Ser lyset etter tøft økonomisk år

I år tredoblet de omsetningen på 17. mai.

POSITIVE. – Konkurransen i Bergen er høy, det er mange steder som leverer et godt og bredt kulturtilbud. Derfor er jeg glad for at det virker som flere studentorganisasjoner vender tilbake til Kvarteret, forteller Anette Arneberg (i midten). Her med Lina Eide Hustvedt (t.v.) og Martin Corneliussen. FOTO: SIREN GUNNARSHAUG
Publisert Sist oppdatert

– Ikke en eneste stol var ledig i hele lokalet, og det var stappfullt hele dagen.

Dette forteller Martin Corneliussen, nestleder for Kvarteret. Han og de andre på Det Akademiske Kvarter er fornøyde med at de hadde en omsetning på over 70 000 kroner på nasjonaldagen. Det er over en tredobling fra grunnlovsfeiringen i 2017.

– Da gjorde vi det slik som «det alltid har blitt gjort», mens i år gjorde vi noen enkle grep, som for eksempel bare det at vi åpnet noen timer tidligere, forklarer Anette Arneberg, leder for Kvarteret.

KOMMUNIKASJON. – Gjennom å opplyse de frivillige om når ting ikke går så bra, så kan de også komme med idéer og kreative innspill på hvordan vi kan løse det, sier Kvarteret-leder Anette Arneberg. ARKIVFOTO: ADRIAN GRINDBAKKEN
– Ikke mulig å kutte mer

I fjor kunne Studvest ved flere anledninger rapportere om en vanskelig økonomisk situasjon for studenthuset i Olav Kyrres gate. I 2017 gikk de med et underskudd på over 500 000 kroner. Lederne er klare på at situasjonen var vanskelig.

– Jeg skal ikke legge skjul på at vi hadde et ganske dårlig økonomisk år, sa Arneberg til Studvest i mars.

Nå kan Kvarteret-lederen fortelle at de har begynt å se bedre tall og at stemningen på huset er en helt annen sammenlignet med høstsemesteret.

– Underskuddet er et resultat av en negativ trend som har bygget seg opp over flere år. Det har vært en nedgang i salgstall lenge og det ble utslagsgivende i fjor, sier hun.

– Tidligere har det gjerne blitt kuttet på ulike utgifter. I fjor kom vi til et sted der det ikke var mulig å kutte mer, supplerer nestleder Corneliussen.

250.000 kroner feilbudsjettert

I tillegg til nedgang i salgstall opplevde de også en utfordring i budsjettet som ble vedtatt av Generalforsamlingen før jul. Corneliussen forklarer at de oppdaget en feil i forbindelse med lønnsutgiftene.

– Det var summert rundt 250 000 kroner feil, sier han.

Dette kom i tillegg til at økonomiansvarlig trakk seg før påske, noe Arneberg understreker at var dårlig timing ettersom budsjettene skulle ferdigstilles. Videre er hun likevel klar på at det ordnet seg med delegering.

– Vår frivillighetsansvarlig Flo Wingens tok ansvaret. Han har vært helt fantastisk. For kvarterstyret var han en reddende engel, og han endte med å bli valgt til ny økonomiansvarlig under Generalforsamlingen, sier hun.

Optimistisk til fremtiden

Til tross for økonomiske utfordringer er lederne av studenthuset klare på at ting er på vei til å snu. Arneberg og Corneliussen trekker frem kommunikasjon som alfa og omega.

– Folk er ikke tankelesere, så man må informere om hvordan ting går. Vi kommuniserer bedre hva vi gjør bra og hva vi kunne gjort bedre. På den måten har vi klart å øke både engasjementet og tilhørigheten hos de frivillige på huset, sier Arneberg.

FEIL I BUDSJETTET. Fjorårets Generalforsamling vedtok et budsjett, der det var summert 250 000 kroner feil. ARKIVFOTO: TORIL SUNDE APELTHUN

Under Generalforsamlingen tidligere i mai ble også ny leder for Kvarteret valg. Det ble Lina Eide Hustvedt, som fra før har erfaring som driftsansvarlig på studenthuset.

– Jeg er veldig optimistisk til fremtiden. Det er god stemning på huset og mange frivillige med stort engasjement. I tillegg ligger vi foran på salg sammenlignet med 2017, sier hun.

Powered by Labrador CMS