Nyhet

Dette tjener toppene på studiestedet ditt

Vi har gjort jobben for deg i skattelistene.

SKATT. Denne uka ble likningstallene, også kjent som skattelistene, for 2021 offentliggjort. ARKIVFOTO: UiB/NHH: Julie Helene Günther, BI: Silje Helene Dahle, HVL: Silje Fridén
Publisert Sist oppdatert

I kartleggingen har vi tatt for oss ansatte i rektor-, prorektor-, viserektor, og campusdirektør-stillinger på syv studiesteder i Bergen.

Disse er Bergen Arkitekthøgskole (BAS), Handelshøyskolen BI Bergen, Høyskolen Kristiania Campus Bergen, Høgskulen på Vestlandet (HVL), Norges Handelshøgskole (NHH), Universitet i Bergen (UiB) og VID Vitenskapelig høgskole.

Gjennomgangen viser at de ansatte i rektoratet på NHH er de med desidert høyest inntekt. Her ligger inntektsnivået på 1,86 millioner kroner i gjennomsnitt. Til sammenlikning tjener de ansatte ved i rektoratet på HVL 961.000 kroner.

Frode Sættem, prorektor for fagressurser på NHH, topper Studvests inntekskartelgging. Med nærmere 2,9 millioner kroner i inntekt er det over en million kroner ned til andreplassen på listen, rektor ved NHH, Øystein Thøgersen.

– Det er nok arvede midler og investeringer som kan forklare dette, skriver Sættem i en e-post til Studvest.

Han svarte det samme til studentavisen K7 Bulletin, som kartla de best betalte foreleserne på NHH i fjor.

På tredjeplass i kartleggingen følger UiBs rektor Margareth Hagen med 1,56 millioner i inntekt. De fleste i rektoratene tjener mellom 1 og 1,5 millioner.

Bare på HVL og BAS tjener noen under en million, ifølge likningstallene.

Studvest har også bedt BAS-rektor Emma Nilsson om å kommentere sitt tall, som ligger nederst i vår oversikt:

– Det enkle svaret er: Mindre skole, mindre økonomi og mindre lønnsforskjell.

Det må påpekes at lønn fra andre verv, honorarer og aksjeutbytte er en del av inntektstallene som vises i skattelistene. Dette bidrar til variasjonen blant personenes inntektsnivå.

Det må også legges til at likningstallene ikke nødvendigvis gir et dekkende bilde av personenes lønnsnivå. Inntektstallet i skattelistene forteller hva en person har tjent, minus alle fradrag. Dermed er den faktiske lønnen som regel høyere enn det som kommer frem i skattelistene.

Med en gjennomsnittsinntekt på 1,25 millioner kan vi likevel slå fast at de ansatte ved Bergens rektorater stort sett tjener godt til livets opphold.

Powered by Labrador CMS