Meninger

Lei av dårlig luft på lesesalene eller kjip kantinemat? Still til valg!

To heldige studenter skal velges til å sitte side om side med rektor. 24 listerepresentanter skal velges inn i Studentparlamentet. Er du en av disse?

Leder i Studentenes Valgstyre ved UiB, Petter Morland, oppfordrer akkurat deg til å delta i studentdemokratiet. FOTO: Beate Felde
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Debattregler

  • Vil du få din mening på trykk i Studvest? Send innlegget ditt på e-post til ansvarligredaktor@studvest.no.
  • Typiske innlegg er rundt 500 ord.
  • Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte og redigere innlegg.
  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, fremstår som reklame eller som er hatske og trakasserende.
  • Legg ved et portrettbilde av deg selv.

Studentvalget 2020 nærmer seg med stormskritt og fristen for å stille til valg går ut allerede førstkommende mandag 2. mars. Vi i Studentenes Valgstyre ønsker derfor å fortelle deg hvorfor akkurat du (ja, DU) burde engasjere deg i studentpolitikken.

Studenttilværelsen er en sentral del av livene våre, ofte i flere år. Vi bruker mye tid på å jobbe med arbeidskrav og eksamenslesing og det blir ofte lange dager på campus. Da er det vel også naturlig at man skal kunne være med på å bestemme selv hva som skjer her på universitet?

Ved Universitetet i Bergen arrangeres det studentvalg årlig. Det er faktisk lovfestet at hver utdanningsinstitusjon i hele landet kan ha et folkevalgt studentorgan, som skal ta beslutninger og vedta politikk på vegne av studentene. Universitetet er pliktet til å legge forholdene til rette slik at vi kan drive vårt arbeid best mulig. Vi skal høres i alle saker som angår studentene. Dette studentdrevne organet kalles hos oss Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen, og det er altså (om det var noen tvil) det aller øverste studentpolitiske organet vi har.

Men det stopper ikke her. Det er også lovfestet at studentene skal ha minst 20 prosent av medlemmene i alle kollegiale organ som tildeles beslutningsmyndighet. Derfor er også studentstemmen representert i Universitetsstyret, som er det øverste organet ved hele Universitetet. Her sitter studentene side om side med rektor, og vedtar viktige strategier for utdanning, forskning og annet. Du kan lese mer om Universitetsstyret her.

Ikke ta studentdemokratiet for gitt. Hver dag jobber tillitsvalgte studenter på for å gjøre studiehverdagen din bedre. Disse studentene er i akkurat samme situasjon som deg, og du har samme mulighet som de til å stille! Faktisk så er det slik at alle studenter som har betalt semesteravgiften kan stille, uansett om du er engasjert i politikk eller ei. Her er det rom for alle. Vi har hatt lister i Studentparlamentet med hjertesaker som at det skal være bedre kvalitet på bedre kvalitet på toalettpapirene til Ulrikke Pihls hus og vinmonopol på Høyden – hos oss er det kun fantasien som setter grenser! Les mer om studentenes gjennomslag fra 2019 her.

Derfor er det viktig at du støtter opp om studentdemokratiet vårt og stiller til valg. Send spørsmål og interesse til oss på valgstyret@spuib.no, vi gleder oss til å høre fra deg!

Powered by Labrador CMS