4 av 10 angrer på studiet sitt:

– Det er lett å bli litt demotivert

Det er ikke alltid like lett å vite hva man skal bli. – Det papiret er ikke verdt så mye, sier student Kenneth om egen utdanning.

HK-STUDENT: Kenneth Hjelmstad (34) har gjort litt av hvert før han endte opp som student ved Høyskolen Kristiania.
Publisert Sist oppdatert

I en Opinion-undersøkelse gjort for Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse kommer det frem at 4 av 10 av de spurte ikke er fornøyde med utdanningen sin og heller hadde valgt et annet studium hvis de skulle ha valgt på nytt.

Med en ubekreftet hypotese om at eksamenstiden muligens er da angeren og katastrofetankene kan sette hardest inn, har Studvest tatt tempen og hørt med et knippe bergensstudenter om hva de tenker om eget studievalg. 

Lars Toppe er 25 år og tar et år med praktisk-pedagogisk utdanning (PPU) ved Universitetet i Bergen (UiB). Han fullførte en master i historie ved UiB i vår og er altså student på sjette året.

– Jeg har en interesse for historie, og skjønte etter hvert at jeg ville bli historielærer, som er grunnen til at jeg nå tar PPU. Det hadde kanskje vært enklere å ta en integrert master i historie og bli lektor, men samtidig er jeg veldig glad for at jeg valgte å studere historie og fikk fordype meg i det.

PPU-STUDENT: Studvest treffer Lars Toppe i kantina til Humanistisk fakultet.

– Opinion-undersøkelsen viser at 4 av 10 som er ute i jobb i dag ikke ville valgt samme studium igjen. Hvilke tanker får du av det, nå midt i eksamensperioden?

– Jeg gikk et studium med relativt mye frafall, fordi folk kanskje oppdaget at de ikke hadde like stor interesse for historie likevel. Så det er jo vanskelig å vite hva man vil studere og faktisk jobbe med, sier Toppe som forteller at om han selv skulle studert noe annet, ville han kanskje ha studert kunst.

Ville ha valgt bare design

I undersøkelsen, som også er omtalt av Khrono, kommer det fram at flertallet som ville ha studert noe annet hvis de skulle ha valgt på nytt, hadde valgt utdanning innenfor data og IT, økonomi, kontor og administrasjon og helse og omsorg. 

En som allerede har valgt et slikt studium er May Elisabeth Tangedal (25). Hun går tredjeåret på informasjonsteknologi, frontend- og mobilutvikling på Høyskolen Kristiania.

– Hvorfor valgte du studiet du går? 

– Fordi det var koding og design, så jeg hadde lyst til å lære meg begge to. 

Hvis hun skulle valgt på nytt, hadde hun valgt et studium som kun dreide seg om design. Det har hun vurdert ganske seriøst.

– Men jeg hadde ikke kommet inn på det i Bergen. Jeg tror jeg ville valgt noe annet, men da måtte jeg ha flyttet. 

FORETREKKER BERGEN: May Elisabeth Tangedal valgte studiet sitt fordi hun var interessert i både koding og design.

– Og det hadde ikke vært relevant hvis du måtte flytte?

– Nei, sier hun.

Gikk fra fagbrev til Høyskolen Kristiania

Kenneth Hjelmstad (34) går på samme studium som Tangedal, og har allerede én gang kommet til konklusjonen at han måtte endre retning.

– Jeg har jobbet som selger på Elkjøp i åtte år, og kona skulle begynne å jobbe i Bergen. Etter et halvt år fant vi ut at det var litt langt å pendle mellom Bergen og Trondheim, så da fant jeg et studie som passet i nærheten.

Når han blir presentert for for funnene i undersøkelsen, kan han kjenne seg igjen.

– Altså, jeg har et fagbrev jeg tok for 12 år siden, så jeg skjønner tankegangen. Hadde jeg visst mer om det fagbrevet i dag så hadde jeg aldri valgt det. Det papiret er ikke verdt så mye. 

Studvest glemte å spørre hvilket fagbrev det var snakk om.

Christiane Stormo Tonheim (22) studerer arbeids - og organisasjonspsykologi ved UiB og forteller at hun valgte studium ut fra interesse.

– Dessuten tok jeg en studietest på nettet, og bestemte meg etter å ha tatt den. Jeg synes arbeids - og organisasjonspsykologi er en bred studieretning med mange muligheter. 

Hun svarer at det jo er vanskelig å velge og bestemme seg for studium når hun får høre at 4 av 10 ender opp med å angre på studievalget.

– Jeg vurderte internasjonale studier ved Universitetet i Oslo, siden jeg lenge hadde lyst til å bli diplomat. Men da jeg fikk høre litt mer om arbeidshverdagen til diplomater, fant jeg ut at jeg ikke hadde så lyst til det likevel. 

Må komme seg forbi usikkerheten

Den lille undersøkelsens siste respondent er Lars Kristiansen (21), som går tredjeåret på bachelor i innovasjons- og forretningsutvikling, også han ved Høyskolen Kristiania.

POSITIV: Lars Kristiansen oppfordrer medstudentene sine til å holde motet oppe i eksamensperioden.

– Jeg har alltid vært interessert i ideen om å utvikle noe fra start, så det går litt på det da, innovasjons og det å starte og bygge opp noe. Det synes jeg er interessant. 

– 4 av 10 ville ikke ha valgt samme studie igjen. Hva tenker du om det midt i eksamensperioden?

– Det er lett nå i eksamensperioden å bli litt demotivert og miste troen på seg selv og studiet, men man har jo som regel valgt studiet av en grunn. Det er jo som regel ikke helt tilfeldig, sier han og konkluderer:

– Så man må jo gå litt videre, og lytte til seg selv, og komme seg forbi de usikkerhetene man kanskje får i eksamensperioden. 

– Har du noen gang vurdert å heller begynne på et annet studium?

– Nei. 

Powered by Labrador CMS