penis, over kjønnsorganet, i lysken, rundt i vulva eller anus. De har gjerne litt forskjellig størrelse og utseende, men holder seg stort sett til underlivet. Vortene kan ikke utvikle seg til noe annet enn vorter og er helt ufarlige, men plagsomme. 

Hvor lenge vortene varer vil variere, men stort sett vil immunforsvaret ha tatt knekken på viruset og vortene innen 12-18 måneder. Uansett hvor lang tid det tar, vil de alltid forsvinne etterhvert. Med behandling vil vortene kunne forsvinne litt raskere. Det å gå med vorter vil for flere kunne påvirke seksuallivet og hvordan man føler om underlivet sitt. Derfor kan det være en idé å oppsøke lege for å få behandling om du finner vorter i underlivet. 

Flere lurer på hvordan man kan ha fått kjønnsvorter, til tross for at man ikke har ligget med noen med synlige vorter i underlivet. Svaret er ikke så vanskelig. HPV-viruset er den vanligste typen SOI og smitter på samme måte som flere andre typer seksuelt overførbare infeksjoner, nemlig gjennom hudkontakt ved for eksempel anal-, oral- eller vaginalsex. HPV er ofte en forbigående infeksjon som ikke gir symptomer. Også de med påvist vorte-HPV trenger ikke ha vorter for å smitte andre. De trenger ikke engang få utbrudd med vorter.

Som regel sier man at kondomen beskytter mot de seksuelt overførbare infeksjonene. Men dette er dessverre en sannhet med modifikasjoner. Kondomet beskytter bare mot det som faktisk dekkes, og vortene kan smitte til og fra området rundt penisskaftet. Derfor kan HPV-viruset smitte selv om kondomet er på. 

For å behandle kondolymene er det flere mulige løsninger. En av dem er et middel som heter podofyllin. Dette er det samme middelet som brukes på vorter på tærne, og virker ved å etse vekk vorten. Bruk av denne behandlingen kan gjøre det sårt og rødt, så det er derfor viktig at du følger instruksjonene på pakken og tar riktig mengde pause mellom hver gang du pensler på behandlingen. En annen metode er å få vortene fryst. Å fryse vortene svir litt og gjør at vorte cellene dør og faller av.

Kjønnsvorter er ufarlige, men kan være ubehagelig å ha. Husk at det er mange andre utvekster på både penis og i vulva som ikke er vorter. Ta en grundig kikk nedentil, så vet du hva du har fra før om du skulle finne en ny utvekst som kanskje er en vorte. Oppstår det noe nytt og ukjent, så kan lege eller helsestasjon bidra med nyttig kunnskap om hva det kan være. 

Smask og dask,

Magnus & Marie

Powered by Labrador CMS