– Vi driver ikke reklame for andre studietilbud

Historien om et seminar, en omreisende amerikaner og en instituttleder-glipp.

AUDITORIUM: Slik kan det ha sett ut på den aktuelle sampolforelesningen i Egget på Studentsenteret. Bildet er fra en helt annen anledning i 2018.
Publisert

I høst reklamerer en amerikaner for et politikk-seminar på en sampolforelesning. Prislappen for deltakelse: 53.000 kroner.

Kort tid senere beklager instituttet at de lot ham slippe til.

Hvorfor? 

Er noe galt med seminaret? 

Nei, men dette er historien om en glipp, som Studvest måtte til New York og tilbake for å finne ut av.

«Power and democracy»

En onsdag dukker en mann opp på en forelesning i sammenliknende politikk (sampol) ved Universitetet i Bergen (UiB). 

Mannen presenterer seg som Dr. Mason Chamie-Meiringer. Han er slank, gråhåret med briller, og ser akkurat ut som det han er: En amerikansk akademiker på turné. Nå har han tatt turen til Europa for å promotere et seminar som skal holdes i Washington D.C. sommeren 2024. 

Seminaret, med navnet «Power and democracy», presenteres for UiB-studentene som en unik mulighet til å få et innblikk i hvordan det politiske systemet i USA er bygget opp, forteller han, når han får ordet i forelesningspausen. Studentene som er til stede i auditoriet, ser begeistret på hverandre. 

Skal de virkelig få mulighet til å delta på noe slikt? 

Amerikaneren drar opp en perm, og ber dem som ønsker å delta på seminaret om å skrive opp navn og mailadresse. På et par minutter er permen fylt opp med håndskriften til ivrige politikkstudenter. 

– Jeg har lett lenge etter slike seminarer på egenhånd. At det bare kom til meg, gjorde det mye enklere. 

Det forteller Thelma Engene (19). Hun er førsteårsstudent, og tar bachelor i Sammenlignende politikk på UiB. 

Engene ble overrasket på at det plutselig dukket opp en amerikaner på forelesning. Det hadde nemlig ikke blitt informert om noen gjesteforeleser. 

SAMPOL-STUDENT: Thelma Engene er veldig interessert i å lære mer om amerikansk politikk.

– Han fremsto veldig troverdig. Det virket som han visste hva han pratet om. 

For 3950 pund, drøye 53.000 kroner, får studentene mulighet til å snakke med amerikanske politikere, og besøke høyesterett, senatet, Det hvite hus, og mye mer. Avgiften vil dekke seminaret, fly fra London til Washington og tilbake, losji og alle arrangementer. 

Det Engene og resten av studentene derimot ikke visste, var at amerikaneren ikke skulle ha fått tillatelse til å prate på forelesningen. 

På Europa-turné

– Seminaret er en mulighet til å koble teori med hvordan amerikansk politikk fungerer i praksis. Jeg tror vi er de eneste som gjør dette i verden, forteller Mason Chamie-Meiringer til Studvest. 

Det er han som er administrerende direktør i Liberal Democracy Fund, og som var på besøk i Bergen. Når Studvest snakker med ham flere måneder etter besøket i vestlandshovedstaden, befinner han seg i Japan hvor han forbereder et nytt seminar med fokus på Asia. 

I løpet av tre uker i Washington skal deltakerne ha undervisning, samt besøke Det hvite hus, Høyesterett, Pentagon, Senatet og ledende tankesmier. I tillegg vil studentene møte kongressmedlemmer, ambassadører, partirepresentanter og eksperter. 

For over ti år siden ble det holdt et lignende seminar med navnet Oxbridge RWLA, hvor flere norske studenter deltok.

Denne gangen har han vært på syv ulike universiteter i Skandinavia og Storbritannia. Omtrent 35 deltakere har blitt tatt opp, blant dem syv eller åtte fra Bergen, kan han fortelle. 

INSTITUTTLEDER: Leiv Marsteintredet forklarer at UiB ikke driver med reklame for andre studietilbud

Noen uker etter at Meiringer var på besøk ved UiB, får sampol-studentene en e-post fra instituttleder Leiv Marsteintredet. Det var han som holdt forelesningen.

Kunngjøringen vekker Studvests interesse. I den beklager instituttlederen for at han lot amerikaneren snakke i forelesningen, og skriver at han kan ha gitt et inntrykk av at tilbudet er noe UiB og instituttet går god for. Det stemmer ikke.

– Mason, som han heter, dukket opp rett før forelesning, svarer Leiv Marsteintredet på spørsmål om hva som skjedde den formiddagen.

– Han satt ved forelesningslokalet, og jeg var på vei inn og var sikkert litt sent ute. Han spurte om han kunne henvende seg til studentene om noe. Uten å tenke mer sa jeg at han kunne få pausen.

Marsteintredet hadde også fått en e-post av Meiringer kvelden før, men den hadde han ikke rukket å lese.

