Nyhet

Fant seg til rette i den partipolitisk uavhengige politikken

Onsdag gikk startskuddet for høstens studentvalg ved HVL. Nå kan du være med på å avgjøre hvem som skal påvirke studiehverdagen din på HVL.

STUDENTVALG: Denne uken åpnet valgurnene på HVL. Studentene har nå en uke på seg til å stemme på de som kan påvirke studiehverdagen deres. FOTO: Alexandra Lunstøeng
Publisert Sist oppdatert

Tiden er inne for nok et studentvalg ved Høgskulen på Vestlandet (HVL). På høsten velges representanter til Studenttinget, mens det blir valgt inn representanter til Arbeidsutvalget på våren. Ved å stemme ved valg er man med på å påvirke studiehverdagen sin på HVL.

Hva er Studenttinget på Vestlandet?

Studenttinget på Vestlandet (STVL) er det øverste studentpolitiske organet ved HVL, og kan sees på som HVL-studentenes Storting. Studenttinget har i oppgave å ivareta HVL-studentenes interesser og fremme synspunktene deres opp mot HVLs ledelse.

I tillegg til å stemme på representanter til STVL, kan du stemme på instituttillitsvalgte (ITV). Disse representantene sitter i to ulike studentråd: studentcampusråd og studentfakultetråd. Som institutttillitsvalgt er man med på å sette dagsorden ved sitt studiested eller fakultet.

Fysioterapistudent stiller til valg

STVL består av 20 studenter hvorav halvparten representerer campus Bergen, mens resten representerer de andre campusene. Disse representantene sitter ett år av gangen, fra januar til januar.

21 år gamle Inga-Hedvig Voster Vannes fra Skånevik er fysioterapistudent på andre året ved HVL. Hun er blant studentene som stiller til årets valg.

Vannes har alltid vært engasjert i politikk. På videregående var hun med i AUF, men hun føler seg mer hjemme i studentpolitikken på HVL, som er partiuavhengig. Nå ønsker hun å være en stemme for HVL-studentenes.

– Jeg er veldig opptatt av at studentene skal bli sett, hørt og inkludert, og jeg tror det er ganske viktig at studentene gir beskjed hvis det er noe de ønsker å endre på, sier hun.

Opptatt av psykisk helse og utvekslingsstudenter

Psykisk helse blant studenter er en av Vannes’ viktigste politiske saker. Som fysioterapistudent er hun opptatt av både fysisk og psykisk helse, og mener at disse to henger sammen. Hun er også opptatt av at det skal være god og faglig kvalitet på undervisningen på HVL.

– Studenter skal kunne samarbeide med foreleserne sine og kommunisere hva de mener fungerer og ikke fungerer. Det skal være en god dialog mellom forelesere og studenter, sier hun.

VALGKANDIDAT: Fysioterapistudent Inga-Hedvig Voster Vannes er en av HVL-studentene ved campus Bergen som stiller til årets valg. FOTO: Alexandra Lunstøeng

– Hvis du blir valgt inn i Studenttinget, hva er særlig én ting du vil endre på?

– Jeg ønsker at internasjonale utvekslingsstudenter på HVL skal bli bedre integrert. Det skal ikke være et tydelig skille mellom utvekslingsstudenter og andre HVL-studenter, sier Vannes og fortsetter:

– Da skal vi ha arrangementer som er åpne for alle. Vi skal ta hensyn til utvekslingsstudenter, snakke engelsk og inkludere dem.

Mangel på informasjon om valget

Stemmeurnene åpnet onsdag denne uken og er åpne fram til 1. november. Studentvalget ved HVL har de siste årene hatt en oppslutning på under 10 prosent. I fjor var den på 6,4 prosent.

Økonomi- og administrasjonsstudentene Vilde Dohmen Berg, Solveig Lundanes, Malin Stenhaug og Hanne Øverland opplever at det har vært lite informasjon om høstens studentvalg.

Tre av dem kan huske at de har mottatt én e-post om det, men av de fire, så er det kun Stenhaug som har stemt ved årets valg.

Iazan Altmer og Mohamed Hori er to andre HVL-studenter Studvest treffer på campus Kronstad. Også de opplever at det har vært lite informasjon om valget, og har heller ikke stemt. Samtidig vurderer studentene å benytte seg av stemmeretten sin fordi de er opptatte av at matprisene i kantinen skal være billigere.

– For det sosiale er det viktig med billigere mat i kantina. Det blir også en motivasjon til å bruke den, sier Altmer.

Han trekker særlig frem at maten bør være billig under eksamensperiodene, når studenter ikke har tid til å handle og lage mat.

Viktig å engasjere seg i studiehverdagen sin

Hvis trenden fra tidligere år fortsetter, vil det også i år være et stort flertall av HVL-studentene som ikke benytter seg av stemmeretten sin. Inga-Hedvig Voster Vannes mener imidlertid at det er viktig at studenter engasjerer seg i sin egen studiehverdag.

Hun oppfordrer derfor alle HVL-studenter til å ta i bruk stemmeretten sin, og sier at dersom man er usikker på hvem man skal stemme på, så kan man ta en valgomat på STVLs nettsider.

– Her kommer det opp noen påstander om for eksempel hvor mye obligatorisk undervisning det skal være eller hva man tenker om kunstig intelligens, og så får du opp hvilke kandidater du er mest enig med og hvilke du er mest uenig med.

Alle studenter som har studierett ved HVL har stemmerett. Når urnene stenger igjen 1. november klokken 14, blir valgresultatene publisert på STVLs nettsider.

BILLIGERE KANTINEMAT: Iazan Altmer (27) (til venstre) og Mohamed Hori (26) vurderer å stemme fordi de er opptatte av at det skal være billig mat i HVLs kantine. FOTO: Alexandra Lunstøeng.

Les også:

Powered by Labrador CMS