Studenter sliter med å få sommerjobb
I Norge har vi omtrent 300 000 studenter (SSB). Er det nok sommerjobber til alle?

Mange av landets studenter forsøker å få sommerjobb hvert år, med mål om å sikre seg ekstra inntekter og kunnskap. Vi har snakket med studentene i Bergen om deres erfaringer. I tillegg har vi fått råd fra Sammen Karriere og LOs sommerpatrulje, til studentene som søker eller skal ut i sommerjobb.
Ingen respons
Caroline Gjøsdal fra politikk og forvaltning ved UiB forteller at hun har søkt flere sommerjobber uten å få svar.

– Jeg har søkt jobb i klesbutikk og på hotell, men har fått avslag. Det er også flere som ikke har tatt kontakt.
– Det er litt kjedelig å ikke få respons. De kan bare gi beskjed om at de har ansatt noen andre i stedet, mener Gjøsdal.
Fredrikke Skahjem fra sammenliknende politikk, forteller derimot at hun allerede har jobb i bolig for psykisk utviklingshemmede.
Studenter har fast jobb

Mia Nygård fra litteraturvitenskap forteller at hun jobber i et bemanningsbyrå, som hun også skal jobbe i sommer.
–Jeg har gode erfaringer med å søke sommerjobb. Det har aldri vært noe problem å skaffe det, sier hun.
Vilde Heggtveit Høiby og Emma Myhre studerer psykologi og forteller at de har jobb fra tidligere, som de beholder i sommer.

– Jeg har også søkt en sommerjobb, men jeg fikk avslag, sier Myhre.
Irrelevant for studiet
Selv om mange studenter jobber på sommeren, tyder mye på at det sjelden er relevant for deres studieretning. Flere av studentene Studvest snakker med har jobb på kafé eller i helsesektoren.
Andreas Vlassis Caniaris og Marion Haugland studerer kunstig intelligens og forteller om deres erfaring med arbeidsmarkedet.
Haugland forteller at hun måtte søke mange sommerjobber før hun fikk svar.
– Jeg har fått en praktisk sommerjobb, men den er ikke relevant for studiet, sier hun.
Caniaris forteller derimot at han har lykkes i å få en relevant sommerjobb for studiet.
– Jeg måtte søke flere steder før jeg fikk jobb, men det gikk som jeg ville til slutt, sier han stolt.

Gjelder å være tidlig ute
Mange studenter er avhengige av å få sommerjobb fordi dagens studiefinansiering ikke strekker til. Studvest har pratet med Sammen Karriere om deres tanker.
– Det er mange studenter som får seg sommerjobb. Likevel opplever mange hard konkurranse om jobbene, sier avdelingsleder for Sammen Karriere, Ingvill Thorkildsen.
Thorkildsen utdyper at mange av stillingene utlyses allerede på høsten, og at det derfor gjelder å være tidlig ute.

– Det er dessverre en vanlig erfaring i alle type jobber å ikke få svar. Arbeidsplassene har ulike prosedyrer for respons til jobbsøkere, men det er helt klart en uting. Alle burde få svar på søknaden eller informasjon om prosessen underveis, forklarer Thorkildsen.
Thorkildsen påpeker at det er varierende hvor lett det er for studenter å få relevant jobb.
– På sommeren er det for eksempel umulig å få seg lærerjobb, mens sykepleierstudenter har flere relevante jobbmuligheter. Noen arbeidsplasser stenger for sommeren og tar derfor ikke inn sommerhjelp, forteller hun.
Relevant arbeidserfaring er ikke det viktigste
Videre forklarer hun at selv om sommerjobben ikke er fagrelevant, så kan den fortsatt være relevant for arbeidslivet videre.
– Sommerjobb er en glimrende mulighet til å knytte nettverk og hente informasjon om bransjen, organisasjonen eller markedet, utdyper Thorkildsen.
– Det gjelder å være litt kreativ. Hvor bemannes det opp for sommeren og hvilke bransjer trenger folk? Sjekk for eksempel med turistnæringen og helsetjenesten, sier hun.
Thorkildsen har en klar oppfordring til studentene.
– Hvis du er usikker på hvor du skal søke jobb, så kom på karriereveiledning!
De fleste får jobb til slutt
Studvest har også vært i kontakt med LOs sommerpatrulje (Landsorganisasjonen i Norge), som arbeider for et trygt arbeidsliv for unge.
– 9 av 10 studenter har jobb. På samme tid ser vi viktigheten av at studenter faktisk jobber med retningen de studerer. LO mener at flere studier burde tilby praksis, slik at studenter får mer praktisk erfaring i studietiden og skaper fremtidige kontakter i arbeidslivet, forklarer Sindre Hornnes som er ungdomsrådgiver i LOs sommerpatrulje.

Hornnes påpeker at mange er avhengig av kontakter for å få jobb i dag.
– Vi ønsker at jobbene skal bli mindre nettverksbasert slik at flere får jobbmuligheter.
Han mener at det er viktig at bedrifter gir respons til alle jobbsøkere.
– Det er vanlig folkeskikk å svare jobbsøkere, og det mest optimale er å få begrunnelse på avslaget om du har vært gjennom en lang søknadsprosess. Det er ikke hyggelig å bli «ghostet» av arbeidsgivere. Likevel er det høye søkertall på mange jobber, så det er forståelig at alle ikke har kapasitet til å gi en grundig begrunnelse.
Tips og råd til studentene
– Det er mye å passe på når du skal skrive under på kontrakt som ny arbeidstaker. Husk å sjekk hva du forplikter deg til. Det er mange som møter på detaljer som overrasker senere, svarer Hornnes.
Han understreker viktigheten med å melde seg inn i en fagforening. Videre sier Hornnes at det ikke er for sent å skaffe sommerjobb som student og avslutter med en oppfordring til studentene.
– Stå på! Det ordner seg for de fleste.