Nei, deltidsansatte mister ikke jobben

Det er ingen lov som hindrer Adecco eller PVS å være fleksibel med studentene som jobber for dem.

NYE REGLER. Nye regler i arbeidslivet gjør at studenter har krav på lønn uansett om de får oppdrag eller ikke. LO Ungdom Hordaland er uenig i Studvests vinkling i saken om lovendringen.
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Studvest slår opp krigstypene på papirutgavens forside den 6.februar: «Deltidsansatte kan miste jobben». Dette er grunnet endringer i Arbeidsmiljøloven som gjør at bemanningsbyråer må gi sine ansatte faste kontrakter med fast lønn, selv om de ikke skulle ha oppdrag å gi dem. Dette er noe blant annet LO nylig har kjempet gjennom for å kunne motvirke den utbredte arbeidskriminaliteten og sosiale dumpingen som finner sted i flere bransjer, særlig der bemanningsbyråer er tungt inne. Lovendringen skal gjøre det vanskeligere å drive useriøst, men resultatet er visstnok at studenter mister jobben. Det er i alle fall Adeccos versjon. 

Overskriften på forsiden samsvarer nemlig ikke med sakens innhold. Adecco melder til Studvest at en uspesifisert mengde ansatte hos dem har valgt å si opp arbeidsforholdet fremfor å ta fast stilling i Adecco. Dermed er det jo ikke de ansatte som mister jobben, de velger å si den opp. Det fremstår likevel som flisespikkeri for leserne, for det er jo lovendringen som tvinger dem til å si opp! Studenter kan ikke forplikte seg til å ta på seg jobb i eksamensperioder, da de trenger tid til å jobbe med studier, og det har denne lovendringen umuliggjort, virker det som. 

Det gjør det heldigvis ikke, selv ikke for bemanningsbyråene. Det er ingen lov som hindrer byrået i å være fleksibel med sine ansatte, eller som krever at Adecco skal tvinge ansatte til å ta oppdrag når de helst skulle studert til eksamen. Det er helt vanlig i bemanningsbransjen at det kommer perioder uten oppdrag, det nye er bare at de må betale ut lønn til de ansatte også i disse periodene.

Byråer kan fint lage avtaler med ansatte om at de kan jobbe mindre når det er eksamen og jobbe det inn igjen senere, akkurat som i det vanlige arbeidslivet. En kan fint tilpasse seg den ansatte, det handler om tilrettelegging. Om byråene nekter å tilrettelegge for sine ansatte er det byråene som ikke ser verdien av sine folk. Det gjør nå både arbeidsmiljøloven og vi i LO.

Powered by Labrador CMS