Når sex gjør vondt

Sex skal være digg, likevel er det flere grunner til at det kan være vondt for mange. Vi har samlet noen årsakene.

ILLUSTRASJON: Karsten Ekhougen Larsen
Publisert Sist oppdatert

Drømmen er at et samleie skal være som en dans på roser. Smertefritt, digg og behagelig. Dessverre er det ikke alltid slik i virkeligheten. Hva er det som egentlig gjør at vi får vondt under sex? Og kan vi gjøre noe med det?

For å ta det siste først: Ja, det kan gjøres noe med! Ikke aksepter piggtråd-sex når du kan få dans-på-roser-sex. Piggtråden er en metafor for smertefullt samleie, eller dyspareuni, som på fagspråk betyr smerter under eller etter sex. Smertefullt samleie rammer oftest dem med vagina, men både penis og rumpa kan by på smerter under sex. Det kan være mange årsaker til smertene, så å dra til legen er ofte en god idé.

Smerter ved starten av sex kan komme av at du ikke har varmet godt nok opp, altså at kroppen ikke er klar – enten fysisk eller psykisk. Ved vaginalsex kan det skyldes at det er trangt eller tørt. Tørr skjede er en vanlig årsak til smerter og kan komme av at du ikke er opphisset nok. Det kan i tillegg komme av en form for østrogenmangel. Bruk derfor god tid på å bli kåt og våt.  

Glidemiddel kan være et godt hjelpemiddel under sex som kan gjøre opplevelsen enda bedre. Også ved analsex er det viktig å varme musklene i rumpehullet godt opp, og ikke minst bruke en god mengde glidemiddel. 

Det er flere sykdommer og tilstander nedentil som kan gi smerter ved sex. En av de mest omtalte nå er endometriose, en sykdom som rammer hele ti prosent av kvinner. Endometriose gir betennelse, og under sex beskrives ofte smertene som støtsmerter, fordi betennelsen ligger innenfor vagina. 

Infeksjoner i underlivet kan også føre til smerter under sex. Det er typisk seksuelt overførbare infeksjoner, urinveisinfeksjoner og sopp som gir slike smerter. Mange av disse kan behandles med antiobitika eller soppmidler, så ta en tur til legen for å få rett behandling. I tillegg kan det oppstå allergiske reaksjoner på for eksempel latex som finnes i mange kondomer. 

Vaginisme og vulvodyni kan være andre årsaker til smerter under samleie. Vaginisme er ufrivillig sammentrekning av musklene rundt vagina som gjør at det blir trangere og smertefullt ved forsøk på penetrasjon. For å trene opp og utvide kan vi bruke en vaginadilator. Vulvodyni er kroniske smerter i vulva, og i likhet med vaginisme ses en ikke optimal funksjon av bekkenbunnsmuskulaturen. For begge tilstandene er en viktig del av behandlingen å unngå smertefull sex, da det kan være med å forsterke tilstanden og smertene. 

Det er ikke bare vaginaen som kan være smertfull under sex, også penisen kan være årsaken til vondter. Det er derimot ikke like vanlig, og kalles penil dyspareuni. Smertene kan komme av for lite fuktighet ved samleie eller hvis man har for trang forhud. Forhuden skal kunne trekkes tilbake forbi penishodet, men er den for trang kan det skape smertefull tøyning av forhuden under sex. 

Det er med andre ord mange tilstander som gjør at du kan slite med smerter under sex, og vi har bare nevnt noen av dem. Sliter du med smerter kan det være lurt å snakke med en lege eller ta en tur på helsestasjon.

Seksuallivet er viktig for livskvaliteten og uforklarlige smerter under sex må utredes på lik linje med andre smerter i kroppen. Og husk: Vi kan gjøre noe med de fleste av smertene!

Smask og dask,
Magnus & Marie

Powered by Labrador CMS