Magasin

To sider av The Mother City

Aldri før har jeg vært på et kulere sted. Aldri før har jeg sett større kontraster, forteller vår Cape Town-korrespondent.

CAPE TOWN. Fire nordmenn, To amerikanere og én senegaleser foran Table Mountain. Foto: Samuel Wertz
Publisert Sist oppdatert

KORRESPONDENT

Studvest korrespondenter er på plass i ulike deler av verden for å gi deg et innblikk i studiehverdagen på utveksling. 

Jeg har nå vært i Cape Town i litt over to måneder. Skolestart var 9.juli, så da pakket jeg bagen og reiste fra loff med reker og festivalsommer til en iskald by på kanten av Afrika. Det er fremdeles vinter her nede og temperaturen har for det meste ligget på rundt 15 grrraderrr. Ikke digg når man har pakket for seks måneder i 30 grader.

Cape Town er utrolig vakker, omringet av fjell og hvite strender. Selv om jeg elsker byfjellene hjemme, så er Table Mountain, Lion’s Head og Devil’s Peak hakket mer spektakulært enn Ulriken, Rundemannen og Damsgårdsfjellet.

Byen har en veldig ung, pulserende og internasjonal populasjon. Dette kommer virkelig frem når man besøker strendene eller en av de mange markedene. Spesielt er en dag på Clifton Beach en eneste stor fest. Dersom du ønsker å bli like proff som jeg har blitt i surfing, må Muizenberg utforskes. 

Kapp det gode håp er bare en times kjøretur unna. Garden Route tilbyr alt fra giraffer til sjamaner. Bor man i Cape Town har man uendelig med muligheter for å ta fokus vekk fra en overveldende mengde skolearbeid.

På toppen av Lion`s Head med utsikt over sentrum. Foto: Basia Diagne

The Mother City har derimot to sider. Uyinene Mrwetyana, bedre kjent som Nene, ble bare 19 år gammel. Hun var en førsteårsstudent her på Universitetet i Cape Town. 24.august forsvant hun sporløst før hun blir funnet drept 2.september. En 42 årig mann er arrestert, anklaget for voldtekt og drap. Mannen arbeidet på postkontoret hvor Nene sist ble sett i live.

Nene var ikke full. Hun var ikke kledd proaktivt, og hun gikk ikke rundt alene på nattestid. Hun var bare en vanlig jente som gikk for å hente en pakke på dagtid i Sør-Afrika. Kriminalitet og vold mot kvinner spesielt er et stort problem her nede. I snitt begås det 57 drap hver dag, uavhengig av kjønn. En kvinne blir drept hver fjerde time og det rapporteres over 40.000 voldtekter i året. 

Demonstrasjon utenfor nasjonalforsamlingen i Cape Town. Foto: Marisa Elena Olsen

Drapet på Nene ble derimot ikke ennå et tall i en dyster statistikk. Skolen ble stengt i tre dager etter drapet. Når den åpnet igjen var campus full av protester fra studenter. I to uker har forelesninger blitt stormet og brannalarmene gått jevnlig. Demonstrantene ønsker å hindre det akademiske programmet i håp om å spre bevissthet rundt studenter og spesielt kvinners sikkerhet.

Å være politikk student her er som å være midt i smørøyet. Som de lokale sier: «A semester in Cape Town is not a real semester without a political shutdown».

Powered by Labrador CMS