Tøffere kamp om jobbene

Nyutdannede stiller langt svakere på arbeidsmarkedet nå enn for et år siden. Det skyldes selvsagt koronapandemien. Hvordan kan du som snart ferdig student forholde deg til det?

ILLUSTRASJONSFOTO: Beate Felde
Publisert Sist oppdatert

Dette er et innsendt innlegg. Innlegget gir uttrykk for forfatterens egne meninger.

Debattregler

  • Vil du få din mening på trykk i Studvest? Send innlegget ditt på e-post til ansvarligredaktor@studvest.no.
  • Typiske innlegg er rundt 500 ord.
  • Lengre innlegg kan vurderes i noen tilfeller. Vi tar oss retten til å forkorte og redigere innlegg.
  • Vi trykker ikke innlegg som har vært publisert i andre aviser, fremstår som reklame eller som er hatske og trakasserende.
  • Legg ved et portrettbilde av deg selv.

Fire av ti arbeidsgivere svarer i en stor undersøkelse at nyutdannede stiller svakere eller mye svakere på arbeidsmarkedet i dag enn på samme tid i fjor. Det er NHO som har gjennomført undersøkelsen og 2799 bedrifter har svart. Tall fra SSB viser også at det er langt færre ledige jobber nå enn på samme tid i fjor.

Dette betyr at det blir hardere konkurranse om de jobbene som finnes, ganske enkelt fordi det er flere om beinet for hver jobb. Som nyutdannet konkurrerer du ikke bare med andre nyutdannede, men også med alle som er permitterte eller har mistet jobben som følge av covid-19. Det kan med andre ord bli en krevende situasjon for deg som skal ut og søke jobb i høst eller til våren.

Hvordan kan du forberede deg på et tøffere jobbmarked? Selvfølgelig jobbe grundig med CV og søknad, men før du begynner å skrive noe som helst, må du rette blikket mot deg selv. Kjenner du kompetansen din godt nok? Kan du presentere den troverdig og overbevisende på et intervju? Da tenker jeg ikke bare på den faglige kompetansen, men på alt du har lært for øvrig ved å ha jobbet som student i kanskje fem år. Hadde du vært i en ordinær jobb så lenge, er det klart at du hadde skaffet deg mye kompetanse som ikke har direkte med oppgavene å gjøre. På samme måte kan du tenke om «yrket student» som du har hatt i hele studietiden.

Du har trolig lært noe om å sette deg raskt inn i ny kunnskap, formidle det du har lært, arbeide selvstendig, være analytisk og tenke kritisk – og ikke minst samarbeide med andre. Det siste legger arbeidslivet stor vekt på, mens det varierer hvor mye studentene synes de har lært om det. Å få fram så mye som mulig om alt du har vært innom i studietiden, betyr mye. Er du midt i studieløpet og mangler ferdigheter som arbeidslivet etterspør – som for eksempel «evnen til å knytte kontakter og bygge relasjoner» eller «å kunne arbeide under press», kan du tenke over om aktiviteter utenom faget kan gi deg relevant kompetanse. Å være aktiv i studentorganisasjoner kan gi både ferdighetene du trenger og en sosial tilhørighet.

Når du har kartlagt ferdighetene dine, den faglige kompetansen din og kjenner dine personlige egenskaper – som ofte er avgjørende – er du klar for å søke jobb. Å søke på utlyste stillinger er den vanligste framgangsmåten, men du kan gjøre mer enn det. Mange jobber blir ikke lyst ut i det hele tatt, opp mot 50-60 prosent sies det, så hvorfor ikke ta direkte kontakt med arbeidsplasser du synes virker interessante? Ikke for å be om jobb, men om informasjon. Hvilke planer har de for rekruttering framover? Er det spesielle utdanninger de ser etter? Tar de inn folk på deltid eller om sommeren? Har du en profil på LinkedIn, kan du finne ut hvor tidligere studenter med din utdanning jobber – og ta kontakt for en prat. De aller fleste vil være positiv til å snakke med en student fra samme fag.

Nyutdannede må altså være forberedt på en tøffere kamp om jobbene. Det kan lønne seg å begynne tidlig – og det kan lønne seg å bestille en karriereveiledning.

LES OGSÅ:

Powered by Labrador CMS