Nyhet

Studentparlamentet vil ikke kaste ut Akademika

Het debatt i Studentparlamentet om Akademika på Studentsenteret. – En surrealistisk resolusjon.

FOTO: Aurora Aga Åsheim (arkiv)
Publisert Sist oppdatert

Onsdag kveld vedtok Studentparlamentet at de ikke ønsker å fjerne bokhandelen Akademika fra lokalene på Studentsenteret.

Avgjørelsen kommer etter en omfattende debatt i Studentparlamentet, hvor de tillitsvalgte studentene ved Universitetet i Bergen (UiB) sitter. Venstrealliansens fire representanter stemte for forslaget, de resterende representantene stemte imot.

Studentparlamentets vedtak avgjør ikke hva som kommer til å skje med bokhandelen, men uttrykker studentenes mening i saken. Det er opp til ledelsen ved UiB om kontrakten til bokhandelen blir fornyet eller ikke.

Resolusjonen til Studentparlamentet ble sendt inn av Arvid Fauskanger Ekberg i Venstrealliansen.

– Dette handler om at kontrakten til Akademika snart går ut, og at vi ikke ønsker at den skal fornyes, sier Ekberg.

Han legger til at de ønsker å få til det samme som de har fått til på NTNU, hvor samskipnaden har et eget område som studentene og studentorganisasjonene kan bruke til ulike aktiviteter.

– Ikke imot bokhandel

Etter resolusjonen først ble innsendt, har det kommet inn et endringsforslag hvor det heller fremmes at Akademika skal flyttes til en annen plass på campus, ikke fjernes helt.

– Vi er ikke imot å ha en bokhandel, og heller ikke imot Akademika. Men vi er positive til studentarealer. Vi synes ikke indrefileten av campusarelaene skal gå til en butikk.

Han trekker også fram at det ikke finnes flust av tilgjengelige studentarealer på UiB i dag, og at det hadde vært fint med et supplement til studentbarene som ikke dreier seg rundt alkohol.

PARLAMENTSMEDLEM: Arvid Fauskanger Ekberg i Venstrealliansen mener lokalene til Akademika kan brukes annerledes. FOTO: Iben Jorde.

– Blir ikke dette bare et nytt leseområde?

– Det handler om hvordan det tilrettelegges. Kanskje det brukes til å lese, men det er ikke ment som en ny lesesal. Det kan også brukes til brettspill, organisasjonsarbeid og for å få en pust i bakken.

Venstrealliansens betraktninger deles ikke av listeleder Anne Aurora Bjørkly i Moderat Liste. Da hun snakket med Studvest før møtet, uttrykte hun at det er mange studenter som benytter seg av tilbudene til bokhandelen, og at butikken er det eneste stedet UiB-studentene kan få veiledning til å vite hvilken pensumlitteratur som er viktig.

– I tillegg til å ha muligheten til å hente pensum på dagen. Det er problemet med å kun ha bokhandler, du er nødt til å dra og vente med at det kommer i posten eller i butikken.

– Hvorfor vil dere heller ha en kommersielle aktør enn et rom for studentfrivillighet?

– Når en kommersiell aktør kan tilby studentene et gode som gagner oss mer enn det går utover oss, er det veldig bra.

Het debatt

På møtet i Studentparlamentet var frontene steile i diskusjonen rundt resolusjonen. Hardest i kritikken mot Venstrealliensens forslag var Kianosh Solheim i Sosialdemokratisk liste.

– Dette er en helt surrealistisk resolusjon som er veldig lite gjennomtenkt, sa han fra talerstolen.

Han la også til at resolusjonen var så svak at den var egnet til å svekke tilliten til Studentparlamentet.

– Jeg oppfordrer til å trekke forslaget, og at vi ikke stemmer over det i det hele tatt.

Tidligere i høst ble det kjent at Høgskulen på Vestlandet (HVL) ønsker å fjerne Akademika fra campus på Kronstad. Dette førte til en underskriftskampanje, hvor 191 mente at bokhandelen burde beholdes på campus. 

Arbeidsutvalget, som fungerer som en slags regjering i Studentparlamentet, hadde innstilt på at resolusjonen skulle vedtas. Leder Kaja Ingdal Hovdenak har tidligere forklart for Studvest at hun mener det er et godt initiativ for studentfrivilligheten.

– Bortsett fra rundt semesteroppstart har bokhandelen liten nytteverdi for studentene. Pensum selges heller ikke billigere der enn hos andre bokhandler, sa hun i forrige uke.

Les mer om saken:

Powered by Labrador CMS