Nyhet

Her kan du kjøpe snus på campus

Ved så godt som alle utsalgsstedene til Sammen mat og drikke er det mulig å kjøpe snus. – Veldig uheldig, sier førsteamanuensis ved odontologisk institutt.

SNUS: 22 prosent i aldersgruppen 16-24 år snuser daglig. FOTO: Uffe Johansson / Wikimedia Commons
Publisert Sist oppdatert

Her selges det snus

Sammens kaféer ved studiestedene rundt om i Bergen er førstevalget for mange studenter når det kommer til kjøp av mat og drikke. Kafeene skal servere sunne måltider til en billig penge, og er for mange studenter en naturlig møteplass.

Likevel er det stor variasjon ved utsalgsstedene. Det gjelder også når det kommer til salg av andre produkter enn mat og drikke.

Høy andel snusere

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) for 2022 viser at 22 prosent i aldersgruppen 16-24 år oppga at de snuser daglig. Tallet har vaket rundt 20 prosent de siste ti årene for aldersgruppen, men de siste årene har andelen kvinner som snuser økt.

Ifølge Sindre Mikael Haugen, rådgiver i SSB, kan det tyde på at forskjellen mellom menn og kvinner når det gjelder snusbruk kan være i ferd med å minske.

Det er et hett diskusjonstema hvor skadelig snusbruk faktisk er. Dagmar Bunæs, førsteamanuensis ved Odontologisk institutt ved UiB, forklarer til Studvest at snus påvirker slimhinnene i munnen, og at jo mer snus som brukes, jo sterkere er påvirkningen.

Den største faren med snusbruk er det imidlertid tannkjøttet og beinet i munnen som blir utsatt for. Disse kan få irreversible skader som gjør at tannen mister feste og eksponerer rotoverflaten med fare for ising og hull.

TIL SALGS: Snusbokser på rekke og rad, her fra ett av Sammens utsalgssteder. FOTO: Iben Jorde

– Det er jo også dessverre like vanskelig eller vanskeligere å slutte med snus sammenlignet med røyking, sier Bunæs videre.

Hun legger til at tannleger ser større negative konsekvenser ved bruk av syntetisk snus enn tradisjonell brun snus.

– Hva tenker du om at det selges snus i kantiner på studiestedene?

TANNLEGE: Dagmar Bunæs, førsteamanuensis ved Odontologisk institutt ved UiB, er ikke imponert over Sammens valg om å selge snus i kantinene. PRESSEFOTO: UiB

– Snus er sterkt avhengighetsskapende. Det er utrolig vanskelig å slutte fordi nikotinkonsentrasjonen er ekstremt høy og fordi brukeren ikke skader andre enn seg selv. Snus er svært stimulerende og fristelsen for å ta i bruk et så potent sentralstimulerende middel for studenter i studiesituasjon i utgangspunktet kan være stor, forklarer hun og legger til:

– At det er lett tilgjengelig for salg studiesteder er veldig uheldig og sender også ut uheldige signaler om at snus er akseptert i et helseperspektiv, noe det ikke er.

Utvalg avhenger av kaféstørrelse

Ørjan Vågstøl, direktør for Mat og Drikke i Sammen, opplyser til Studvest at snus tilbys på alle Sammens kafeer med unntak av de avdelingene som er tilknyttet medisinsk-odontologisk fakultet på Årstad og Haukeland og på Geofysen ved UiB.

– Utvalget av snus varierer etter avdelingens størrelse. Etterspørsel og volum på salg følger også avdelingens størrelse og omsetning.

Han opplyser også at prisnivået ligger litt over lavpriskjedene, men er lavere enn på for eksempel kiosker.

Ørjan Vågstøl i Sammen forteller at snus kan kjøpes ved nesten alle Sammen-kantinene. PRESSEFOTO: Cecilie Bannow / Sammen

Videre forklarer han at alle kaféer skal ha et grunnsortiment av varer til lik pris. Hver enkelt kaféleder kan likevel gjøre egne lokale tilpasninger og variasjoner av produktene, men at dette skal være innenfor gitte priskalkyler og krav til kvalitet.

Andrej Vukovic studerer på Realfagbygget og er ofte innom Sammens kaffebar her. Han stiller seg positiv til salg av snus på Sammens kafeer, og synes at lunsjtilbudet ved kafeen generelt bruker å være ganske bra. 

– Det er kanskje litt rart å selge snus på skolekafeen, men studenter kommer til å kjøpe det uansett, sier Vukovic.

FORUNDRET: Andrej Vukovic synes det er litt rart at det selges snus i Sammen-kantinene. FOTO: Sigurd Huseby
Powered by Labrador CMS