Neste år får du full studiestøtte i juni

I år trappet de opp, neste år skal jobben fullføres.

STATSBUDSJETT. Regjeringen la fram statsbudsjettet mandag morgen. ARKIVFOTO. Tore H. Thiesen
Publisert Sist oppdatert

Statsbudsjettet for 2020 ble lagt fram av regjeringen mandag morgen. Det de fleste studenter kanskje vil merke mest på lommeboken er at regjeringen vil fullføre opptrappingen til 11 måneders studiestøtte.

Det betyr med andre ord at du vil få full studiestøtte også i juni fra og med neste år.

Her er noen av de andre punktene som studentene i Bergen kan komme til å merke mest til:

  • 50 millioner til å redusere prisene på kollektivtransport i Vestland fylke
  • Avgiften på øl, vin og brennevin økes med to prosent
  • 980 mill. kr til Bybane til Fyllingsdalen
  • Penger til fremkommelighetstiltak for kollektivtrafikken ved Norges Handelshøyskole.
  • Ny levekårsundersøkelse for studenter
  • Mindre penger til Sammen. For å finansiere levekårsundersøkelsen vil 10 millioner kroner av midlene til studentsamskipnadene omprioriteres.
  • Tilskudd til 2200 nye studentboliger på landsbasis
Mer lommepenger for studenter

– Regjeringen vil fullføre opptrappingen til elleve måneders studiestøtte, og foreslår 152 millioner kroner til å utvide støtteperioden med en fjerde uke. Med dette har studentene fått over 11.000 kroner mer å rutte med etter at Venstre fikk gjennomslag for å utvide støtteperioden med én måned fra 2017, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) til NTB.

Norsk Studentorganisasjon er fornøyde med opptrappingen.

– Endelig er vi i mål med 11 måneders studiestøtte og nå er det slik at studentene kan få lån og stipend for alle månedene vi studerer. Studentbevegelsen har jobbet i mange år for elleve måneders studiestøtte og nå ser vi resultatet, sier leder Marte Øien i en pressemelding.

Undersøkelse på bekostning av samskipnadene

Samtidig som en lenge etterspurt levekårsundersøkelse for studenter, skal altså dette finansieres ved at studentsamskipnadene får mindre penger. I Bergen vil det bety mindre penger til Sammen.

– Først og fremst er en levekårsundersøkelse for norske studenter noe NSO har jobbet for lenge, så dette er en stor seier. Den forrige kom i 2010, så det er på høy tid og viktig at vi får gjennomført en ny. Så skulle vi helst ha sett at finansieringen kom i form av friske midler og ikke i form at kutt, sier Øien i en kommentar til Studvest.

Velferdstinget Vest, som blant annet fungerer som en felles stemme for studentene opp mot samskipnaden, deler synet til NSO.

– Den umiddelbare tanken er at det er kjempebra, og en veldig fin oppfølging av SHoT-tallene. Så er det dumt at de pengene tas fra de som faktisk kan gjøre noe med det, altså Samskipnaden, sier leder Anette Arneberg.

Derfor mener NSO undersøkelsen er viktig

Øien mener en levekårsundersøkelse skiller seg fra andre undersøkelser som kartlegger helse, økonomi og andre utfordringer studenter står overfor.

– Her kan man se alle disse resultatene i sammenheng med hverandre ved å gå inn på hver enkelt respondent. Det vil være veldig viktig for at man på politisk hold skal kunne komme med tiltak som treffer best mulig for studentene, sier Øien.

Saken oppdateres

Powered by Labrador CMS