Kultur

På denne auksjonen trenger du ikke betale med penger

– Det irriterer meg at vi alltid skal sette en pris på noe, sier student.

TESTAUKSJON. Cirka 20 personer deltok på testauksjonen på Sydneshaugen skole. FOTO: NORA ELVESTAD
Publisert Sist oppdatert

– Det irriterer meg at vi alltid skal sette en pris på noe, så det er bra at folk kan være kreative i måten de betaler hverandre på.

Det forteller teatervitenskapsstudent Yrja Skjærum. Mandag kveld deltok hun på en testauksjon på Sydneshaugen skole, som skulle gi en forsmak på hva man kan forvente seg under arrangementet Post Capitalistic Auction som skal arrangeres denne uken.

Det er en kunstauksjon litt utenom det vanlige som skal avholdes i Bergen Kunsthall den 15. og 16. mars.

– Jeg tenkte dette var en god mulighet til å få kontakter og å ha det gøy, sier Skjærum.

Studentene Tuva Mossin og Ingvild Bjørnson, som også studerer teatervitenskap ved Universitetet i Bergen, var også til stede under testauksjonen. Gjennom studentteateret Immaturus har de to valgt å engasjere seg i prosjektet hvor de skal hjelpe til med gjennomføringen av auksjonen på fredag.

 – Det er en vanlig kunstauksjon. Men du trenger ikke bare å by med penger, du kan også by «opportunity», «understanding» og «exchange», sier Bjørnson.

Kan tilby tjenester etter endt utdanning
INTERESSERT I KONSEPTET. Yrja møtte opp på testauksjonen. Det mener hun var en god mulighet til å skaffe kontakter og ha det gøy. FOTO: NORA ELVESTAD

I praksis betyr det at en jusstudent for eksempel kan tilby rettstjeneste i ti timer etter endt udanning, eller at en økonomistudent kan tilby seg å sette opp et budsjett for vedkommende. Det er også mulig å låne ut huset sitt eller tilby seg å lage middag for vedkommende.

Videre forklarer Bjørnson at «understanding» for eksempel kan være en tolkning av verket, eller bare å komme med en kjærlighetserklæring hvor du forklarer hvorfor akkurat det kunstverket bør tilhøre deg.

Det er kunstneren selv som velger hvilket bud som blir akseptert. Studentene kan fortelle at flere av kunstnerne er veldig anerkjente innenfor sine felt. De fleste er norske eller har basen sin i Norge.

– Det må sies at det går en grense på ti bud per kunstverk. Det kan skje at de ti kjappeste budene er de som har lyst å by penger, forklarer Tuva Mossin.

­– Utfordrer tankene våre om kapital

Hva er tanken bak en slik auksjon?

– Slik jeg opplever det er at man ønsker å utfordre tankene våre om kapital. Hva er penger verdt og hva er andre ting verdt. Hvordan overføres penger i forhold til andre ting, sier Bjørnson.

– Det jeg synes er mest interessant med prosjektet er hvordan det belyser måten man måler verdien av et kunstverk, sier Mossin.

Noen ganger oppleves det som om kunstmarkedet, som jo ikke nødvendigvis styres av noe annet enn enkelte rikingers personlige smak, kan få litt for mye å si for hvilke kunstnere og verk som får oppmerksomhet og anerkjennelse, fortsetter hun.

– Alle har noe å tilby

Ingvild Bjørnson kan fortelle at det er vist stor interesse for auksjonen. Hun tror flest innenfor kunstmiljøet vil delta på auksjonen, men håper at også studenter vil møte opp.

– Visjonen er å nå ut til flere enn de vanlige kjøperne av kunst.

ENGASJERTE. De to studentene forteller ivrig om auksjonen som skal bli avholdt fredag 16. mars. FOTO: NORA ELVESTAD

Hun forteller at hun selv ville bydd en guidet tur rundt i Bergen eller være personlig assistent i en måned.

– Poenget er uansett at alle har noe å tilby, selv om man ikke har mye penger tilgjengelig, sier hun.

Powered by Labrador CMS