Erik og Frida er lei av brennhete rom på Brann Stadion

Fikk svar fra Sammen: «Beklager til alle som svetter seg gjennom natten».

SETT SEG LEI. Beboere Frida Nyberg og Erik Faye Karla har svettet seg gjennom natta i ukevis. Nå etterlyser de handling fra Sammen.
SETT SEG LEI. Beboere Frida Nyberg og Erik Faye Karla har svettet seg gjennom natta i ukevis. Nå etterlyser de handling fra Sammen.
Publisert Sist oppdatert

De nye studentboligene i tribunen på Brann Stadion åpnet for innflytting i begynnelsen av august. Nå har rundt 100 av de 288 beboerne klaget på at rommene er for varme i deres interne Facebook-gruppe.

– Noen ganger kan det bli opp mot 30 grader på rommet, og det er ingen aircondition. Det skjer spesielt når det er varmt ute. I de leilighetene vi har kan man bare åpne vinduene fem centimeter, fordi de går ut mot Brann Stadion. Det er umulig å lufte.

Det sier beboer og HVL-student Frida Nyberg. Hun og BI-student Erik Faye Karla sitter nede i sofaen i fellesarealet. 

– Det er ikke så gøy når du våkner om natten og bader i svette. Det går ut over nattesøvn, energi og skole. Sammen har visst om dette helt siden august. De har sagt de skal fikse det, men når det nå har gått 4–5 uker begynner jeg å miste troa, sier Faye Karla.

Fortsatt verdt prisen

Situasjonen har blitt tatt opp i Tillitsutvalget (TU) ved studentboligene, og i en e-post datert 21. august forklarer Sammen at det ikke er aircondition i bygget, men et ventilasjonsanlegg, og at temperaturene inne ikke kan bli lavere enn ute.

– De skrev «nå er vel kanskje høsten kommet, så da blir det forhåpentligvis bedre temperatur. Beklager til alle som svetter seg gjennom natten!». Med den responsen føles det ikke ut som at det er noe som kommer til å bli gjort, sier Faye Karla.

Ifølge studentene er det ikke mulig å få temperaturen lavere enn det den er ute – uten luftgjennomstrømning. De betaler rundt 5.000 kroner hver for å bo der, inkludert strøm.

FEM CENTIMETER. Erik Faye Karla demonstrerer hvor mye han maksimalt kan åpne vinduet på grunn av brannreglene.
FEM CENTIMETER. Erik Faye Karla demonstrerer hvor mye han maksimalt kan åpne vinduet på grunn av brannreglene.

Det mener Nyberg er en grei pris.

– Jeg synes det er verdt det. Det er hyggelig å bo her, og nå har vi blitt en gjeng som møtes i fellesarealet. Det er veldig sosialt. Men vi skulle gjerne hatt litt prisavslag i de periodene det er veldig varmt.

Faye Karla er enig, og følger opp:

– Det vi er sure for er at det tar så lang tid å ordne. Nå på høsten går det bra, men vi vil ha det fikset før sommeren kommer og det blir varmt igjen, sier Faye Karla.

Har klødd seg i hodet

Arvid Ristesund er områdeleder i Sammen, og bekrefter fredagettermiddag at de har fått tilbakemelding fra varme studenter siden august.

Ristesund sier de tidligere har klødd seg i hodet over grunnen til at rommene er så varme. For to uker siden kom Eureka-øyeblikket. Ventilasjonsanlegget hadde en innebygget minimumstemperatur på 21 grader.

– Dette er gjerne to grader varmere enn ønsket. Vi tok grep med en gang vi skjønte hvor problemet lå, sier Ristesund.

Senker temperaturen

Dermed har Sammen nå gått inn i 12 rom og justert varmen nedtil 19 grader. Målet er å få gjort det i alle de 288 leilighetene.

– Vi kan ikke gjøre det før vi har fått tilbakemelding fra dem det gjelder om at situasjonen har bedret seg. Når vi har fått det, burde vi kunne være ferdig med alle rommene i uke 40.

Ristesund har forståelse for at studentene opplever varmensom ubehagelig, og sier han har vært frustrert over situasjonen. Det atvinduene på leilighetene som er vendt ut mot Brann Stadion heller ikke kanåpnes skikkelig, forteller han at handler om brannregler.

– Det kan vi ikke påvirke på noen måte, dessverre. Det ligger i brannkonseptet.

– Kan ikke påvirke klimaet

– Er det ikke mulig å installere kjøling i bygget?

VARME ROM. Måleren på veggen skal kunne regulere varmen på rommene. Problemet er at forhåndsinnstillingen har vært på 21 grader. Det prøver Sammen nå å regulere.
VARME ROM. Måleren på veggen skal kunne regulere varmen på rommene. Problemet er at forhåndsinnstillingen har vært på 21 grader. Det prøver Sammen nå å regulere.

– Vi kan ikke påvirke klimaet, og jeg tror vi har landet på den beste mulige løsningen. Dersom temperaturen ute er veldig høy, er det lite vi kan gjøre. Hvis vi skal installere kjøling blir det 288 separate varmepumper, så nei, det er nok ikke mulig.

– Hvilke innetemperaturer kan beboerne vente seg neste vår og sommer?

– Så sant utetemperaturen er normal, skal temperaturen på natta ligge på 19 grader.

Powered by Labrador CMS