– Seminaret er en mulighet til å koble teori med hvordan amerikansk politikk fungerer i praksis. Jeg tror vi er de eneste som gjør dette i verden

Mason Chamie-Meiringer

 – Hos de andre han skulle besøke, fikk han i løpet av den dagen nei. Han kom til meg før jeg hadde rukket å reagere på det.

– Har universitetet en uttalt policy på reklame i forelesning?

– Det er sikkert skrevet ned – uten at jeg faktisk har lest det – men vi driver ikke med reklame for andre studietilbud. Strengt tatt burde jeg svart ham at det kan du ikke gjøre her. Skal man gjøre det nær universitetet, må det skje utenfor campus, for eksempel på Kvarteret.

Da han sendte ut en kunngjøring til studentene hvor han beklaget for å sluppet til Meiringer i forelesning, inviterte han også de interesserte studentene til en prat.

– Det var bare for å understreke at selv om han slapp til i vår forelesning, så er ikke det noe tilbud vi kan gå god for. Men alle har lov til å ta sommerskole, sier instituttlederen og legger til:

– Feilen var at jeg slapp ham til i forelesningssalen. Det skulle jeg aldri ha gjort. 

Over dammen

I etterkant av Marsteintredets beklagelse, forsøker Studvest å opprette kontakt med Mason Chamie-Meiringer, i første omgang uten hell.

Så en mandag formiddag i oktober møter Studvest opp på det som står oppgitt som adressen til Liberal Democracy Fund i New York City. 

Den ligger i et kaoskvartal på Manhattan. Travle kontorfolk løper mellom kontorene sine og turister prøver å holde følge.

Blant alle kontorbyggene er dette en bygning folk ikke løper innom. Det er et rolig leilighetskompleks. Døren blir åpnet av en mann i dress:

– Kan jeg hjelpe deg med noe? spør han.

Resepsjonisten sier at det kun er boliger i bygget. Mens vi snakker kommer beboerne ned fra luksusleilighetene sine. «Good morning!» sier de før de alle slår av en prat.

Men besøket i New York-blokken leder oss ikke noe nærmere Meiringer. Heller ikke noe kontor er å finne.

Heldigvis svarer han på e-post og stiller opp på intervju når Studvest er tilbake i Bergen.

Når en slik opplevelse ligger foran deg på sølvfat, er det bare å gripe sjansen

Thelma Engene

– Liberal Democracy Fund har ikke et eget kontor og det er kun et sted post blir sendt til, forklarer han om New York-adressen. 

– Etter besøket ditt beklaget Leiv Marsteintredet for at du hadde fått komme på forelesning, hvorfor?

– Jeg var ikke klar over at det hadde blitt sendt en e-post til studenter. Jeg tror det kommer av at det ikke var et planlagt besøk. Jeg kom innom og han var hyggelig som lot meg snakke i pausen, sier Meiringer. 

Drar på seminaret senere

Thelma Engene var på utveksling i USA da hun gikk andreåret på videregående skole. Hun har alltid vært interessert i landet, og ser på seminaret som en gylden mulighet til å lære mer om hvordan demokratiet der fungerer i praksis. 

– Det er ikke en mulighet man får ofte. Når en slik opplevelse ligger foran deg på sølvfat, er det bare å gripe sjansen, sier hun. 

– Og så er det ikke akkurat dumt å ha på cv-en, legger hun til, og smiler. 

VIKTIGE FOLK: Kanskje seminardeltakerne får muligheten til å stikke innom Roosevelt-rommet i Det hvite hus og slå av en prat med Joe Biden? Innredningen er sannsynligvis ganske lik som 2010, da dette bildet ble tatt.

Engene har selv vært i kontakt med Meiringer på mail. Hun forteller at hun hadde vært mye mer påpasselig dersom hun ikke hadde snakket med han, og gjort sin egen research. 

Etter Studvest først fikk kontakt med Meiringer har det kommet flere beskjeder om Washington-seminaret.

Det var opprinnelig planlagt for at studentene skulle kunne få studiepoeng for deltakelsen på seminaret, men Meiringer kan nå opplyse om at det ikke har latt seg gjøre. 

Dermed deltar studentene på seminaret som turister, med det samme opplegget som har blitt annonsert før.

Meiringer opplyser også om at studentene som har blitt tatt opp har all mulighet til å trekke seg fra programmet eller delta sommeren 2025.

Den muligheten har Thelma Engene valgt å benytte seg av. Hun sier til Studvest at hun har bestemt seg for å delta i 2025 i stedet.

Så her ender altså reisen.

Slik både studenten, instituttlederen og arrangøren har gitt uttrykk for, ser seminaret ut til å være nyttig og interessant for studenter som er opptatt av amerikansk politikk, både i 2024 og i 2025.

Men det skulle ha vært snakket om en annen plass.

Powered by Labrador CMS