Debatt

Du er ikke alene om å ha søvnvansker

Søvn er ikke bare viktig for den psykiske helsa, men også for eksamenskarakteren.

SØVN: Stadig flere studenter sliter med søvnen. Kommende helsesykepleier Kirsten Åmdal har noen råd som kan hjelpe. FOTO: Privat. ILLUSTRASJON: Kamilla Gjertine Gjernes (arkiv)
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Strever du med å få sove? Det er du ikke alene om. 

SHoT-undersøkelsen fra 2022 viser at stadig flere studenter har søvnvansker. Den samme undersøkelsen peker på at nesten halvparten av studenter har psykiske plager.

Psykiske plager kan igjen føre til, eller forsterke søvnproblemer.

Søvn er ikke bare viktig for den psykiske helsa, men også for eksamenskarakteren. Studier har vist sammenheng mellom å ikke få sove og en betydelig høyere risiko for å stryke til eksamen.

Dessuten er nok søvn viktig for å ha overskudd til de aktivitetene som gir deg glede og livskvalitet.

Men frykt ikke! Her kommer rådene på hvordan du kan forbedre dine søvnvaner, og litt om hvorfor dette er så viktig.

1. Det er helt vanlig

Søvnproblemer og innsovningsvansker er helt vanlig. Husk at du er ikke den eneste som sliter med å få sove. Vi har alle vært der:  ligger og vrir seg i senga, teller antall timer til man må opp. Jeg tror vi kan konkludere med at dette sjeldent hjelper. 

Et par netter med lite søvn knekker verken eksamenskarakteren eller den psykiske helsa. Men søvnvaner over tid har stor betydning.

2. Snakk om det

Kommer alle tankene om kvelden? Husk at tanker og følelser ikke forsvinner når stimuliene gjør det. Hvis de samme tankene kommer gang på gang når du skrur av lyset, er det viktig å ta tak i tanken og roten til problemet. 

INSOMNIA: Det er lett å gruble seg bort i senga. Det kan hjelpe å snakke om det, skriver student Kirsten Åmdal. ILLUSTRASJON: Kamilla Gjertine Gjernes (arkiv)

Istedenfor å ta katastrofetenkningen til langt inn i nattetimene, kan du prøve å sette av en halvtime på dagen til å tenke eller skrive dem ned. Det å prate med en venn om tanker og bekymringer, må en for all del ikke undervurdere. Tro meg, det hjelper. Snakk om det!

3. Sette deg realistiske mål

Å endre søvnvanene skjer ikke over natten (pun intended). Undersøk hvorfor søvn er viktig for nettopp deg og hva som kan fremme og hemme din søvn. 

Sett deg konkrete og realistiske mål for hva du kan gjøre for å bedre dine søvnvaner. Å være på nach til klokken fem på morgenen er f.eks. noe som kan hemme søvn. Hva med å dra hjem en time tidligere istedenfor? Små steg vil kunne føre til mestring og endring!

4. Legg vekk mobilen

Å bruke mobil før leggetid henger tett sammen med søvnvansker. Lyset fra skjermen før leggetid påvirker melatonin-nivået ditt, som er hormonet som gjør deg trøtt. Sosiale medier er en tidstyv, som er skapt for å få deg til scrolle så lenge som mulig. Innholdet og stimuliet kan også holde deg aktivert, som gjør at det blir vanskeligere å sovne. 

Hot tip: Legg fra deg mobilen. Studier har vist at å se på TV er noe bedre enn mobilbruk. Selvfølgelig vil jeg heller anbefale å lese en god bok. Da kan du også skryte av dette når du er uthvilt på skolen dagen etterpå.

5. Søk hjelp

Søvnvansker er ofte knyttet til andre helseplager. Sammen Psykisk Helse er et gratis lavterskeltilbud som kan være til god hjelp! Du kan ta kontakt med dem på Sammen.no.

Hilsen en up-and-coming helsesykepleier, Kirsten.

Vil du få din mening på trykk i Studvest?
  • Send innlegget ditt på e-post til ansvarligredaktor@studvest.no.
  • Typiske innlegg er rundt 500 ord.
  • Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte og redigere innlegg.
  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, fremstår som reklame eller som er hatske og trakasserende.
  • Legg ved et portrettbilde av deg selv.
Powered by Labrador CMS